Συνεχίστηκε το τετραήμερο πτωτικό σερί στο Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίστηκε το τετραήμερο πτωτικό σερί στο Χρηματιστήριο
Στο στόχαστρο των πωλητών οι τράπεζες και σήμερα. Συνεχίστηκε το πτωτικό σερί στο Χρηματιστήριο. Στο limit down η Attica Bank.

Συνεχίστηκε και σήμερα, Τετάρτη, το πτωτικό σερί στο Χρηματιστήριο, όπου μέσα σε τέσσερις συνεδριάσεις χάθηκαν πάνω από 33 μονάδες για το Γενικό Δείκτη. Ο φόβος και η αβεβαιότητα γύρω από την πιθανή επιβολή νέων μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας, έδειξαν να κυριαρχούν στις επιλογές και τις θέσεις των επενδυτών που συνέχισαν και σήμερα στο ρυθμό των ρευστοποιήσεων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τις υψηλότερες πιέσεις δέχθηκε ο ο τραπεζικός κλάδος που υπεραπέδωσε το τελευταίο διάστημα, ενώ υπό το βάρος της Attica Bank «βούλιαξει» και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως σε τίτλους όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ και η Motor Oil που ξεχώρισαν με το θετικό σετ αποτελεσμάτων για το γ' τρίμηνο, έχουν δημιουργηθεί ενδιαφέροντα σημεία εισόδου για τοποθετήσεις.

Χθες ξεχώρισε ο ΟΠΑΠ που ανακοίνωσε πολύ καλά αποτελέσματα γ' τριμήνου λόγω της αύξησης της λειτουργικής και καθαρής κερδοφορίας, των ελεύθερων ταμειακών ροών και της μείωσης του καθαρού δανεισμού. Η αύξηση των μεγεθών οφείλεται στην πλήρη ενοποίηση του Stoiximan. Τα καθαρά έσοδα προ εισφορών διαμορφώθηκαν στα 470 εκατ. ευρώ (+20% σε ετήσια βάση), τα EBITDA ανήλθαν σε 175 εκατ. ευρώ (+67%), τα καθαρά κέρδη σε 96 εκατ. ευρώ (+82%), οι ελεύθερες ταμειακές ροές σε 149 εκατ. ευρώ (+75%) ενώ ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε σημαντικά κατά 151 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το β' τρίμηνο τρίμηνο φτάνοντας πλέον στα 378 εκατ. ευρώ.

Η Motor Oil επίσης κατέγραψε αύξηση της λειτουργικής και καθαρής κερδοφορίας, των ελεύθερων ταμειακών ροών και κατ’ επέκταση μείωση του καθαρού δανεισμού. Οι εν. πωλήσεις διαμορφώθηκαν σχεδόν στα 3 δισ. ευρώ (+82% σε ετήσια βάση), τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) στα 134 εκατ. ευρώ (+34%), τα καθαρά κέρδη στα 85 εκατ. ευρώ (+93%) και οι ελεύθερες ταμειακές ροές στα 50 εκατ. ευρώ από 4 εκατ. ευρώ το β' τρίμηνο.

Ωστόσο οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και τα ισχυρά θεμελιώδη των δύο ομίλων δεν έδειξαν να λειτουργούν στους επενδυτές, με τις δύο μετοχές να να κλείνουν χωρίς αξιοσημείωτες μεταβολές. Συγκεκριμένα, η μετοχή του ΟΤΕ σημείωσε ήπια άνοδο 0,07% στα 15,18 ευρώ και της Motor Oil στο -0,07% και στα 13,85 ευρώ.

Ευρύτερα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,60% στις 889,58 μονάδες απομακρυνόμενος από τις 900 μονάδες που αποτελούν πλέον την πρώτη κρίσιμη αντίσταση. Ο τζίρος διαμορφώθηκε σε χαμηλά επίπεδα, απόρροια και του risk off, στα 50,73 εκατ. ευρώ, με τα πακέτα στα 1,72 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,54% στις 2.133,09 μονάδες. Επιπλέον, ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 1,41% στις 579,47 μονάδες. Η βραχυπρόθεσμη τάση γύρισε σε πτωτική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 907 μονάδες, και σημεία στήριξης τις 890 και τις 880 μονάδες και σημείο αντίστασης τς 900 μονάδες.

Οι τράπεζες, βρέθηκαν στο στόχαστρο των πωλητών, με την ΕΤΕ να κλείνει με πτώση 0,97% στα 2,644 ευρώ, την Πειραιώς στο -0,72% και στα 1,37 ευρώ. Έντονο αρνητικό πρόσημο για τη Eurobank στο 1,6% και τα 0,925 ευρώ, ενώ ηπιότερα κινήθηκε η Alpha Bank στο -0,41% και τα 1,008 ευρώ.

Στο «κόκκινο» τα blue chips, με την Titan, τα ΕΛΠΕ, την Ελλάκτωρ και τον ΟΛΠ να δέχονται τις υψηλότερες πιέσεις χάνοντας και κρίσιμες στηρίγματα, ενώ διασώζονται η Jumbo, η Viohalco και η Coca Cola.

Ξανά στο limit down η Attica Bank (-29,94%) που έφτασε πλέον στα 0,873 ευρώ, συμπαρασύροντας όλο τον FTSE Mid προς τα κάτω. Κάπως έτσι η μετοχή αφήνει πίσω της το φιάσκο της Δευτέρας που έκλεισε με άνοδο 549,64% στα 1,78 ευρώ, με όγκο μόλις 44,8 χιλ κομμάτια, επιστρέφοντας στο βαθύ κόκκινο και στο -60% σε δύο συνεδριάσεις.

Το Χρηματιστήριο μάλιστα εξέδωσε σειρά διευκρινίσεων για στο θέμα της τιμής της μετοχής της Attica Bank για να αποσαφηνίσει το θεωρητικό υπόβαθρο υπολογισμού της ενδεικτικής τιμής προσαρμογής σε κάθε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) με αποκοπή δικαιώματος. Όπως επισημαίνει οι υπηρεσίες του Ομίλου υπολογίζουν την ενδεικτική (θεωρητική) τιμή προσαρμογής της μετοχής για την πρώτη ημέρα αποκοπής του δικαιώματος, με βάση την απόφαση 26 του ΧΑ, η οποία λαμβάνει υπόψη τη θεωρία στη διεθνή βιβλιογραφία και τις πρακτικές στη διεθνή κεφαλαιαγορά.

Στη συνέχεια η προσαρμογή της τιμής σε κάθε τέτοια ΑΜΚ γίνεται από την προσφορά και τη ζήτηση που διαμορφώνεται στην αγορά κατά την πρώτη μέρα αποκοπής του δικαιώματος, με βάση την πληροφόρηση που έχει διαθέσει η εταιρία μέσω ανακοινώσεων, του ενημερωτικού δελτίου και τους όρους της ΑΜΚ.

Σύμφωνα με την ως άνω απόφαση 26 ΧΑ, η θεωρητική τιμή που χρησιμοποιήθηκε κατά την χθεσινή συνεδρίαση της 22/11, προέκυψε ως εξής:

Τιμή κλεισίματος ΤΑΤΤ την Παρασκευή 19/11 = 3,95€

Αριθμός εισηγμένων τεμαχίων ΤΑΤΤ 19/11 = 24.229.445

Κεφαλαιοποίησης ΤΑΤΤ 19/11 = 95.706.307,75

Αριθμός μετοχών που θα εκδοθούν κατά την ΑΜΚ = 1.200.000.000

Τιμή έκδοσης νέων μετοχών = 0,2€

Αξίζει να σημειωθεί παράλληλα, πως σήμερα θα ανακοινωθεί η αναδιάρθρωση του δείκτη FTSE με την ΕΧΑΕ πιθανότατα να οδεύει προς την έξοδο από το δείκτη FTSE 25 και την Quest να παίρνει τη θέση της. Ενδεικτικό είναι πως η μετοχή της τελευταίας ενισχύθηκε κατά 0,6% στα 16,90 ευρώ, χτυπώντας την αντίσταση των 17 ευρώ, κόντρα στο ρεύμα των υπολοίπων, ενώ υψηλά κινήθηκαν και η Παπουτσάνης με κέρδη 2,67% ως μια μετοχή με αμυντικά χαρακτηριστικά, η Κρι Κρι, η Ικτίνος και η Cenergy.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider