Κορονοϊός: Σε εφαρμογή το μοντέλο βιώσιμης διαχείρισης

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Σε εφαρμογή το μοντέλο βιώσιμης διαχείρισης
Το σχέδιο, που επιδιώκει τη «χρυσή» ισορροπία μεταξύ της ασφάλειας και της κανονικής ζωής, βασίζεται στις στρατηγικές οι οποίες έχει φανεί μακροχρόνια ότι αποδίδουν.

Σε εφαρμογή τίθεται σταδιακά το μοντέλο βιώσιμης διαχείρισης της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα, το οποίο στοχεύει στην προστασία από τον ιό, χωρίς να διακόπτεται η κοινωνική δραστηριότητα.

Οι αρχές τονίζουν ότι στα δυόμισι χρόνια της πανδημίας έχει φανεί πως το μοντέλο συνεχούς κλιμάκωσης και αποκλιμάκωσης των μέτρων στις περισσότερες χώρες δεν είναι βιώσιμο. Αντ’ αυτού βιώσιμο είναι το μοντέλο που βασίζεται στην καθημερινή τήρηση των βασικών μέτρων προστασίας, τα οποία στο νέο πλαίσιο δεν καταργούνται αυτά καθ' αυτά, αλλά η υποχρεωτικότητα στην εφαρμογή τους που προβλέπει διοικητικά πρόστιμα.

«Λόγω της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης που έχουμε αυτή τη στιγμή και δεδομένου ότι στους ανεμβολίαστους υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό που έχει περάσει τη νόσο, έχουμε έναν πληθυσμό που έχει ανοσία σε μεγάλο βαθμό. Λαμβάνοντας υπόψη και την απουσία νέας παραλλαγής και την επικείμενη έλευση της θερινής περιόδου, που σημαίνει ότι θα ζούμε σε εξωτερικούς χώρους -και ξέρουμε και από τα περασμένα καλοκαίρια πως οι εξωτερικοί χώροι σχετίζονται με μείωση της μεταδοτικότητας και της διασποράς του ιού- έχει αποφασιστεί η μερική αποκλιμάκωση των μέτρων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης, σε συνέντευξη Τύπου τη Μεγάλη Τετάρτη.

Προσαρμογή σε νέα δεδομένα

Το σχέδιο, που επιδιώκει τη «χρυσή» ισορροπία μεταξύ της ασφάλειας και της κανονικής ζωής, βασίζεται στις στρατηγικές οι οποίες έχει φανεί μακροχρόνια ότι αποδίδουν, ενώ το υπουργείο προετοιμάζεται ήδη για τους χειμερινούς μήνες, εξετάζοντας τι συμπληρωματικά μέσα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε χώρους με υψηλή συγκέντρωση πληθυσμού. Παράλληλα, αναβαθμίζεται το κομμάτι που αφορά στην επιδημιολογική επιτήρηση, και σε επίπεδο συστήματος και σε επίπεδο μεθόδου, ούτως ώστε ο ΕΟΔΥ να είναι σε θέση από το φθινόπωρο να έχει καλύτερα αποτελέσματα.

«Όλοι θα θέλαμε να τελειώσει η πανδημία, ωστόσο φαίνεται ότι κάτι τέτοιο είναι ακόμα μακριά. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας βρισκόμαστε περίπου στα μέσα της πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει ο στόχος να μην μολυνθούμε.

Όλοι μας έχουμε εξοικειωθεί με τα βασικά μέτρα προστασίας, χρησιμοποιούμε τη μάσκα, όταν έχουμε συμπτώματα μένουμε στο σπίτι, γιατί ακόμα και τότε μπορεί το τεστ να εξακολουθήσει να βγαίνει αρνητικό, άρα ο πιο ασφαλής τρόπος είναι όταν έχουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα να μένουμε στο σπίτι. Εμβολιαζόμαστε. Κάνουμε την ενισχυτική δόση και την δεύτερη ενισχυτική δόση για όσους συστήνεται. Προσπαθούμε να έχουμε στο νου μας ότι καθένας μας έχει ένα προσωπικό προφίλ που συνιστά διαφορετικό βαθμό κινδύνου για σοβαρή νόσο, οπότε με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά που έχει καθένας μας και τα γνωρίζει -το αν έχει υποκείμενα νοσήματα, αν είναι άνω των 60 ετών, αν έχει εμβολιαστεί- τροποποιούμε αντίστοιχα τη συμπεριφορά μας», δήλωσε σχετικά η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Η ίδια σημείωσε πως η Πολιτεία εμπιστεύεται τους πολίτες που έχουν εκπαιδευτεί και εξοικειωθεί με τα βασικά μέτρα προστασίας τα προηγούμενα χρόνια της πανδημίας και είναι πλέον σε θέση να τα υιοθετούν για να προστατεύουν τον εαυτό τους, χωρίς να «παγώνουν» την κοινωνική τους δραστηριότητα και χωρίς να χρειάζεται να επιβάλλονται με νομοθετικές παρεμβάσεις.

«Βασικό μέλημα όλων μας είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι ο ιός δεν μπορεί να εκριζωθεί. Στην καλύτερη περίπτωση, θα μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορονοϊό, όπως συνυπάρχουμε με τόσους άλλους ιούς όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να διακόπτουν τη ζωή μας και να τη διαταράσσουν σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην προ πανδημική κατάσταση. Μιλάμε λοιπόν για μια προσαρμογή σε νέα δεδομένα, μέσα από αυτό το μοντέλο βιώσιμης διαχείρισης, όπου η Πολιτεία θα λαμβάνει υπόψη τις παραμέτρους που χρειάζεται να εξεταστούν για να προστατευτούν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού», ανέφερε η κ. Αγαπηδάκη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, το νέο πλαίσιο είναι δυναμικό και θα προσαρμόζεται ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.

Photo: Eurokinissi

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πλεύρης: Μπαίνουμε σε μία φάση συνύπαρξης με τον ιό - Δεν πιστεύουμε στην πολιτική zero covid

Ζαούτης: Σημαντική αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες

Κορονοϊός: 7.365 τα νέα κρούσματα - 291 οι διασωληνεμένοι, 64 νεκροί στο 24ωρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider