Ντομπρόφσκις-Μοσκοβισί: «Τρέξτε» τις μεταρρυθμίσεις ως το Eurogroup για να πάρετε τη δόση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντομπρόφσκις-Μοσκοβισί: «Τρέξτε» τις μεταρρυθμίσεις ως το Eurogroup για να πάρετε τη δόση
Προσοχή εφιστούν Ντομπρόφσκις και Μοσκοβισί στις δύο βασικές εκκρεμότητες της κυβέρνησης, την προστασία της πρώτης κατοικίας και την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

«Ηχηρό» μήνυμα πως η Ελλάδα έχει χρονικό περιθώριο μέχρι το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, προκειμένου να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν για να μπορέσει να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ στέλνουν ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί και ο αντιπρόεδρος της ΕΕ, Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Ειδικότερα, κατά την παρουσίαση της έκθεσης της Κομισιόν, ο Βάλντις Ντομπρόφσκις εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα σημείωσε «σημαντική πρόοδο», ωστόσο προειδοποίησε πως ο «ρυθμός» υλοποίησης σε ορισμένες περιπτώσεις είναι «αργός» και «οδήγησε σε καθυστερήσεις».

Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει το «δύσκολο έργο» της εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα, προκειμένου να υπάρξει και πάλι η δυνατότητα χρηματοδότησης της οικονομίας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Σε αυτό το κομμάτι, σημείωσε πως, ενώ έχει βελτιωθεί η «ρευστότητα», χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες σε τομείς όπως το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, στο οποίο η μέχρι τώρα πρόταση προκαλεί «ανησυχία».

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να προστατέψει τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά πρέπει να «επιλυθούν» κάποιες «λεπτομέρειες» έτσι ώστε να μην ευνοούνται «οι στρατηγικοί κακοπληρωτές», και το πλαίσιο υπό συζήτηση να εξυπηρετεί τους στόχους του που είναι: ο προσωρινός χαρακτήρας, η στοχευμένη δράση και η λειτουργικότητα.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί - που αύριο Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου θα βρίσκεται στην Ελλάδα - σημείωσε πως με τη συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, η Ελλάδα έχει σημειώσει «σημαντικό βήμα προς την ομαλότητα» καθώς είναι πλήρως ενταγμένη στην εν λόγω διαδικασία για «πρώτη φορά».

Όπως εξήγησε, οι υπερβολικές ανισορροπίες που παρατηρούνται, είναι αντίστοιχες με αυτές που αντιμετώπισαν άλλες χώρες που βγήκαν από προγράμματα όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία και δείχνουν το ύψος των προκλήσεων που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Ο Γάλλος επίτροπος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην υψηλή ανεργία και το υψηλό χρέος, λέγοντας πως αυτό «δεν πρέπει να μας εκπλήσσει».

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας επισήμανε ότι έχουν εκπληρωθεί οι «περισσότερες δεσμεύσεις» που είχε λάβει η Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων του προϋπολογισμού για το 2019 που προβλέπει την εκπλήρωση του στόχου για πλεόνασμα 3,5%, την ολοκλήρωση των μεγάλων διαγωνισμών στον τομέα του φυσικού αερίου, της περίθαλψης και του Διεθνούς Αεροδρομίου, των μεταρρυθμίσεων στις επενδύσεις και των αλλαγών στο δικαστικό σύστημα.

Ωστόσο, αναφέρθηκε σε δύο «βασικές εκκρεμότητες», την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Τόνισε, επίσης, πως είναι προς όφελος της Ελλάδας να τις ολοκληρώσει πριν από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Για τα πλεονάσματα

«Οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνουν σεβαστές», ξεκαθάρισε ο Πιερ Μοσκοβισί ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μείωσης των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια. «Η Ελλάδα όταν εξήλθε από το πρόγραμμα ανέλαβε κάποιες δεσμεύσεις για την εκπλήρωση των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος για κάποια χρόνια και δέν τίθεται σε συζήτηση», είπε ο Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα μέχρι τώρα έκανε σεβαστές τις δεσμεύσεις αυτές και αυτό επέτρεψε στην κυβέρνηση να λάβει επίσης «κοινωνικά μέτρα», ένα από τα οποία είναι να μην προχωρήσει η περαιτέρω περικοπή συντάξεων.

Ο ίδιος συνέστησε πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο δρόμο των «εύρωστων οικονομικών πολιτικών», προκειμένου να επανακτήσει την αξιοπιστία της και να της επιτραπούν και τα «κοινωνικά μέτρα» εντός του πλαισίου και σε συνεννόηση με τους εταίρους της.

Κληθείς να σχολιάσει και το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ανέφερε ότι «κάποια σημεία» πρέπει να συζητηθούν περαιτέρω. «Έχει γίνει πρόοδος, αλλά η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη», κατέληξε ο Π. Μοσκοβισί.

Για τη δόση του 1 δισ. ευρώ

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Μοσκοβισί σημείωσε πως είναι προς το «κοινό συμφέρον» της Ελλάδας και της Ευρωζώνης να υπάρξει συμφωνία για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ στις 11 Μαρτίου.

«Θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί όλες οι δράσεις. Το Eurogroup θα κρίνει εάν συμβαίνει αυτό και πιστεύω πως είναι προς όφελος της Ελλάδας να εκταμιευθεί η δόση του ενός περίπου δισ. στις 11 Μαρτίου», σημείωσε ο Μοσκοβισί, προσθέτοντας πως αυτό θα είναι το μήνυμά του προς τις ελληνικές αρχές κατά την επίσκεψή του αύριο στην Αθήνα. «Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί. Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες μένει αυτή η τελευταία, συνήθης διαδικασία με την Ελλάδα που θα γίνει τις επόμενες ημέρες», ανέφερε και επισήμανε πως απομένει κάτι λιγότερο από δύο εβδομάδες για το Eurogroup της 11 Μαρτίου. «Είναι εφικτό και πιστεύω πως είναι προς το κοινό όφελος της Ελλάδας και της ευρωζώνης», είπε και αρνήθηκε να προβεί σε εικασίες για το τι θα γίνει σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό. «Έχουμε κοινό συμφέρον. Αλλά για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει η δουλειά να γίνει με σοβαρότητα και ολοκληρωμένα», κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider