Αποστολή στον διάπλου Αιγαίου 2025 με την Σύμπλευση
Οι ετήσιες ανοιξιάτικες αποστολές εθελοντών γιατρών με φουσκωτά σκάφη στο Αιγαίο έφεραν τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο την ανάγκη των νησιωτών να αποκτήσουν πρόσβαση σε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας κι άνοιξαν τον δρόμο προκειμένου να λάβει σημαντικές μεταρρυθμιστικές αποφάσεις το Υπουργείο Υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η διενέργεια προληπτικών εξετάσεων με πόρους από το Tαμείο Ανάκαμψης, την οποία μόλις ανακοίνωσαν τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Εθνικής Οικονομίας. Οι κάτοικοι των μικρών και απομακρυσμένων περιοχών ειδικά των νησιών που εξυπηρετούν τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια της λεγόμενης «άγονης γραμμής» δεν έχουν εξειδικευμένους γιατρούς στον τόπο τους, ενώ τα Κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία τους είναι εξοπλισμένα με τα απολύτως απαραίτητα, με συνέπεια οι ιατρικές υπηρεσίες που οι κάτοικοι της πόλης θεωρούν απλή υπόθεση, να αποδεικνύονται για τους νησιώτες «Οδύσσεια».
Για να καλύψει αυτό το κενό η Σύμπλευση εδώ και 11 χρόνια πραγματοποιεί κάθε άνοιξη τον ετήσιο διάπλου, δηλαδή μια αποστολή παντός καιρού με φουσκωτά σκάφη, που μεταφέρουν γιατρούς από τουλάχιστον 23 ειδικότητες σε μικρά νησιά-κουκίδες του χάρτη που τα περισσότερα έχουν πληθυσμό κάτω των 1000 κατοίκων. Φέτος η Σύμπλευση επισκέφθηκε τη Σέριφο, τη Σίκινο, την Ανάφη, την Ψέριμο των 20-30 μόνιμων κατοίκων, το Αγαθονήσι, τους Λειψούς, τους Αρκιούς (όπου επίσης ζουν περίπου 30 άτομα) και τη Δονούσα. Η αποστολή δεν εξαντλήθηκε στην παροχή δωρεάν ιατρικών εξετάσεων και κτηνιατρικών εξετάσεων από την Εθελοντική Ένωση Κτηνιάτρων Ελλάδας, καθώς περιλαμβάνει επίσης πολυδιάστατη στήριξη των μικρών σχολείων με εκπαιδευτικό υλικό και σημαντικά έργα υποδομής για τα νησιά.
Συνολικά οι ωφελούμενοι των δράσεων της Σύμπλευσης ξεπερνούν τους 2.800 νησιώτες και ενισχύθηκαν τουλάχιστον 25 σχολεία τα οποία φοιτούν περισσότεροι από 260 μαθητές. Επιπλέον παραδόθηκαν 7 έργα υποδομής αξίας άνω των 180.000 ευρώ που περιλαμβάνουν την κάλυψη αναλωσίμων και υλικών του αγροτικού Ιατρείου της Σερίφου, την ανακατασκευή γηπέδου στη Σίκινο και δύο γηπέδων στην Ανάφη (μαζί με δωρεά αθλητικού εξοπλισμού στο σχολείο), την φωταγώγηση δρόμου στο Αγαθονήσι, την κάλυψη αναγκών του Δήμου και του Λιμεναρχείου, την ανακατασκευή του Δημοτικού σχολείου Δονούσας και των αθλητικών εγκαταστάσεων στον προαύλιο χώρο του σχολείου, με στόχο την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων. Όπως λένε οι εθελοντές της Σύμπλευσης, «τα παιδιά κρατάνε τους τόπους αυτούς» και γι αυτό άλλωστε πολλές δράσεις είναι αφιερωμένες στα παιδιά και τους έφηβους.

Για τους μαθητές, πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης με τίτλο: «Οι έφηβοι ρωτούν» και θέμα τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα. Επίσης έγινε «Εργαστήριο Ρομποτικής STEAM Μικροί Επιστήμονες» και παρουσίαση του παραμυθιού «Σαρδελάκι» μαζί με Εργαστήριο παραμυθιού και δημιουργικό παιχνίδι για το ομώνυμο βιβλίο. Οι ενήλικες από την άλλη, ενημερώθηκαν για την υπογεννητικότητα, από την ΑΜΚΕ HOPEgenesis, που υιοθετεί μικρά και απομακρυσμένα νησιά και δυσπρόσιτα ηπειρωτικά χωριά, με στόχο να αντιστρέψει το αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων και με την βοήθεια της οποίας έχουν ήδη γεννηθεί 850 παιδιά! Στην Πάτμο των 3500 κατοίκων έχουν γεννηθεί περισσότερα από 150 παιδιά χάρη στην HOPEgenesis, με τον ιδρυτή και πρόεδρο της Στέφανο Χανδακά να θέτει ως επόμενο στόχο την δημιουργία ενός θεσμού υποτροφιών ώστε να μπορέσουν να σπουδάσουν τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν στα απομακρυσμένα νησιά και τα ορεινά χωριά. Το όραμα του για την αντιστροφή του Δημογραφικού είναι ολιστικό, καθώς ξεκινά από την κάλυψη όλων των εξόδων της εγκυμοσύνης και του τοκετού, συνεχίζεται με την διευκόλυνση της φοίτησης στα σχολεία και ολοκληρώνεται με το ταξίδι των παιδιών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν το όραμά τους και με τα φωτεινά τους μυαλά και τις φρέσκιες τους ιδέες να δώσουν νέα πνοή στον τόπο τους. Στο πλαίσιο αυτό εγκαινιάστηκε και μια νέα συνεργασία της Σύμπλευσης με το Kaizen Foundation με σκοπό να υποστηρίξει αριστούχους μαθητές των ακριτικών νησιών μέσω της παροχής υποτροφιών για την φοίτησή τους σε κρατικά Πανεπιστήμια. Για τους γονείς στα νησιά, οι εθελοντές της Σύμπλευσης πραγματοποίησαν επίσης σεμινάρια σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης με θέμα «Πώς μιλάμε στα παιδιά για το σεξ και τη σεξουαλικότητά τους».

Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο κύμα οι 100 περίπου εθελοντές της Σύμπλευσης έγιναν μια αγκαλιά με τους κατοίκους σε κάθε λιμάνι που έπιασαν τα σκάφη της αποστολής. Οι εικόνες στην ακριτική Ψέριμο με τους λιγοστούς κατοίκους να κατακλύζουν το μικρό περιφερειακό ιατρείο του νησιού, τις αιμοληψίες να γίνονται στο προαύλιο χώρο του, αιμοληψίες για αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις που διαχρονικά προσφέρει η Γενική Κλινική Ιασώ μαζί με τα τεστ ΠΑΠ στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής Υπευθυνότητας «Δίπλα σας», αποτυπώνουν την επείγουσα ανάγκη των κατοίκων των ακριτικών περιοχών να μπορούν να εξεταστούν από εξειδικευμένους γιατρούς. Στο προαύλιο του μικρού περιφερειακού ιατρείου της Ψερίμου γίνονταν και συνεδρίες διατροφολογίας, αλλά και κτηνιατρικοί έλεγχοι με τους κατοίκους κάθε ηλικίας να καταφτάνουν στο ιατρείο, παρέα με τα κατοικίδια τους και περπατώντας οι μεγαλύτεροι σαν σύγχρονες Ομηρικές μορφές με ένα μπαστούνι ή ένα καλάμι στο χέρι. Την ίδια στήριξη και την αίσθηση ασφάλειας στον τομέα της υγείας προσφέρει η Σύμπλευση στήνοντας προσωρινά στο ιατρείο ή το σχολείο ή το πολιτιστικό κέντρο του Δήμου ένα πρόχειρό νοσοκομείο, όπου όλοι μπορούν να εξυπηρετηθούν άμεσα.
