Σκηνικό χάους στις αγορές, στο κατώφλι των «αρκούδων» - Καταστροφικό σκηνικό στο Χρηματιστήριο

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκηνικό χάους στις αγορές, στο κατώφλι των «αρκούδων» - Καταστροφικό σκηνικό στο Χρηματιστήριο
Ισχυρούς κλυδωνισμούς προκαλούν στις αγορές οι επιθετικοί χειρισμοί και οι επεκτατικές βλέψεις της Ρωσίας στην Ουκρανία. Κραχ στο Χρηματιστήριο με υψηλό τζίρο. Εκτόξευση στα συμβόλαια φυσικού αερίου με το πετρέλαιο να παραμένει κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Τελευταία ενημέρωση 19:30

Ισχυρούς κλυδωνισμούς προκαλούν στις αγορές οι επιθετικοί χειρισμοί και οι επεκτατικές βλέψεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, με το Nasdaq να περνά και επίσημα το κατώφλι της «bear market» και τους υπόλοιπους μεγάλους δείκτες να ακολουθούν.

Ενδεικτικό είναι πως ο γερμανικός DAX έχοντας περάσει χαμηλότερα από τους δύο ΚΜΟ 200 άνοιξε με ένα υψηλό gap στις 14.221 μονάδες, πυροδοτώντας υψηλότερες ρευστοποιήσεις στη συνέχεια και μαζεύοντας κάπως προς τη λήξη της συνεδρίασης στο -3,93% και στις 14.056 μονάδες.

Αντίστοιχα και ο FTSE 100 βρέθηκε υπό πίεση, αλλά η σύνθεσή του βοήθησε στον περιορισμό περαιτέρω ισχυρότερων απωλειών (-3,88% στις 7.207,01 μονάδες). Ο δείκτης FTSE 100 καλύπτεται σε μεγαλύτερο βαθμό από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και εταιρείες εμπορευμάτων και με τις τιμές αυτών να πιέζουν ολοένα και υψηλότερα και με μια ασθενέστερη λίρα έναντι του δολαρίου που βοηθά τον κλάδο των εξαγωγών, συγκρατείται ένα ισχυρότερο «κύμα» απωλειών.

Επιπλέον, ο S&P 500 επιστρέφει στα επίπεδα που βρίσκονταν τον Μάιο του 2021 έχοντας απολέσει ένα ποσοστό άνω του 14% από τα ιστορικά υψηλά που κατέγραψε στις αρχές Ιανουαρίου. Παράλληλα, ο δείκτης αναμένεται να διασπάσει τις 4.183 μονάδες περίπου και να περάσει ακόμη και σε χαμηλότερα από τις 4.033 μονάδες, χωρίς να αποκλείονται περαιτέρω sell offs (δοκιμάζει το 23,6% Fibonacci retracement της ισχυρής ανοδικής κίνησης από 2014 έως και φέτος). Από την άλλη, ο ταλαντωτής RSI που βρίσκεται σε υπερπουλημένη ζώνη αν και ενδέχεται να διατηρηθεί ως έχει, μπορεί να λειτουργήσει ως βραχυπρόθεσμο «ανάχωμα» έναντι περαιτέρω απότομων πιέσεων.

Εκτόξευση φυσικού αερίου και πετρελαίου

Παράλληλα, κατά 46,11% έχουν εκτοξευθεί τα ολλανδικά συμβόλαια φυσικού αερίου TTF, στα 135 ευρώ ανά MWh (+51,87 ευρώ), ενώ κατά 4,9% ενισχύεται η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) στα 96,61 δολάρια με το Brent στο +5,66% και τα 99,28 ευρώ, έχοντας ξεπεράσει ενδοσυνεδριακά και τα 100 δολάρια. Καθώς ο δείκτης CCI παραμένει σε υπεραγορασμένο έδαφος, οι αυξανόμενες εντάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν το WTI να δοκιμάσει το ανώτερο όριο του καναλιού και το υψηλό του 2014 στα 107 δολάρια περίπου. Για το Brent, η διάσπαση των 105 δολαρίων οδηγεί στα 111 δολάρια περίπου και εάν οι «ταύροι» διατηρήσουν τον έλεγχο σε αυτό το επίπεδο, πιθανώς να δοκιμάσουν να στείλουν τον «μαύρο χρυσό» προς τα 120 δολάρια στο άμεσο μέλλον.

Καταστροφική εικόνα στο Χρηματιστήριο

Μεγάλης έντασης sell off καταγράφηκε και στο Χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να αποκομίζουν όποια κέρδη κατέγραψαν εντός του έτους στέλνοντας το Γενικό Δείκτη κατά 60,90 μονάδες χαμηλότερα, διαλύοντας κρίσιμα στηρίγματα που είχαν διαμορφωθεί εδώ και αρκετό διάστημα και περνώντας χαμηλότερα και από τους δύο ΚΜΟ 200, στις 902 και 893 μονάδες. Άμεσα ενεργοποιήθηκαν «stop loss» φέρνοντας μεγαλύτερης έντασης ρευστοποιήσεις ενώ και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 164,3 εκατ. ευρώ (καθαρός 160,62 εκατ. ευρώ, πλην πακέτων). Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την έναρξη της συνεδρίασης υπήρξε ένας μεγάλος όγκος εντολών πώλησης market χωρίς προκαθορισμένη τιμή στους τραπεζικούς τίτλους οδηγώντας έτσι σε καθυστέρηση.

Παραμένοντας στο Χρηματιστήριο, 127 μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, μόλις μία ανοδικά και 36 παράμειναν αμετάβλητες. Πολλές μετοχές μάλιστα επέστρεψαν βίαια σε χαμηλά 52 εβδομάδων (Titan, Coca Cola, Lamda, ΟΛΠ). Ευρύτερα, οι κυκλικές μετοχές (τράπεζες, εμπόριο, βιομηχανίες) είναι πιο ευάλωτες σε αυτό το περιβάλλον κάτι που αποτυπώθηκε και στο σημερινό καταστροφικό σκηνικό της εγχώριας αγοράς.

Έτσι, στο «βαθύ κόκκινο» έκλεισε η μετοχή της Viohalco με πτώση 10,35% ενώ ισχυρότατες πιέσεις πέρασαν σε Coca Cola (-8,54%) που έφτασε στα 24,42 ευρώ πλέον, αλλά και σε Aegean (-8,72%), ΔΕΗ (-6,8%), Lamda (-8,66%), Ελλάκτωρ (-6,58%) Mytilineos (-5,79%) και ακόμη και στα δύο διυλιστήρια. Κράτησε και βγήκαν κάποιες «άμυνες» στον ΟΤΕ (-1,27% στα 17,95 ευρώ) εξαιτίας του ισχυρού σετ αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε και της μερισματικής πολιτικής του.

Με πτώση 10,8% και όγκο 16,06 εκατ. τεμάχια έκλεισε η Alpha Bank, ενώ εξίσου υψηλός όγκος καταγράφηκε στην Eurobank (15,58 εκατ. τεμάχια) που διολίσθησε κατά 10,8% στα 1,02 ευρώ. Πτώση 7,36% για την Εθνική και 10,53% για την Πειραιώς (πτώση 8,88% για τον τραπεζικό δείκτη). Οι short αναμένεται στις επόμενες συνεδριάσεις να πιέσουν τον τραπεζικό δείκτη προς τις 605 μονάδες και μετέπειτα μέχρι την περιοχή των 591 - 584 μονάδων, όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200.

Σύμφωνα με τη Merit Securities, «μια παρατεταμένη διάρκεια του πολέμου άνω του ενός μήνα και εμπλοκή των Δυτικών Δυνάμεων, θα έχει αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό. Είμαστε θετικοί για τις μετοχές των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ σε πτώση άνω του 10% και για τις μετοχές των Eurobank και Εθνικής Τράπεζας σε πτώση άνω του 15%».

Τι εκτιμούν Goldman Sachs - Credit Suisse

Η Goldman Sachs, στέκεται ιδιαίτερα στην αύξηση του ασφάλιστρου κινδύνου των μετοχών (ERP), με μια βάση αναφοράς στην κατάσταση που υπήρξε υπό την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Όπως σημείωσαν οι αναλυτές σε call που διοργάνωσε ο αμερικανικός οίκος για τις γεωπολιτικές εντάσεις και παρακολούθησε το insider.gr, το ERP στις ευρωπαϊκές μετοχές εν μέσω της τρέχουσας κλιμάκωσης θα ξεπεράσει κατά πολύ τις 14 μονάδες βάσης που είχε καταγραφεί το 2014. Συγκεκριμένα, από τότε που υπήρξε κλιμάκωση της έντασης και οι αγορές στράφηκαν προς τα εκεί, το ERP στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά περίπου 44 μονάδες βάσης, με τον DAX να υποχωρεί κατά 9%. Παράλληλα, οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών παραμένουν σε λογικά επίπεδα, κατά τη Goldman Sachs, και με την πρόσφατη κίνηση, ο μακροπρόθεσμος μέσος δείκτης P/E, κινήθηκε από το 18x σε επίπεδα χαμηλότερα από το 14x στη βάση του δείκτη Stoxx 600 για τα EPS των επόμενων δώδεκα μηνών.

Goldman

Παράλληλα, η Credit Suisse επισημαίνει πως οι αγορές θα μάθουν να ζουν σε μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων μακροπρόθεσμα, αλλά βραχυπρόθεσμα η κατάσταση χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Ο ελβετικός οίκος, όπως και άλλοι, τονίζει πως ακόμη παραμένουν κάποια σημαντικά αδιευκρίνιστα και σκοτεινά σημεία γύρω από την αντίδραση που θα υπάρξει από τη Δύση και την Ουκρανία και τις διαστάσεις που μπορεί λάβει αυτή η πολεμική σύρραξη.

Η αύξηση των τιμών ενέργειας και οι πιθανοί περιορισμοί στο σκέλος της προσφοράς θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν σοβαρό κίνδυνο για τις προοπτικές ανάπτυξης, που μπορεί να οδηγήσουν εκ νέου την παγκόσμια οικονομία σε μια υφεσιακή κατάσταση (δεν αποτελεί το βασικό σενάριο προς ώρας). Επιπλέον, όπως σημειώνει η Credit Suisse για τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων θα χρησιμοποιηθούν εργαλεία δημοσιονομικής πολιτικής, με τις ΗΠΑ να επηρεάζονται σε μικρότερη, οικονομικά, κλίμακα από την Ευρώπη, αλλά ο πληθωρισμός προσθέτει ένα ακόμη «στρώμα» αβεβαιότητας.

Η βασική θέση της Credit Suisse έγκειται στη διατήρηση μια υψηλής διαφοροποίησης στα χαρτοφυλάκια για τον περιορισμό τυχόν περαιτέρω αρνητικών επιπτώσεων που σχετίζονται με αυτήν την κρίση, χτίζοντας παράλληλα σημαντικές θέσεις αντιστάθμισης. «Είμαστε έτοιμοι για αλλαγές στην κατανομή και την έκθεση σε περίπτωση πτώσης που δεν συμβαδίζει με τις εκτιμήσεις μας. Προς ώρας ωστόσο, δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο» καταλήγει ο ελβετικός οίκος.

Photo: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα σενάρια της Goldman Sachs για τις αγορές με φόντο το πολύπλοκο γεωπολιτικό παζλ

Πόσο μπορεί να αντέξει η Ευρώπη χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider