Στα 10 δισ. ευρώ θέτει τον «πήχη» των ομολογιακών εκδόσεων από τον ΟΔΔΗΧ, η Citi για το 2022

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα 10 δισ. ευρώ θέτει τον «πήχη» των ομολογιακών εκδόσεων από τον ΟΔΔΗΧ, η Citi για το 2022
Στα 10 δισ. ευρώ υπολογίζει η Citi τα συνολικά κεφάλαια που αναμένεται να αντλήσει από τις αγορές ο ΟΔΔΗΧ για το νέο έτος, μέσω των ομολογιακών εκδόσεων.

Στα 10 δισ. ευρώ υπολογίζει η Citi τα συνολικά κεφάλαια που αναμένεται να αντλήσει από τις αγορές ο ΟΔΔΗΧ για το νέο έτος, μέσω των ομολογιακών εκδόσεων, μέγεθος αρκετά χαμηλότερο από τα 16 δισ. που έχει αντλήσει μέχρι στιγμή για φέτος (από τις εκδόσεις 30ετούς, 10ετούς, 5ετούς, τις επανεκδόσεις αλλά και το swap με τις τράπεζες).

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η Ελλάδα θα βγει στις αγορές συνολικά έξι φορές κατά το νέο έτος, εάν και εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες στις αγορές, εκ των οποίων η μία θα αφορά την έκδοση «πράσινου» κρατικού τίτλου (ανάλογη κίνηση αναμένεται και από την Πορτογαλία) για πρώτη φορά από τη μεριά του Ελληνικού Δημοσίου. Η πρώτη έξοδος αναμένεται τον Ιανουάριο μέσω έκδοσης 10ετούς τίτλου για την άντληση 3,5 δισ. ευρώ, ενώ τον Μάρτιο ο ΟΔΔΗΧ μέσω της έκδοσης 5ετούς τίτλου αναμένεται να ζητήσει από τις αγορές 1,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Citi, το τέλος του PEPP, θα βρει την Ελλάδα με 6 δισ. ευρώ αντληθέντα κεφάλαια από τις αγορές, καθώς αναμένεται το reopening του 30ετούς τίτλου λήξης Ιανουαρίου 2052, για 1 δισ. ευρώ. Για το υπόλοιπο του 2022, ο ΟΔΔΗΧ θα πραγματοποιήσει άλλες δύο εξόδους, σύμφωνα με τη Citi, με τη μία να υλοποιείται το Μάιο για 2 δισ. ευρώ, μέσω 10ετούς τίτλου και την άλλη τον Σεπτέμβριο μέσω 15ετούς ή 20ετούς τίτλου εκ νέου για 2 δισ. ευρώ.

Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί, πως ο Frederik Ducrozet στρατηγικός αναλυτής και ανώτερος οικονομολόγος της Pictet Wealth Management, μιλώντας στο insider.gr είχε εκφράσει με βεβαιότητα, πως τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στο «κανονικό QE» της ΕΚΤ, εάν και εφόσον δεν επιτευχθεί ο στόχος του investment grade, καθώς μπορούν να διαμορφωθούν νέες δικλείδες. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η ΕΚΤ επεξεργάζεται ένα σχέδιο ώστε να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο APP 2.0 μετά τη λήξη του PEPP τον Μάρτιο του 2022. Παράλληλα, ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες προϋποθέσεις ένταξης, αναμένω ωστόσο ότι η τα ελληνικά ομόλογα θα είναι πράγματι επιλέξιμα για αγορές στο πλαίσιο του PSPP».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα μπορούσε ωστόσο η ΕΚΤ να προσθέσει κάποιους όρους, όπως το να αποτελέσουν βάση τα ratings των οίκων αξιολόγησης (η Ελλάδα θα έχανε την επιλεξιμότητα εάν υποβαθμίζονταν από τους οίκους) ή ακόμα και η εποπτεία (supervision)». Από την άλλη, δε θα πρέπει να υφίστανται ιδιαίτερος προβληματισμός γύρω από τη εκκίνηση του roll off πλάνου της ΕΚΤ (με το χρονοδιάγραμμα που θα τεθεί), καθώς όπως αναφέρει το όριο αγορών του εκδότη, δεν αποτελεί πρόβλημα, διότι το 35% αφορά τους τίτλους που διακρατά στο πρόγραμμα PEPP που διαχωρίζονται από το PSPP. Αντιθέτως, σύμφωνα με τον ίδιο, θα υπάρξει χώρος για την ΕΚΤ ώστε να προβεί σε αγορές στο πλαίσιο του PSPP, όπου δεν διαθέτει ελληνικά ομόλογα και δύναται να ανέλθουν μέχρι τα 58 δισ. ευρώ υπό του capital key.

Ο Ducrozet που παρακολουθεί από πολύ κοντά τους χειρισμούς της Φρανκφούρτης, αναμένει επίσης ότι ο ρυθμός αγορών των assets θα διπλασιαστεί στα 40 δισ. ευρώ μηνιαίως από τον Απρίλιο του 2022 (κάτι που στηρίζει και η Citi στο βασικό της σενάριο), αν και μένει να φανεί ο τρόπος υλοποίησης, είτε μέσω της αύξησης του APP είτε μέσω ενός ξεχωριστού πιο «ευέλικτου» envelope που θα ανοίξει έως το 2022. «Είτε έτσι είτε αλλιώς, αναμένω από την ΕΚΤ να επανεκτιμά τον ρυθμό του QE ανά τρίμηνο και ενδεχομένως να τον επαναφέρει στα 20 δισ. ευρώ το μήνα πριν από το τέλος του 2022» είχε αναφέρει ο ίδιος. Όλα αυτά ενδέχεται να είναι δημιουργήσουν μια πιο «bearish» θέση για τα κρατικά ομόλογα, αλλά ανάλογα με τις οικονομικές προοπτικές τα spreads δύναται να παραμείνουν σε συγκρατημένα επίπεδα. Όπως σημειώνει «η ΕΚΤ αποτελεί το βασικό μοχλό των spreads στα κρατικά ομόλογα, αλλά όχι το μοναδικό, και η ελπίδα έγκειται στο ότι τα θεμελιώδη θα συνεχίσουν να βελτιώνονται στο μέλλον, με αποτέλεσμα τη σταδιακή υποχώρηση των κρατικών ελλειμμάτων».

Ευρύτερα, όπως εκτιμά ο αμερικανικός οίκος οι ομολογιακές εκδόσεις από τις χώρες της Ευρωζώνης αναμένεται να διαμορφωθούν στα 1,182 τρισ. ευρώ το 2022 (χαμηλότερο κατά 18 δισ. περίπου από τις εκτιμήσεις για φέτος και κατά 36 δισ. από το 2020), με το μεγαλύτερο όγκο εξ αυτών να τοποθετείται εμπροσθοβαρώς καθώς μέχρι τον Μάρτιο αναμένονται 380 δισ. ευρώ, με τον «πήχη» να χαμηλώνει από τον Απρίλιο και ακόμη περισσότερο από τον Αύγουστο (64 δισ. ευρώ). Παράλληλα, συνολικά, οι εκδόσεις «πράσινων» τίτλων αναμένεται να φτάσουν τα 73 δισ. ευρώ το 2022, φτάνοντας στο 6% του συνολικού όγκου, τη στιγμή που οι εκδόσεις ευρωπαϊκού χρέους για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά στα 200 δισ. ευρώ το 2022, εκ των οποίων περίπου 20 δισ. ευρώ θα στραφούν για τα προγράμματα του NGEU εκτός του RRF. Έτσι, υποθέτοντας ότι το 30% της χρηματοδότησης του RRF θα προορίζεται για «πράσινα» έργα, η ΕΕ θα μπορούσε να εκδώσει έως και 55 δισ. ευρώ «πράσινων ομολόγων» το 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider