Οικονομολόγος του Κορνέλ: Τα 3 ψεγάδια του Bitcoin και οι εναλλακτικές 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οικονομολόγος του Κορνέλ: Τα 3 ψεγάδια του Bitcoin και οι εναλλακτικές 
Τι αναφέρει για το μεγαλύτερο σε χρήση κρυπτονόμισμα ο Εσβάρ Πασάρντ, που έχει διατελέσει επικεφαλής του ΔΝΤ στην Κίνα.

Για τα 3 βασικά ψεγάδια του Bitcoin και τις εναλλακτικές για τους επενδυτές μίλησε στο CNBC ο οικονομολόγος και καθηγητής του πανεπιστημίου του Κορνέλ, Εσβάρ Πασάρντ.

Σημειώνεται πως πέρα από τα τωρινά του καθήκοντα, ο Πασάρντ έχει διατελέσει επικεφαλής του ΔΝΤ στην Κίνα.

Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον

Σύμφωνα με τον Πασάρντ, η διαδικασία εξόρυξης του Bitcoin είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα ενεργειακά, όπως και το σύστημα ασφαλών πληρωμών με το κρυπτόνομισμα.

«Η διαδικασία εξόρυξης και συναλλαγής με το Bitcoin σίγουρα δεν είναι καλή για το περιβάλλον» ανέφερε ο Πασάρντ.

Όπως υπενθυμίζει το CNBC, ο Έλον Μασκ είχε «αδειάζει» το Bitcoin λόγω του συγκεκριμένου θέματος, ακυρώνοντας τις πληρωμές με το κρυπτονόμισμα για οχήματα της Tesla, ενώ έρευνες έχουν δείξει πως η ενέργεια που καταναλώνεται για το Bitcoin ισούται με την ενέργεια που χρειάζονται χώρες όπως η Φινλανδία και η Ελβετία.

Από την άλλη, το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα σε αξία, το Ethereum υπόσχεται πως χρειάζεται έως και 99,95% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας για τη χρήση του, ελαχιστοποιώντας την επιβάρυνση που έχει το Bitcoin.

Αλλά κρυπτονομίσματα, όπως το Monero και το Zcash δεσμεύονται για περισσότερη ανωνυμία στους χρήστες.

Όχι και τόσο ανώνυμο

Ένα ακόμα πρόβλημα με το Bitcoin, σύμφωνα με τον Πασάρντ, είναι η ανωνυμία για τους χρήστες του. «Αν χρησιμοποιείς το Bitcoin, ειδικότερα για την πληρωμή αγαθών και υπηρεσιών, τότε είναι πιθανό να συνδεθεί η διεύθυνση ή η φυσική σου διεύθυνση με την ψηφιακή σου διεύθυνση.

Το Bitcoin έχει προκαλέσει την ανάγκη για μια καλύτερη εναλλακτική για τους χρήστες και ένα μέσο για το οποίο δεν θα χρειάζεται ο έλεγχος των στοιχείων του καθένα από φορείς όπως οι τράπεζες και οι κυβερνήσεις».

Δεν λειτουργεί καλά ως συνάλλαγμα

Τέλος, ο Πασάρντ τονίζει πως παρά το ότι το Bitcoinn ξεκίνησε με την υπόσχεση για εύκολες και άμεσες πληρωμές, έχει αποδειχθεί πως η έντονη μεταβλητότητα του δεν είναι ιδανική για τις μέσες πληρωμές του καθημερινού ανθρώπου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider