Χρηματιστήριο: Η διεθνής τάση, το stock picking και στο «βάθος»... η Fitch

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Η διεθνής τάση, το stock picking και στο «βάθος»... η Fitch
Η χρηματιστηριακή εβδομάδα ξεκινάει επί της ουσίας με τους βασικούς δείκτες να εκκινούν από λίγο χαμηλότερη... βάση.

Η χρηματιστηριακή εβδομάδα ξεκινάει επί της ουσίας με τους βασικούς δείκτες (Γενικό, FTSE 25, Τραπεζικό αλλά και Mid) να εκκινούν από λίγο χαμηλότερη... βάση, της τάξεως του 3% με 5% περίπου ανά περίπτωση, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Είναι αυτή η ελαφρώς καθοδική κλίση ανησυχητικό σημάδι για τη συνέχεια;

Για την ώρα, όπως τουλάχιστον αναφέρουν στελέχη της αγοράς, μάλλον βρισκόμαστε εντός ορίων που να δικαιολογούν μια σχετική αποφόρτιση τιμών, αν συνυπολογίσουμε ότι το ΧΑ σε επίπεδο γενικού δείκτη βρέθηκε μέσα στο 2021 στην περιοχή των 820 μονάδων. Κατά συνέπεια, η μέχρι στιγμή υποχώρηση «δικαιολογείται» από τεχνικής οπτικής. Ωστόσο, αν και είναι προφανές ότι η τάση θα έρθει από τις διεθνείς αγορές, οι εμπλεκόμενοι με το εγχώριο χρηματιστήριο «καλούνται» να στηρίξουν δείκτες και μετοχές ώστε να μην δοθούν περαιτέρω «όπλα» σε όσους κινούνται με τη λογική και τακτική του short.

Μια ο λόγος για ξένες αγορές, μένει να φανεί αν οι οικονομικές, επιχειρηματικές και πολιτικές εξελίξεις, όπως βέβαια και τα νέα από το υγειονομικό μέτωπο, είναι τέτοια που μπορούν να «βάλουν πλάτη» στους δείκτες (Wall Street και DAX κατά βάση) ή αν υπάρχουν περιθώρια για μια περαιτέρω αποκλιμάκωση τιμών. Πάντως, σε διεθνές επίπεδο υπάρχουν τις επόμενες ημέρες ενδιαφέρουσες εξελίξεις και διεργασίες. Όπως είναι για παράδειγμα η ορκωμοσία του νέου Προέδρου στις ΗΠΑ, οι εταιρικές ανακοινώσεις επίσης στην «άλλη όχθη του Ατλαντικού», η συνεδρίαση της ΕΚΤ και όποια άλλα «νέα» ενδεχομένως προκύψουν. Μένει να φανεί αν αυτά επηρεάσουν, σε ποιο επίπεδο αλλά και με ποιον τρόπο τις επενδυτικές διαθέσεις, ποια τάση θα διαμορφώσουν με ορίζοντα το τέλος της εβδομάδας.

Γιατί ακόμα είμαστε στην αρχή της χρονιάς, η οποία, ακόμα και αν βρει, όπως αρκετά στελέχη του χώρου ευελπιστούν, τις αγορές υψηλότερα, ο «δρόμος δεν θα είναι μονόπατος και εύκολος, αντιθέτως θα έχει πισωγυρίσματα, παγίδες και λακκούβες», συμπληρώνουν οι ίδιοι παράγοντες. Προφανώς θα εμπεριέχει και το σχετικό volatility, σπεύδουν να τονίσουν αναλυτές, που γνωρίζουν τόσο τις μεγάλες προσδοκίες που υπάρχουν μέσω της επιστροφής της οικονομίας σε μια κανονικότητα, όσο και τις «γεμάτες» αποτιμήσεις, ιδίως σε κάποιους κλάδους και σε κάποιες μετοχές.

Ο... χρονικός ορίζοντας όμως προς τα τέλη της εβδομάδας, που σημειώσαμε παραπάνω, έχει και «ελληνικό ενδιαφέρον». Στην αγορά αναμένουν την «ετυμηγορία» του οίκου Fitch, την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου για φέτος. Ακόμα και αν δεν προκύψουν εκπλήξεις, πάντα οι εμπλεκόμενοι στον κύκλο των συναλλαγών τσεκάρουν αυτές τις παραμέτρους, πόσω μάλλον όταν αναλυτές σημειώνουν το ενδεχόμενο εξόδου της Αθήνας στις αγορές.

Όσον αφορά τώρα τα πιο στενά χρηματιστηριακά δρώμενα, τα περισσότερα blue chips, όπως και οι τραπεζικές μετοχές, «έκλιναν» χαμηλότερα την περασμένη εβδομάδα, όπως σημειώσαμε και στα ποσοστά στην εισαγωγή του θέματος. Προφανώς, για άλλη μια φορά, οι τραπεζικές μετοχές δέχτηκαν κάπως μεγαλύτερες πιέσεις και οδήγησαν τον Γ.Δ. προς το εύρος των 780-790 μονάδων, δίχως όμως και τα περισσότερα από τα υπόλοιπα blue chips, πλην ίσως 3-4 περιπτώσεων, να ξεχωρίσουν ανοδικά. Βέβαια, τόσο στον FTSE 25, όσο και στη Mid Cap (ή και σε χαμηλότερες κατηγορίες) έχουν καταγραφεί σημαντικές αποδόσεις, ιδίως στο φίνις της περασμένης χρονιάς, υπεραποδίδουν έναντι άλλων τίτλων, κατά συνέπεια, υπήρξε χώρος για να πάνε οι traders «ταμείο». Αλλά και πάλι, δεν γίνεται λόγος για σημαντική υποχώρηση, τουλάχιστον προς το παρόν.

Αν και η χρονιά, λοιπόν, επί της ουσίας μόλις που ξεκίνησε, αναμφίβολα θα υπάρχουν ευκαιρίες για ανοδικά πονταρίσματα, πλην όμως, είναι ένα ερωτηματικό αν αυτά θα αφορούν σε μεμονωμένες περιπτώσεις, αν θα δούμε «κλαδικές» κινήσεις, εξ αντανακλάσεως αντιδράσεις ή θα πρέπει οι επενδυτές να είναι περισσότερο... έτοιμοι για σκαμπανεβάσματα και stock picking. Άλλωστε, και μέσα στο 2020, που γενικά ήταν πτωτική χρονιά για το ΧΑ, παρά το ράλι του τελευταίου διμήνου, δεν παρατηρήθηκε μαζική αντίδραση.

Άρα, ακόμα και αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς που περιμένουν, εν μέσω διακυμάνσεων, φέτος ο Γενικός Δείκτης να κλείσει σε υψηλότερα νούμερα έναντι του 2020, αυτό δεν σημαίνει ότι η άνοδος θα αφορά σε όλο το ταμπλό. Πόσω μάλλον, αν εμφανιστούν νέοι «μαύροι κύκνοι»...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider