ΕΣΥ: Επιταχύνονται οι διορισμοί γιατρών με τροπολογία Χρυσοχοΐδη

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΣΥ: Επιταχύνονται οι διορισμοί γιατρών με τροπολογία Χρυσοχοΐδη
Παρεμβάσεις με στόχο να γίνονται οι διορισμοί γιατρών με ταχείς ρυθμούς και διαφάνεια, προωθούνται με τροπολογία του υπουργείου Υγείας.

Παρεμβάσεις με στόχο να γίνονται οι διορισμοί γιατρών με ταχείς ρυθμούς και διαφάνεια, δρομολογούνται με τροπολογία του υπουργείου Υγείας. Το υπουργείο αναγνωρίζει ότι με την ισχύουσα διαδικασία έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις ως προς την ολοκλήρωση των προσλήψεων γιατρών σε μόνιμες οργανικές θέσεις νοσοκομείων και δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), δυσχεραίνοντας τη λειτουργία τους και την κάλυψη των αναγκών των ασθενών.

Η τροπολογία περιλαμβάνει αλλαγές στη διαδικασία κρίσης και επιλογής των γιατρών, ώστε ο διορισμός τους να ολοκληρώνεται εντός τριών μηνών, ενώ σήμερα μπορεί να απαιτείται έως και πάνω από ένας χρόνος, σε περίπτωση που υπάρχουν ενστάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, προωθείται ο περιορισμός των εμπλεκόμενων συλλογικών οργάνων σε ένα Συμβούλιο Κρίσης ανά Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ) και ανά ειδικότητα. Με τον τρόπο αυτό, επιχειρείται η απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών επιλογής και κρίσης των γιατρών του ΕΣΥ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιο άμεσα τα προβλήματα υποστελέχωσης και να επιτευχθεί πιο αποτελεσματική και εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και των δομών ΠΦΥ.

Ηλεκτρονική διαδικασία

Η υποβολή και εξέταση των αιτημάτων των υποψηφίων, θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής εφαρμογής, μειώνοντας σημαντικά τις προθεσμίες για την αξιολόγηση των δικαιολογητικών. Ο κατάλογος των παραδεκτών υποψηφιοτήτων θα καταρτίζεται αυτοματοποιημένα, σύμφωνα με τα προσόντα και τις προτιμήσεις των γιατρών, ενώ το χρονικό περιθώριο που θα έχει το Συμβούλιο Κρίσεων για να συνέλθει και να ελέγξει την ορθότητα των ηλεκτρονικά κατατεθειμένων δικαιολογητικών των υποψηφίων δεν θα υπερβαίνει τις 10 ημέρες.

Για την υποβολή ενστάσεων δίνεται χρονικό περιθώριο 5 εργάσιμων ημερών, ενώ η αναδιαμόρφωση μοριοδότησης και επανακατάταξη, όπου αυτή απαιτείται για το σύνολο των υποψηφίων, θα διαρκεί μόλις 10 ημερολογιακές ημέρες.

«Πρόκειται για διαδικασίες που θα γίνονται με αξιοκρατικά, αντικειμενικά κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα τυπικά προσόντα, όσο και την έκβαση της συνέντευξης του υποψηφίου. Τέλος, όλη η παραπάνω διαδικασία θα απλοποιηθεί με τη χρήση ψηφιακών μέσων, καθώς τόσο η κατάθεση των δικαιολογητικών, όσο και η αξιολόγηση θα γίνονται ηλεκτρονικά. Με αυτό τον τρόπο, όλοι όσοι προσληφθούν, θα είναι άμεσα στη διάθεση τόσο του συστήματος, όσο και του πολίτη για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να αναλάβουν τα καθήκοντά τους», αναφέρει σε συνέντευξή του στο του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σημειώνεται ότι οι καθυστερήσεις που καταγράφονται στην κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στο ΕΣΥ, έχουν ως αποτέλεσμα να είναι σταθερά λιγότερες από τις αποχωρήσεις και τις συνταξιοδοτήσεις, αφήνοντας «ανοχύρωτο» το σύστημα υγείας. Ενδεικτικό των καθυστερήσεων είναι το γεγονός ότι από το Μάρτιο του 2023, που εγκρίθηκε η πρώτη μεγάλη προκήρυξη 854 θέσεων ειδικευμένων γιατρών και οδοντιάτρων και τον Ιούνιο που εγκρίθηκε η προκήρυξη 83 θέσεων γιατρών, έως σήμερα, έχουν γίνει μόνο 19 διορισμοί.

Επαναπατρισμός γιατρών από το εξωτερικό

Στο σχεδιασμό ανασύνταξης του ΕΣΥ, εντάσσεται και «επιχείρηση» προσέλκυσης επίκουρων καθηγητών, κυρίως από το εξωτερικό, ώστε να στελεχώσουν όλα τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της χώρας.

«Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κρήτης, το ΠΑΓΝΗ, με απόφασή μου, η οποία θα δημοσιευτεί τις επόμενες μέρες, θα ανακοινωθεί ίσως και από τον Πρωθυπουργό, το ΠΑΓΝΗ και όλα τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας θα πάρουν θέσεις επίκουρων καθηγητών, δηλαδή θα γεμίσει στην κυριολεξία το ΠΑΓΝΗ από νέους καθηγητές πανεπιστημίων, καθηγητές ιατρικής σχολής, οι οποίοι, οι περισσότεροι από αυτούς, θα προέρχονται από το εξωτερικό», ανέφερε προ ημερών ο Υπουργός Υγείας, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη 101,5 fm.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να επαναπατρίσει Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι έχουν φύγει στο εξωτερικό και να καταπολεμήσει το brain drain.

Ωστόσο, ο σχεδιασμός αυτός βρίσκει αντίθετη την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), η οποία υποστηρίζει ότι το υπουργείο Υγείας προτίθεται να «καταργήσει» εκατοντάδες κενές οργανικές θέσεις Επιμελητών ΕΣΥ και να τις προκηρύξει ως θέσεις Πανεπιστημιακών γιατρών (επίκουρων καθηγητών, αναπληρωτών καθηγητών, καθηγητών) σε Πανεπιστημιακές κλινικές. Στο πλαίσιο αυτό, ζητά επιβεβαίωση ή διάψευση από τον Υπουργό Υγείας και σε περίπτωση που επιβεβαιώνεται απαιτεί την άμεση απόσυρση του σχεδίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καρκίνος: Περί τα 1,2 δισ. το ετήσιο κόστος στην Ελλάδα

Υγεία: Η πανδημία επιδείνωσε την υγεία του εγκεφάλου των 50ρηδων

Χρυσοχοΐδης: Επιδιώκουμε την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα το συντομότερο δυνατό

gazzetta
gazzetta reader insider insider