Ο «πόλεμος αποθεμάτων» πιέζει το πετρέλαιο αλλά η αγορά επιμένει στα 85 δολάρια

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο «πόλεμος αποθεμάτων» πιέζει το πετρέλαιο αλλά η αγορά επιμένει στα 85 δολάρια
Η Ευρώπη γίνεται και πάλι το επίκεντρο της πανδημίας και οι ανησυχίες για lockdown πιέζουν τη ζήτηση και τις τιμές.

Η ανάληψη δράσης από την πλευρά μεγάλων καταναλωτών πετρελαίου όπως είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία αλλά και η δραστηριοποίηση άλλων κρατών όπως είναι η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, οι οποίες δηλώνουν έτοιμες να απελευθερώσουν ποσότητες από τα Στρατηγικά Πετρελαϊκά τους Αποθέματα (SPR) αλλά και οι πιέσεις που ασκεί η πανδημία με τα αλλεπάλληλα lockdowns ασκούν πιέσεις στο πετρέλαιο το οποίο υποχώρησε κατά 8 δολάρια το βαρέλι την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, διεθνείς αναλυτές θεωρούν ότι το πετρέλαιο θα συνεχίσει τις «υψηλές πτήσεις» μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς με την τιμή του να Brent να διαμορφώνεται στα 85 δολάρια.

Η Ευρώπη γίνεται και πάλι το επίκεντρο της πανδημίας και οι ανησυχίες για κλιμάκωση των lockdown πιέζουν τη ζήτηση και τις τιμές. Η Αυστρία εισήλθε στο τέταρτο εθνικό lockdown τη Δευτέρα, ενώ η Γερμανία θα μπορούσε επίσης να επιβάλει νέους περιορισμούς, με τους πολιτικούς να συζητούν ένα ιδιότυπο lockdown για τους μη εμβολιασμένους. Ο COVID-19 χτυπά τη ζήτηση και στις ΗΠΑ, ωστόσο η πικρή εμπειρία της ενεργειακής κρίσης παραμένει και οι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Κίνα) ετοιμάζονται να αναλάβουν δράση προκειμένου να αντισταθμίσουν τα περιορισμένα αποθέματα.

Η προοπτική διοχέτευσης μεγαλύτερων ποσοτήτων στην αγορά ώθησε καθοδικά τις τιμές, όμως σύμφωνα με την Goldman Sachs, η πρόσφατη πτώση της τιμής του πετρελαίου δεν δικαιολογείται από τα θεμελιώδη μεγέθη. Η μείωση των τιμών του πετρελαίου μέχρι στιγμής ήταν υπερβολική εν μέσω υπερβολικών ανησυχιών για την απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων και για την αναζωπύρωση του κορονοϊού στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε η αμερικανική επενδυτική τράπεζα σε σχετικό σημείωμα.

Από τα τέλη Οκτωβρίου, οι τιμές του Brent μειώθηκαν κατά 8 δολάρια το βαρέλι, κάτω από τα 80 δολάρια στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία με την επιστροφή του lockdown στην Ευρώπη και οι προσδοκίες για συντονισμένη απελευθέρωση αποθεμάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους μεγάλους Ασιάτες καταναλωτές πετρελαίου έχουν συμπαρασύρει την τιμή του πετρελαίου προς τα κάτω τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ωστόσο, η Goldman Sachs πιστεύει ότι αυτές οι ανησυχίες είναι υπερβολικές και συνεχίζει να διατηρεί την πρόβλεψή της για τα 85 δολάρια για τις μέσες τιμές του Brent αυτό το τρίμηνο, θεωρώντας την πτωτική κίνηση ως «υπερβολική», ειδικά αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η αγορά εξακολουθεί να παραμένει σφιχτή.

Ο OΠΕΚ + …. το ξανασκέφτεται

Οι συζητήσεις για άντληση στρατηγικών αποθεμάτων φούντωσαν αφότου η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν μπόρεσε να πείσει τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, γνωστό ως OΠΕΚ+, να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο.

Όμως, ο οργανισμός ο οποίος έχει δηλώσει σταθερός στα σχέδιά του για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα από τον Δεκέμβριο ως μέρος της στρατηγικής σταδιακής και λελογισμένης χαλάρωσης των περικοπών που είχε αποφασίσει για να δώσει ώθηση στις τιμές, θα μπορούσε τελικά να αναθεωρήσει τη στρατηγική του παρά την άκαμπτη στάση που έχει επιδείξει μέχρι τώρα.

Ο Joseph McMonigle, γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ενεργειακού Φόρουμ που εδρεύει στο Ριάντ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι αναμένει από τον ΟΠΕΚ+ να διατηρήσει το σχέδιό του για σταδιακή προσθήκη προμηθειών στην αγορά. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο οργανισμός να «αλλάξει ρότα» εάν η διεθνής αγορά απελευθερώσει μεγαλύτερες ποσότητες αργού ή εάν η πανδημία επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη ζήτηση καυσίμων.

«Τους βλέπω να τηρούν το τρέχον σχέδιό τους υπό το πρίσμα του πλεονάσματος προσφοράς για το επόμενο έτος», είπε. «Εάν πρόκειται να κάνουν μια αλλαγή, αυτό θα οφείλεται σε απρόβλεπτους εξωτερικούς παράγοντες, όπως αυτά τα lockdown στην Ευρώπη, κάθε είδους στρατηγική απελευθέρωση και αλλαγές στη ζήτηση αεροπορικών καυσίμων».

Ομοίως, ο Phil Flynn, ανώτερος αναλυτής της Price Futures στο Σικάγο σημείωσε ότι «ο ΟΠΕΚ στέλνει μήνυμα ότι εάν αυτοί οι παίκτες (οι χώρες που δηλώνουν έτοιμες να απελευθερώσουν στρατηγικά αποθέματα) το κάνουν, έχουν κάποια βαρέλια που μπορούν να παρακρατήσουν και θα αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο μιας αποδέσμευσης».

Ο πραγματικός αντίκτυπος της απελευθέρωσης στρατηγικών αποθεμάτων

Η συνδυασμένη απελευθέρωση SPR θα μπορούσε να είναι 100 εκατομμύρια έως 120 εκατομμύρια βαρέλια ή ακόμη υψηλότερη, ανέφεραν οι αναλυτές της Citi σε πρόσφατο σημείωμά τους. Αυτό περιλαμβάνει 45 εκατομμύρια έως 60 εκατομμύρια βαρέλια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 30 εκατομμύρια βαρέλια από την Κίνα, 5 εκατομμύρια βαρέλια από την Ινδία και 10 εκατομμύρια βαρέλια το καθένα από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, εκτίμησε η τράπεζα.

Όμως ο αντίκτυπός τους στην αγορά εκτιμάται ότι θα είναι βραχυπρόθεσμος. Οποιαδήποτε απελευθέρωση από τα SPR uα επηρεάσει τις τιμές μόνο για δύο ή τρεις εβδομάδες, σημειώνει ο Fereidun Fesharaki, πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας Facts Global Energy.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιαπωνία-Ινδία: Αναζητούν τρόπους για διάθεση των αποθεμάτων πετρελαίου

Πετρέλαιο: Οι ΗΠΑ έτοιμες να «ανοίξουν» τα στρατηγικά τους αποθέματα για να μπει «φρένο» στις αυξήσεις τιμών

gazzetta
gazzetta reader insider insider