Χρηματιστήριο: Η «μάχη των billionaires» στον FTSE 25 – Η σημασία του «μεγέθους»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Η «μάχη των billionaires» στον FTSE 25 – Η σημασία του «μεγέθους»

Μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο στα «μάτια» των διεθνών επενδυτών να αποτελεί μια περιφερειακή και… αναδυόμενη αγορά, ωστόσο, ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες σε σημαντικό βαθμό «το μέγεθος μετράει».

Ιδίως για διεθνή επενδυτικά σχήματα, διαχειριστές κεφαλαίου και ξένα funds που κινούνται και με τη λογική του «μεγέθους», πέραν άλλων ποιοτικών ή χρηματιστηριακών παραμέτρων, δηλαδή παρακολουθούν εισηγμένες εταιρείες με κεφαλαιοποίησης άνω του 1 δισ. ευρώ ή και των 2 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, το ύψος της κεφαλαιοποίησης στο Χρηματιστήριο σε συνάρτηση με άλλα χαρακτηριστικά (μεταξύ αυτών και η αποτίμηση της αξίας του free float, των μετοχών δηλαδή που είναι σε ελεύθερη διασπορά) παίζει ρόλο και σε ανακατατάξεις και αναδιαρθρώσεις δεικτών, όπως π.χ. του MSCI.

Αυτά ισχυρίζονται στελέχη της αγοράς που δίνουν «βάση» στο ύψος των αποτιμήσεων, ιδίως όταν μιλάμε για αυτά τα επίπεδα. Ως εκ τούτου, η «μάχη» των billionaires στον FTSE 25 έχει το ενδιαφέρον της, ιδίως για όταν η «Λ. Αθηνών» καταφέρει να επιστρέψει για τα καλά στο ραντάρ των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.

Στην παρούσα συγκυρία, και πέραν του… «ανταγωνισμού» μεταξύ των εισηγμένων της Large Cap για την πρωτοκαθεδρία σε όρους συνολικής κεφαλαιοποίησης, παρατηρείται «κόντρα» σε δύο μέτωπα.

Το πρώτο, έχει να κάνει με τις εισηγμένες που βρίσκονται σε επίπεδα κεφαλαιοποίησης περί των 2 δισ. ευρώ. Σε αυτό το κλαμπ έχουμε ανακατατάξεις μετά την σημαντική άνοδο των αποτιμήσεων στο ΧΑ των ενεργειακών ομίλων. Αφήνοντας στην άκρη ομίλους όπως η Prodea που έχει αποτίμηση άνω των 2 δισ. ευρώ αλλά όχι μετοχική διασπορά (και δεν ανήκει στον FTSE 25), εσχάτως, η «μάχη» δίνεται πλέον ανάμεσα σε 2 τραπεζικές και 2 ενεργειακές εταιρείες, συν μία εμπορική. Κεφαλαιοποίηση πέριξ των 2-2,1 δισ. ευρώ βρέθηκε να έχει πλέον η «καλπάζουσα» το τελευταίο έτος ΔΕΗ, η Eurobank είναι στα ίδια επίπεδα, ενώ ανάμεσα στα 1,8 δισ με 1,9 δισ. ευρώ είναι η Εθνική Τράπεζα, η Jumbo και η Μυτιληναίος που έχει ανεβάσει στροφές. Αυτές οι εισηγμένες αποτελούν μια κατηγορία από μόνες τους, τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Υπάρχει όμως και το «πρώτο σκαλοπάτι των billionaires», ήτοι εισηγμένες που επιθυμούν να παραμείνουν σε αποτίμηση άνω του 1 δισ. ευρώ, όπως και εταιρείες που είναι σχετικά κοντά στο όριο αυτό. Για την ώρα, η Alpha Bank παραμένει άνω των 1,2 δισ. ευρώ, ενώ Lamda Development και Τιτάνα εσχάτως βρίσκονται κάπου στα 1,15 δισ. ευρώ αμφότερες. Για την ιστορία, Viohalco (με κεφαλαιοποίηση λίγο άνω των 900 εκατ., ευρώ) και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (πέριξ των 850 εκατ. ευρώ) είναι οι επόμενες που έχουν «ορατότητα» με το όριο του 1 δισ. ευρώ, δίχως αυτό να σημαίνει όμως κάτι παραπάνω.

Οι υπόλοιπες εισηγμένες είναι από τα 700 εκατ. ευρώ (η ΕΥΔΑΠ) και κάτω, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχει και μια… ενδιάμεση κατηγορία, με τις ΕΛΠΕ, Τέρνα Ενεργειακή να «φιγουράρουν» στα 1,6 δισ. ευρώ χρηματιστηριακής αποτίμησης περίπου και τη Motor Oil να ακολουθεί κάπου στα 1,3 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider