Πετρέλαιο: Οι ΗΠΑ έτοιμες να «ανοίξουν» τα στρατηγικά τους αποθέματα για να μπει «φρένο» στις αυξήσεις τιμών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Οι ΗΠΑ έτοιμες να «ανοίξουν» τα στρατηγικά τους αποθέματα για να μπει «φρένο» στις αυξήσεις τιμών
Μια λεγόμενη «ανταλλαγή» από το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου των ΗΠΑ (SPR) θα ανακοινωθεί την Τρίτη σε μια κίνηση συντονισμού με πολλές χώρες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να ανακοινώσουν ένα «δάνειο» αργού πετρελαίου από το απόθεμα έκτακτης ανάγκης τους την Τρίτη, ως μέρος ενός σχεδίου που συνέταξαν με μεγάλες ασιατικές χώρες για μείωση των τιμών, δήλωσε στο Reuters πηγή μέσα από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Η κίνηση έχει σχεδιαστεί για να συγκρατήσει τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας αφού ο ΟΠΕΚ+ έχει απορρίψει επανειλημμένα αιτήματα από την Ουάσιγκτον και άλλες χώρες να αντλήσουν ταχύτερα πετρέλαιο για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζει χαμηλά ποσοστά αποδοχής λόγω των υψηλών τιμών της βενζίνης και άλλων καταναλωτικών ειδών, αποτελώντας απειλή για τον ίδιο και το Δημοκρατικό κόμμα του ενόψει των εκλογών για το Κογκρέσο το επόμενο έτος.

Μια λεγόμενη «ανταλλαγή» από το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου των ΗΠΑ (SPR) θα ανακοινωθεί την Τρίτη σε μια κίνηση συντονισμού με πολλές χώρες, αναφέρει η πηγή χωρίς να διευκρινίζει πόσο πετρέλαιο θα απελευθερωθεί από τα αποθέματα.

Ο Μπάιντεν έχει ήδη ζητήσει από την Κίνα, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία να απελευθερώσουν στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Ο ΟΠΕΚ+ σχεδιάζει να συναντηθεί στις 2 Δεκεμβρίου για να συζητήσει την πολιτική παραγωγής.

Ο αντίκτυπος μιας συντονισμένης απελευθέρωσης πετρελαίου θα εξαρτηθεί από το χρονοδιάγραμμα και την ποσότητα, αλλά μια απελευθέρωση σχεδόν 60 εκατομμυρίων βαρελιών σε περίπου 30 ημέρες θα θεωρηθεί από την αγορά ως «πολύ αρνητική για την τιμολόγηση», δήλωσε ο αναλυτής Βίβεκ Νταρ της Commonwealth Bank of Australia.

«Αυτή η κατάσταση έρχεται σε μια εποχή που η αγορά μετατοπιζόταν και τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου αυξάνονται. Επομένως, αυτό θα μπορούσε να κάνει τις τιμές να πέφτουν πιο απότομα από ό,τι νομίζετε», είπε, υποδεικνύοντας τα νέα lockdown για τον κορονοϊό στην Ευρώπη.

«Φρένο» στο ράλι του πετρελαίου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εργαστεί ιστορικά με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) που εδρεύει στο Παρίσι, μια ένωση 30 βιομηχανοποιημένων και ενεργοβόρων χωρών όταν τα προβλήματα παγκόσμιας προσφοράς απαιτούν συντονισμένη αποδέσμευση αποθεμάτων.

Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα είναι μέλη του ΔΟΕ, ενώ η Κίνα και η Ινδία είναι μόνο συνεργάτες.

Στο πλαίσιο μιας «ανταλλαγής» SPR, οι εταιρείες πετρελαίου παίρνουν αργό πετρέλαιο από τα αποθέματα αλλά υποχρεούνται να το επιστρέψουν - ή το διυλισμένο προϊόν - συν τους τόκους. Οι ανταλλαγές προσφέρονται συνήθως όταν οι εταιρείες πετρελαίου αντιμετωπίζουν διακοπή του εφοδιασμού, όπως διακοπή του αγωγού ή ζημιά από τυφώνα.

Οι οριστικές πωλήσεις είναι λιγότερο συχνές.

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν εγκρίνει έκτακτες πωλήσεις από το SPR τρεις φορές, με πιο πρόσφατη το 2011 κατά τη διάρκεια ενός πολέμου στη Λιβύη, η οποία αποτελεί και μέλος του ΟΠΕΚ. Οι πωλήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου το 1991 και μετά τον τυφώνα Κατρίνα το 2005.

Οι τρέχουσες υψηλές τιμές δεν προκλήθηκαν από διακοπή της προσφοράς, αλλά μάλλον από ανάκαμψη της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης από τα χαμηλά επίπεδα που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των lockdown τις πρώτες ημέρες της κρίσης του κορονοϊού.

Ο ΟΠΕΚ + προσθέτει περίπου 400.000 βαρέλια την ημέρα στην αγορά σε μηνιαία βάση για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση, αλλά αντιστάθηκε στις εκκλήσεις του Μπάιντεν για ταχύτερες αυξήσεις, υποστηρίζοντας ότι η ανάκαμψη της ζήτησης μπορεί να είναι εύθραυστη.

Η απειλή μιας συντονισμένης απελευθέρωσης αποθηκευμένου πετρελαίου στην αγορά, μαζί με τα νέα lockdown που σχετίζονται με τον κορονοϊό στην Ευρώπη, «πάτησαν φρένο» στο ράλι του αργού πετρελαίου τον τελευταίο καιρό.

Οι αναλυτές της Citigroup εκτιμούν ότι μια συνδυασμένη απελευθέρωση πετρελαίου από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες θα μπορούσε να είναι «της τάξης των 100-120 εκατομμυρίων βαρελιών ή υψηλότερη».

Σύμφωνα με το Reuters, ωστόσο, η συμβολή από την Κίνα και άλλες χώρες είναι ακόμα «στον αέρα» και χώρες όπως η Ινδία και η Νότια Κορέα είναι πιθανό να συνεισφέρουν μόνο μια μικρή ποσότητα βαρελιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο «πόλεμος αποθεμάτων» πιέζει το πετρέλαιο αλλά η αγορά επιμένει στα 85 δολάρια

Ιαπωνία-Ινδία: Αναζητούν τρόπους για διάθεση των αποθεμάτων πετρελαίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider