Πασχαλινό τραπέζι: Διατροφικές συμβουλές για τους πάσχοντες από διαβήτη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πασχαλινό τραπέζι: Διατροφικές συμβουλές για τους πάσχοντες από διαβήτη
Oι πάσχοντες από διαβήτη, θα πρέπει να είναι παραπάνω προσεκτικοί με τις τροφές που θα καταναλώσουν, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί η υγεία τους

Κατά τις εορταστικές ημέρες συνηθίζονται οι διατροφικές υπερβολές. Όμως, οι πάσχοντες από διαβήτη, θα πρέπει να είναι παραπάνω προσεκτικοί με τις τροφές που θα καταναλώσουν, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί η υγεία τους.

«Ένα άτομο με σακχαρώδη διαβήτη, για να επιτύχει μια καλύτερη πορεία της νόσου του, έχει μάθει να ζει με κάποιους μικρούς διατροφικούς περιορισμούς και να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πλάνο στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής. Ένα πιο "ελεύθερο" διατροφικά πασχαλινό τραπέζι που πραγματοποιείται μια μέρα τον χρόνο δεν θα επηρεάσει όλη αυτή την προσπάθεια», αναφέρουν ο δρ Ανδρέας Μελιδώνης, Συντονιστής Διευθυντής Διαβητολογικού-Καρδιομεταβολικού Κέντρου Μetropolitan Hospital, Πρόεδρος ΕΚΟΜΕΝ και ο κ. Κάρολος Παπαλαζάρου, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Συνεργάτης του Metropolitan Hospital.

Επομένως, αν δεν υπάρχουν συννοσηρότητες όπως χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ή υπερουριχαιμία, ο διαβητικός μπορεί να καταναλώσει ό,τι υπάρχει στο τραπέζι, αλλά χωρίς υπερβολές στις ποσότητες αμυλούχων τροφίμων (όπως πίτες, πατάτες, ψωμί) και γλυκών.

«Μια καλή συμβουλή που θα μπορούσαμε να δώσουμε είναι, οι διαβητικοί να συνοδέψουν το κρέας που θα καταναλώσουν με άφθονη ποσότητα σαλάτας, καθώς οι φυτικές ίνες δεσμεύουν μέρος της χοληστερόλης των τροφών ενώ παράλληλα μειώνουν το γλυκαιμικό φορτίο του γεύματος οδηγώντας σε μια πιο ομαλή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Σχετικά με το αλκοόλ, επιτρέπονται 2 μονάδες αλκοόλης κατά τη διάρκεια του γεύματος, οι οποίες πρακτικά αντιστοιχούν περίπου σε 2 ποτήρια κρασιού ή 2 κουτάκια μπύρας ή 2 σφηνάκια τσίπουρου», επισημαίνουν οι ειδικοί.

Όπως επισημαίνουν, περίπτωση επιθυμίας για κάποιο γλυκό, θα ήταν προτιμότερο να καταναλωθεί προς το απόγευμα με κάποια χρονική διαφορά από το γεύμα και το άτομο με διαβήτη να προτιμήσει κάποιο γλυκό με στέβια.

Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνούν τη σωματική άσκηση. Ένας καλός περίπατος μετά το τραπέζι μπορεί να συμβάλει στη χώνεψη αλλά και στην αποφυγή πρόσληψης ανεπιθύμητου βάρους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επικίνδυνες για εμφάνιση διαβήτη χημικές ουσίες σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στην αγορά - Αυξημένο το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού

Πώς θα λειτουργήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έως και τη Δευτέρα του Πάσχα

gazzetta
gazzetta reader insider insider