Χρυσός: Οι επενδύσεις παγκοσμίως μειώθηκαν κατά 60% στο α' εξάμηνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρυσός: Οι επενδύσεις παγκοσμίως μειώθηκαν κατά 60% στο α' εξάμηνο
Κατά τους πρώτους 6 μήνες του τρέχοντος έτους, η παγκόσμια ζήτηση χρυσού, εξαιρουμένων των εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών, ανήλθε σε 1.833,1 μετρικούς τόνους, μειωμένη κατά 10% σε ετήσια βάση, αναφέρεται στην έκθεση.

Η παγκόσμια ζήτηση χρυσού μειώθηκε το α’ εξάμηνο του έτους από την ίδια περίοδο το 2020, καθώς οι επενδύσεις στο πολύτιμο μέταλλο μειώθηκαν κατά 60%, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού που κυκλοφόρησε την Πέμπτη.

Κατά τους πρώτους 6 μήνες του τρέχοντος έτους, η παγκόσμια ζήτηση χρυσού, εξαιρουμένων των εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών, ανήλθε σε 1.833,1 μετρικούς τόνους, μειωμένη κατά 10% σε ετήσια βάση, αναφέρεται στην έκθεση.

Το επενδυτικό τμήμα της ζήτησης χρυσού κατά το α’ εξάμηνο του έτους, το οποίο περιλαμβάνει ράβδους και νομίσματα και ETFs, ανήλθε σε 455,9 μετρικούς τόνους, μειωμένο κατά 60% από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, όταν τα EFTs ήταν σε επίπεδα ρεκόρ, ανέφερε η έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.

Η επενδυτική ζήτηση μειώθηκε καθώς οι τιμές του χρυσού μειώθηκαν για την ίδια περίοδο. Τα futures χρυσού υποχώρησαν 6,6% το α’ εξάμηνο του 2021. Το συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στα 1.804,60 δολάρια η ουγγιά την Τετάρτη.

Για το α’ εξάμηνο του έτους, τα ETF του χρυσού σημείωσαν εκροή 129,3 μετρικούς τόνους, σε σύγκριση με το ρεκόρ εισροών α’ εξαμήνου του 2020, 731,2 μετρικών τόνων, ανέφερε η έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.

Οι καθαρές εκροές ETF το πρώτο εξάμηνο του 2021 αντισταθμίζουν τα κέρδη από τις κεντρικές τράπεζες, τους επενδυτές σε ράβδους και νομίσματα και αγοραστές κοσμημάτων, δήλωσε ο Juan Carlos Artigas, του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού στο MarketWatch. Είπε ότι οι εκροές «επηρεάστηκαν από την αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα μέσα στο έτος και την ανανεωμένη διάθεση για ρίσκο καθώς η παγκόσμια οικονομία άρχισε να ανακάμπτει από τον αντίκτυπο της COVID-19».

Τα ETF χρυσού κατέκτησαν το μομέντουμ κατά το β’ τρίμηνο, αλλά οι εισροές για το τρίμηνο «δεν ήταν αρκετές για να αντισταθμίσουν τις βαριές εκροές που παρατηρήθηκαν κατά το α’ τρίμηνο», είπε.

Κατά το β’ τρίμηνο, τα ETF χρυσού σημείωσαν καθαρές εισροές 40,7 μετρικών τόνων, αν και οι εισροές ήταν λιγότερο από το 10% των «τεράστιων» εισροών 426,5 μετρικών τόνων που παρατηρήθηκαν το β’ τρίμηνο του 2020, ανέφερε η έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού. Οι εισροές ένα χρόνο νωρίτερα οφείλονταν σε «περικοπές επιτοκίων, αυξανόμενη ζήτηση για επενδύσεις σε ‘ασφαλή καταφύγια’ και αύξηση των τιμών του χρυσού», αναφέρεται στην έκθεση.

Ωστόσο, η επένδυση σε ράβδους και νομίσματα αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013, αυξημένη κατά 45% σε ετήσια βάση, σε 594,5 μετρικούς τόνους το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με τη ζήτηση ράβδου και νομισμάτων της Κίνας να είναι 143,3 μετρικοί τόνοι, «σημαντικά» υψηλότερη από τους 77,7 μετρικούς τόνους που παρατηρήθηκαν το α’ εξάμηνο του 2020, έδειξαν στοιχεία.

Η έκθεση αποδίδει αυτή την αύξηση σε μεγάλο βαθμό σε «τον χαμηλό αντίκτυπο βάσης, τις πολύ βελτιωμένες οικονομικές συνθήκες και τον πολύ μειωμένο αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19».

Στο μέλλον, η υποστήριξη για επενδύσεις σε χρυσό πιθανότατα θα προέλθει από τον «υψηλότερο πληθωρισμό, υποτίμηση νομισμάτων, διαρθρωτικές αλλαγές στην κατανομή assets και ελκυστικά επίπεδα εισόδου», δήλωσε ο Artigas. «Ενώ η προοπτική αύξησης των επιτοκίων μπορεί να ενέχει κινδύνους, πιστεύουμε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα ακολουθήσουν μια προσεκτική προσέγγιση και θα διατηρήσουν τη νομισματική πολιτική χαλαρή για κάποιο χρονικό διάστημα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider