Επιστήμονες ανακάλυψαν ποιο πρώιμο μικροβίωμα προστατεύει τα βρέφη από αναπνευστικές λοιμώξεις

Αλεξία Σβώλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επιστήμονες ανακάλυψαν ποιο πρώιμο μικροβίωμα προστατεύει τα βρέφη από αναπνευστικές λοιμώξεις
Εγκυμοσύνη
Το μικροβίωμα αποκαλείται από τους ειδικούς «δεύτερο γονιδίωμα» γιατί καθορίζει σε μεγάλο βαθμό από τι νοσήματα κινδυνεύουμε να νοσήσουμε, ενώ είναι μοναδικό σε κάθε άνθρωπο, σαν δαχτυλικό αποτύπωμα.

Το μικροβίωμα αποκαλείται από τους ειδικούς «δεύτερο γονιδίωμα» γιατί καθορίζει σε μεγάλο βαθμό από τι νοσήματα κινδυνεύουμε να νοσήσουμε, ενώ είναι μοναδικό σε κάθε άνθρωπο, σαν δαχτυλικό αποτύπωμα. Ο όρος «μικροβίωμα» αντιστοιχεί στα τρισεκατομμύρια των μικροοργανισμών (κυρίως βακτηρίων) που συνιστούν την εντερική χλωρίδα, η οποία δημιουργείται μετά την γέννηση, καθώς όλα τα βρέφη γεννιούνται χωρίς γονιδίωμα.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι κάθε βρέφος αναπτύσσει το δικό του μίγμα βακτηρίων αλλά αυτό που ανακάλυψαν πρόσφατα είναι ποιο είδος πρώιμου μίγματος –το οποίο αναπτύσσεται κατά τα πρώτα 24ωρα μετά τη γέννηση- συσχετίζεται με ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα και κατ’ επέκταση μικρότερο κίνδυνο για αναπνευστικές λοιμώξεις κατά τα δύο πρώτα χρόνια ζωής.

Η μεγαλύτερη μελέτη σε βρέφη

Κατά τη διεξαγωγή της μεγαλύτερης μελέτης γονιδιώματος σε βρέφη και νήπια που έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα στη Μ. Βρετανία, ερευνητές από το Ινστιτούτο Wellcome Sanger και το Βρετανικό Πανεπιστήμιο University College London ανακάλυψαν ότι τα βρέφη που γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό και εμφανίζουν ένα συγκεκριμένο τύπο μικροβιώματος κλείνοντας την 1η εβδομάδα της ζωής τους έχουν αισθητά λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν εξαιτίας αναπνευστικής λοίμωξης μέχρι να συμπληρώσουν την ηλικία των 2 ετών.

Πρώτη φορά αποδεικνύεται τέτοια συσχέτιση

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση « The Lancet Microbe», είναι η πρώτη παγκοσμίως που δείχνει συσχέτιση του είδους του μικροβιώματος το οποίο αναπτύσσεται στα πρώτα 24ωρα ζωής του ανθρώπου και τις εισαγωγές στο νοσοκομείο από αναπνευστική λοίμωξη στη νηπιακή ηλικία. Για την έρευνα, η ομάδα των επιστημόνων εφάρμοσε μια μέθοδο που ονομάζεται μεταγενωμική αλληλουχία σε δείγματα που λήφθηκαν από 1.082 νεογνά. Μετά την πάροδο 2 ετών οι ερευνητές ανέτρεξαν στα ψηφιακά αρχεία των νοσοκομείων και εντόπισαν ποια παιδιά δεν εισήχθησαν για νοσηλεία.

Παρέμβαση με τα σωστά πρεβιοτικά και προβιοτικά

«Παρότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση, τα ευρήματα αυτά μπορεί να υποδείξουν ποια προβιοτικά είναι πιο ευεργετικά για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος των νηπίων. Καθώς οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος αποτελούν κύρια αιτία νοσηλείας στα νήπια, θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να μάθουμε μέσω ποιων προβιοτικών μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο» επισημαίνει μια εκ των συγγραφέων της μελέτης, η Dr. Cristina Garcia-Mauriño από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας του UCL.

Η ίδια ερευνητική ομάδα βρήκε άλλα δύο ενδιαφέροντα στοιχεία: Αφενός πως τα βρέφη που γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό έχουν διαφορετικό μικροβίωμα από τα βρέφη που γεννιούνται με καισαρική τομή, με τις διαφορές να είναι πιο έντονες στα πρώιμα στάδια της ζωής, αλλά ουσιαστικά να εξαλείφονται όταν τα βρέφη κλείσουν τον πρώτο χρόνο ζωής τους.

«Πρωτοπόρα» βακτήρια το κλειδί για καλή υγεία

Αφετέρου διαπιστώθηκε πως όλα βρέφη στη Μ. Βρετανία αποκτούν στο εντερικό τους οικοσύστημα, κατά την πρώτη εβδομάδα της ζωής τους ένα εκ των 3 βακτηρίων που χαρακτηρίζονται «πρωτοπόρα» βακτήρια. Δύο εξ αυτών το Bifidobacterium longum (B. longum) and το Bifidobacterium breve (B. breve) θεωρούνται ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον οργανισμό, γιατί διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός σταθερού μικροβιώματος.

Η τελευταία έρευνα που ήρθε να συμπληρώσει τα κενά κομμάτια του παζλ των προηγούμενων μελετών φανερώνει ότι κάποια βρέφη που γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις του «πρωτοπόρου» βακτηρίου bacteria B. Longum και πως αυτές οι υψηλές συγκεντρώσεις συνδυάζονται με την παρουσία άλλων βακτηρίων της ίδιας οικογένειας όπως τα B. bifidum and B. Dorei, με συνέπεια αυτά τα βρέφη έχουν ακόμα μικρότερο κίνδυνο να νοσηλευτούν-είναι δηλαδή τα πιο «θωρακισμένα».

Ο έτερος συγγραφέας της μελέτης Καθηγητής Nigel Field, που είναι επίσης συντονιστής στο ερευνητικό πρόγραμμα «4Μ project» (σε ελεύθερη μετάφραση: Μικρόβια, Γάλα, Νοητική Υγεία και Εγώ-Microbes, Milk, Mental Health and Me) εξηγεί ότι περαιτέρω μελέτες θα εστιάσουν στην συσχέτιση του πρώιμου μικροβιώματος με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άλλων παθήσεων. Απώτερος στόχος είναι να μπορέσουν να σχεδιαστούν παρεμβάσεις που θα βοηθούν κάθε άνθρωπο να ενισχύσει το μικροβίωμα του, (με τα κατάλληλα πρεβιοτικά και προβιοτικά) ώστε να προστατευτεί πιο αποτελεσματικά έναντι κάθε νοσήματος, λοιμώδους ή εκφυλιστικού στην πορεία της ζωής του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Αυτοί είναι οι μεγαλοοφειλέτες της Εφορίας και του e-ΕΦΚΑ - Δείτε τις λίστες

Πρόταση εξαγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τη Euronext

Κοινοτικά λεφτά υπάρχουν - Ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό - ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ στο Κίνημα Δημοκρατίας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider