Έτοιμο να προχωρήσει σε νέο εμβολιασμό με ένα εμβόλιο που θα καλύπτει τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, εφόσον γίνουν οι σχετικές συστάσεις από τον επιστημονικό κόσμο, δηλώνει το 62,4% των ερωτηθέντων, σε έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ). Ωστόσο, το 22% απαντά ότι δεν θα εμβολιαστεί, παρά τις ενδεχόμενες συστάσεις.
Όσον αφορά στο πόσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί, το 86,7% απαντά «Ναι» (εκ των οποίων το 72,6% με τρεις δόσεις και το 10,3% με τέσσερις δόσεις) και το 12,7% απαντά «Όχι». Στη δεύτερη περίπτωση, την πρωτοκαθεδρία έχουν οι ηλικίες 17- 24 ετών, στους οποίους εντοπίζεται και το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό άρνησης γενικά των εμβολίων με 14% περίπου, ενώ προηγούνται οι της ηλικιακής κατηγορίας 45- 54 ετών, με 22% περίπου.
Ως προς την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού, το 59% περίπου δηλώνει ότι πρέπει να παραμείνει ως κανονιστική ρύθμιση ενώ το 32% είναι αντίθετο (όπου και πάλι η κατηγορία των 45-54 ετών εμφανίζει τα μεγαλύτερα ποσοστά, ενώ οι νεότεροι, 17-34 ετών, έχουν μεγάλη αδυναμία να τοποθετηθούν επί αυτού- περίπου ένας στους τρεις δεν τοποθετείται). «Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό των αντίθετων προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών είναι ουσιαστικά σταθερό, σε σχέση με πέρυσι. Η κάποια μείωση των εχόντων θετική άποψη για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς, οφείλεται στη μετατόπιση τους προς τη ζώνη του “Δε γνωρίζω/δεν απαντώ”, σχολιάζει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Νίτσας.
Πάνω από 3 στους 10 έχουν εγγραφεί στον προσωπικό ιατρό
Αναφερόμενος στο θεσμό του προσωπικού ιατρού παραπάνω από 1 στους 3 (36,6%) δηλώνει ότι έχει ήδη εγγραφεί. Από το 60% που δεν έχει εγγραφεί, το 56% απάντησε πως σκοπεύει να το κάνει σχετικά σύντομα. Το 29,5%περίπου απάντησε αρνητικά, αλλά αυτό το ποσοστό μειώθηκε κατά 10 μονάδες περίπου όταν τους επισημάνθηκε ότι η μη εγγραφή έως την 1η Οκτωβρίου επιφέρει αυξημένες δαπάνες περίθαλψης και φαρμάκων ,σύμφωνα με το νέο νόμο.
Ικανοποίηση των πολιτών από τις υπηρεσίες Υγείας
Όπως τόνισε ο κ. Νίτσας «στα βασικά ευρήματα της έρευνας είναι η ικανοποίηση των πολιτών από τις υπηρεσίες Υγείας (δημόσιες και ιδιωτικές) στη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά, ενώ η δυσαρέσκεια έχει υποχωρήσει θεαματικά μετά το 2020, σε σχέση με όλες τις προηγούμενες μετρήσεις, με αποτέλεσμα φέτος να εμφανίζεται θετικό ισοζύγιο ικανοποίησης/δυσαρέσκειας 3,5 μονάδων. Αυτό ίσως οφείλεται στην... πανδημία και στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία για το ρόλο των επιστημόνων και όλων των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας, στις κρίσιμες περιστάσεις μιας τεράστιας υγειονομικής κρίσης».
Βελτίωση δεικτών σε σχέση με το 2019
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας to the point, Δημήτρης Κατσαντώνης, που διενέργησε την έρευνα για λογαριασμό του ΙΣΘ, σημείωσε: «Ιδιαίτερα στις ηλικίες άνω των 45 ετών, όπου κατά τεκμήριο χρησιμοποιούνται περισσότερο οι υπηρεσίες υγείας, το θετικό ισοζύγιο δεν πέφτει κάτω από τις 11,8 μονάδες. Δυστυχώς, όταν το ερώτημα εξειδικεύεται στο δημόσιο τομέα της υγείας τα πράγματα αντιστρέφονται και το ισοζύγιο μετατρέπεται σε αρνητικό, κατά 10 μονάδες περίπου (μόνο στους άνω των 65 ετών, το ισοζύγιο είναι πάλι θετικό κατά 12 μονάδες). Κι εδώ, όμως, θα πρέπει να σημειωθεί η εντυπωσιακή βελτίωση των δεικτών σε σχέση με το 2019 και τα προηγούμενα χρόνια, αφού η δυσαρέσκεια μειώνεται κατά 26,5 μονάδες και η ικανοποίηση αυξάνεται κατά 10 μονάδες περίπου».
Οι γιατροί βρίσκονται στο πλευρό της κοινωνίας
Ο κ. Νίτσας τόνισε ότι «ειδικά στο θέμα της ανταπόκρισης των υπηρεσιών υγείας στην πανδημία του κορονοϊού και παρά τη σχετική πτώση σε σχέση με πέρυσι, η θετική γνώμη των πολιτών είναι κατά πολύ υπέρτερη της αρνητικής (κατά 27 μονάδες). Επίσης, στοιχεία που χρήζουν επισήμανσης, και ίσως θα έπρεπε να συνδυαστούν με τα προηγούμενα, είναι η αίσθηση των ερωτηθέντων ότι έχει αυξηθεί το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών κατά τα τελευταία δύο χρόνια». Ο πρόεδρος του ΙΣΘ τόνισε ότι η πανδημία έχει εγκατασταθεί για τα καλά στη συλλογική συνείδηση των πολιτών, γεγονός που απεικονίζεται στην απαισιόδοξη οπτική τους σχετικά με την επιστροφή μας σε έναν τρόπο ζωής ανεπηρέαστο από τον κορονοϊό.
«Σχεδόν 1 στους 5 απαντά ότι αυτό δε θα συμβεί ποτέ πια, ενώ περίπου 4 στους 10 βλέπει επιστροφή στην ‘’κανονικότητα’’ μετά το τέλος του 2023. Παρόλα αυτά, η κρίση των πολιτών για τη δράση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου είναι πολύ θετική: Το 71,5% έχει θετική γνώμη και μόλις το 13,6% αρνητική, στοιχείο που ίσως δε συνάδει με τη φιλολογία περί απόστασης του κόσμου από τους επιστήμονες του χώρου της υγείας και τους φορείς τους».