Επανέρχεται η JP Morgan για την Τράπεζα Πειραιώς

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επανέρχεται η JP Morgan για την Τράπεζα Πειραιώς
Ο αμερικανικός οίκος αναμένει περιθώρια ανόδου 37% από την τρέχουσα τιμή της μετοχής, θέτοντας τιμή στόχο στα 2 ευρώ.

Παρά το ελκυστικό turnaround story της Τράπεζας Πειραιώς και τα σημαντικά περιθώρια που υπάρχουν για ένα ουσιαστικό re-rating σε μακροπρόθεσμη βάση από το τρέχον εκτιμώμενο για το 2022 P/BV (ενσώματη λογιστική αξία) στο 0,39x, η JP Morgan διατηρεί ουδέτερη σύσταση για την πορεία του τίτλου της τράπεζας.

Ο αμερικανικός οίκος αναμένει περιθώρια ανόδου 37% από την τρέχουσα τιμή της μετοχής, θέτοντας τιμή στόχο στα 2 ευρώ (με εκτιμώμενο για το 2024 ROTE στο 7,8% μετά και την πληρωμή κουπονιών των ομολόγων AT1). Όπως επισημαίνει τα χαμηλότερα buffers και ο μεγαλύτερος ορίζοντας για την επαναφορά του ROTE (αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων) σε κανονικά επίπεδα δικαιολογούν ένα σχετικό discount σε σύγκριση με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, υπενθυμίζοντας τη σύσταση «overweight» για την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank στα 0,41x - 0,53x με εκτιμώμενα ROTEs 7,8% - 9,2% για το 2023.

Έχοντας «παροπλιστεί» με τα κεφάλαια από την επιτυχημένη ΑΜΚ ύψους 1,4 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς είναι έτοιμη να μειώσει το δείκτη NPE σε μονοψήφιο ποσοστό έως τις αρχές του 2022, από το τρέχον 46%, στοχεύοντας εν συνεχεία, στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και του ROTE προς ένα βιώσιμο διψήφιο επίπεδο τα επόμενα χρόνια.

Όπως επισημαίνει η JP Morgan, οι επιχειρησιακοί στόχοι της τράπεζας είναι φιλόδοξοι ωστόσο μπορούν να υποστηριχθούν από τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος της ελληνικής οικονομίας και το ιστορικό της διοίκησης. Η τράπεζα έλαβε το «πράσινο φως» για τη μεταφορά κινδύνου (significant risk transfer - SRT) στοχεύοντας σε συναλλαγές 7 δισ. ευρώ, με τις τιτλοποιήσεις «Phoenix» και «Vega» στο β' τρίμηνο φέτος ενώ η τιτλοποίηση «Sunrise» βρίσκεται τώρα στη φάση δεσμευτικών προσφορών και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, με τη διοίκηση να επιταχύχει για τη δεύτερη τιτλοποίηση «Sunrise 2» και την πώληση χαρτοφυλακίων NPEs, ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Έτσι, οι κίνδυνοι γύρω από τα σχέδια εξυγίανσης του ισολογισμούς της από τα NPEs είναι σχετικά περιορισμένοι, «βλέποντας» το CoR να προσεγγίζει έως τις 80 μ.β περίπου μέχρι το 2024, με 8% CAGR στο σκέλος των προμηθειών και 13% σωρευτική μείωση στη βάση κόστους. Παράλληλα, ο δείκτης Texas αναμένεται να υποχωρήσει από το 153% το 2020 στο 52% το 2022, σε σύγκριση με το 32% - 44% στις ιταλικές και τις ισπανικές τράπεζες.

JP Morgan

Ως προς το σκέλος του δείκτη κεφαλαίων CET1, η JP Morgan εκτιμά ότι η μείωση των NPEs κατά 19 δισ. ευρώ, μέσω του project «Sunrise» θα «κάψει» σημαντικά κεφάλαια που θα προσεγγίσουν το 6,6%. Υπό αυτό το πρίσμα, εκτιμά ό,τι ο δείκτης CET1 είναι πιθανόν να περάσει κάτω από το επίπεδο του 10% (9,8%) στο μεσοδιάστημα το 2023, καθιστώντας τον πιο αδύναμο σε σύγκριση με τις υπόλοιπες τράπεζες, αλλά το buffer υπερβαίνει σταθερά τις απαιτήσεις. Επιπλέον, ο αμερικανικός οίκος βλέπει σημαντική μείωση του Pillar 2 της τράπεζας καθώς ο δείκτης NPE ομαλοποιείται και συντελεί στη μείωση των 75μ.β από το 2023, ενώ αναμένει έκδοση AT1 ύψους 500 εκατ. ευρώ πριν από το 2023, που θα προσθέσει 1,5% στο Tier 1. Από το 2023, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από την οργανική παραγωγή κεφαλαίων, με το CET1 να κινείται στο 11% το 2024, με CAR στο 15,3%.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider