Αναπτυξιακά ισοδύναμα 200 εκατ. ευρώ για τις αγορές της κατασκευής και της εξοικονόμησης ενέργειας έναντι των υφεσιακών φορολογικών μέτρων, πρότεινε ο πρώην υπουργός Ενέργειας και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, στην πρόταση που κατέθεσε στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ),

Με αφορμή τη συζήτηση του ν/σ για την ενεργειακή αποδοτικότητα,  συστήνεται να δημιουργηθεί μια νέα αγορά υπηρεσιών στον ταλαιπωρημένο χώρο της οικοδομής, με την πλήρη φοροαπαλλαγή των επεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια για όλους τους φορολογούμενους μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο, ανοίγει ένας νέος δρόμος δημιουργίας 30.000 θέσεων εργασίας για ένα χρόνο και δημοσίων εσόδων ύψους 200 εκατ. ευρώ. Από την φοροαπαλλαγή των επεμβάσεων σε κτίρια ύψους μέχρι 15.000 ευρώ/κτίριο κι ένα ρεαλιστικό σενάριο παρεμβάσεων σε 50.000 κτίρια, εκτιμάται ότι θα υπάρχει απώλεια εσόδων 95 εκατ. ευρώ, αλλά από την έκδοση τιμολογίων (Φ.Π.Α., φόροι) και τη μόχλευση ύψους 1,2 δισ. ευρώ που προκύπτει, προβλέπονται έσοδα στο δημόσιο ύψους 305 εκατ. ευρώ από φόρους και εισφορές.

Ένα τέτοιο σχέδιο εκτιμάται ότι θα προσφέρει εξοικονόμηση δαπανών ύψους 700-1.000 ευρώ/έτος σε κάθε κτίριο (κατοικία, κ.ά.), δίνει ζωή στην οικοδομή δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα, αποτελεί αποφασιστικό εργαλείο για την καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής και τη μείωση των εκπομπών ρύπων του θερμοκηπίου. 

Παράλληλα, η  Δημοκρατική Συμπαράταξη ζήτηση από τη κυβέρνηση απαιτούμε να συνεχιστεί άμεσα και στη νέα προγραμματική περίοδο το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ' οίκον, για το οποίο διατέθηκε στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο κονδύλι ύψους 500 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών.