Τριψήφιες απώλειες για τον Dow Jones στην 5η εβδομάδα πτώσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τριψήφιες απώλειες για τον Dow Jones στην 5η εβδομάδα πτώσης
Οι απώλειες της Nike και της Apple «βούλιαξαν» τον Dow Jones στο τέλος της εβδομάδας.

Σε τριψήφιο αριθμό ανήλθε η πτώση του Dow Jones στο κλείσιμο της Παρασκευής, με τον δείκτη να καταγράφει την 5η συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών, καθώς η συνέχιση των κυρώσεων στη Ρωσία εντείνει τις ανησυχίες των επενδυτών για τις επιπτώσεις που θα έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία στην παγκόσμια οικονομία.

Αρνητικά κινήθηκαν και οι άλλοι δύο βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στην Wall Street. Συγκεκριμένα στο ταμπλό, ο Dow Jones έχασε 229,88 μονάδες ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στις 32.944,19 μονάδες. Ο S&P 500 έπεσε 1.3% στις 4.204,31 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq είχε πτώση 2,2% στις 12.843,81 μονάδες.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Dow έχασε 2%, ο S&P έπεσε 2,9% και ο Nasdaq είδε απώλειες στο 3,5%.

Πρωταγωνίστριες στις απώλειες αποδείχτηκαν οι μετοχές των Tesla, Apple και Meta. Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία ξεκίνησε εγκληματική έρευνα για το Facebook, αφού το μεγαλύτερο social media του κόσμου επέτρεψε στους χρήστες του τα μηνύματα με αναφορές για «θάνατο στους Ρώσους».

Να θυμίσουμε επίσης πως ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε την απαγόρευση εισαγωγών στα ποτά και στα θαλασσινά προϊόντα της Ρωσίας προς τις ΗΠΑ.

Εξάλλου, οι επενδυτές αναμένουν τη συνεδρίαση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) την ερχόμενη εβδομάδα, στις 15 και 16 Μαρτίου απ' όπου αναμένεται η πρώτη αύξηση των βασικών επιτοκίων της τράπεζας από το 2018, καθώς και οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης στην αμερικανική οικονομία.

Μάκρο

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011 διαμορφώθηκε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν για τον Μάρτιο, εν μέσω των προσδοκιών για περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία.

Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 59,7 μονάδες έναντι 62,8 μονάδων τον Μάρτιο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg ανέμεναν μια μέτρηση στις 61 μονάδες.

Ο δείκτης που μετρά τις εκτιμήσεις των καταναλωτών για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ κατά τον επόμενο χρόνο έφτασε στο 5,4% το υψηλότερο επίπεδο από το 1981.

Εμπορεύματα

Με απώλειες ολοκλήρωσαν την Παρασκευή τα συμβόλαια του χρυσού, παρά το ότι σε εβδομαδιαίο επίπεδο έφτασαν τα υψηλότερα επίπεδα τους εδώ και 19 μήνες λόγω της μεταβλητότητας που προκαλούν στις αγορές οι εξελίξεις σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα συμβόλαια του χρυσού, παράδοσης Απριλίου, έπεσαν 0,8% ή 15,40 δολάρια στα 1.985 δολάρια ανά ουγγιά.

Με σημαντικά ημερήσια κέρδη αλλά και ισχυρές απώλειες σε εβδομαδιαίο επίπεδο έκλεισαν την Παρασκευή τα συμβόλαια του πετρελαίου, συνεχίζοντας το «ασανσέρ» στην απόδοση τους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Απριλίου, κέρδισαν 3,31 δολάρια ή 3,1% στα 190.33 δολάρια ανά βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας, σημείωσαν απώλειες 5,5%.

Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Μαΐου, κέρδισαν για την Παρασκευή 3,13% ή 3,41 δολάρια στα 112,75 δολάρια ανά βαρέλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου σταματά κάθε υπηρεσία στη Ρωσία

Απώλειες για τον χρυσό την Παρασκευή, αλλά και μικρά κέρδη σε επίπεδο εβδομάδας

gazzetta
gazzetta reader insider insider