Έρευνα: Παχυσαρκία και ανδρικό φύλο δεν αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από Covid στη ΜΕΘ – Ποιοι κινδυνεύουν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρευνα: Παχυσαρκία και ανδρικό φύλο δεν αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από Covid στη ΜΕΘ – Ποιοι κινδυνεύουν
Ανατρεπτικά είναι τα ευρήματα μετα-ανάλυσης 58 μελετών σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου για θάνατο από Covid-19.

Ανατρεπτικά είναι τα ευρήματα μετα-ανάλυσης 58 μελετών σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου για θάνατο από Covid-19.

H νέα ανάλυση στοιχείων 44.305 συνολικά ασθενών καταδεικνύει ότι, σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες, το ανδρικό φύλο και ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) δεν σχετίζονται με αυξημένη θνησιμότητα σε ασθενείς που εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) με τη λοίμωξη που προκαλεί ο Sars-Cov-2.

Ωστόσο, η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Ένωσης Αναισθησιολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου (Anesthesia) διαπιστώνει ότι ένα ευρύ φάσμα παραγόντων σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες θανάτου από τη νόσο.

Οι ασθενείς με COVID-19 στη ΜΕΘ είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν αν είχαν ιστορικό καπνίσματος, 54% αν είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, 41% με διαβήτη, 75% με αναπνευστική νόσο, περίπου δύο φορές πιο πιθανό σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα ή καρκίνο και 2,4 φορές πιο πιθανό σε ασθενείς με νεφρική νόσο, σε σύγκριση με όσους χρειάστηκαν εντατική θεραπεία λόγω Covid, χωρίς αυτούς τους παράγοντες κινδύνου. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι περισσότερες από τις παραπάνω καταστάσεις σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Άλλοι παράγοντες που σχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο θανάτου ήταν η σοβαρότητα της ανεπάρκειας οργάνων, που απαιτεί μηχανικό αερισμό (κατά 2,5 φορές σε σύγκριση με ασθενείς που δεν χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής), καθώς και τα αυξημένα επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων και άλλων δεικτών φλεγμονής.

Αναλύοντας τους λόγους των συσχετίσεων, οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι η ηλικία μπορεί να αντιπροσωπεύει αποτελεσματικά την αδυναμία των ασθενών με COVID-19, καθώς επηρεάζει το φυσιολογικό απόθεμα ενός ατόμου για να ξεπεράσει μια κρίσιμη ασθένεια. Η υπέρταση, το κάπνισμα και η αναπνευστική νόσος μπορεί να σχετίζονται με τη σύνδεση που έχουν οι καταστάσεις αυτές με τους υποδοχείς ενζύμου μετατροπής αγγειοτενσίνης (ACE) στο οργανισμό, όπως φαίνεται από την αυξημένη έκφραση των υποδοχέων ACE-2 μεταξύ καπνιστών και ασθενών με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Η σχέση μεταξύ της υπέρτασης και των καρδιαγγειακών παθήσεων και της αυξημένης θνησιμότητας ενδεχομένως να συνδέεται με τον κίνδυνο καρδιακής βλάβης, η οποία σχετίζεται με τη συστηματική φλεγμονώδη απόκριση στην COVID-19.

"Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τη σχέση μεταξύ διαβήτη, καρδιαγγειακών και αναπνευστικών συννοσηροτήτων με τη θνησιμότητα σε ασθενείς με COVID-19. Ωστόσο, οι αναφερόμενες συσχετίσεις μεταξύ ανδρικού φύλου και αυξανόμενων επιδεινωμένων αποτελεσμάτων του ΔΜΣ δεν υποστηρίζονται από αυτήν τη μετα-ανάλυση των ασθενών που έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ. Αυτή η μετα-ανάλυση παρέχει ένα μεγάλο μέγεθος δείγματος σε σχέση με αυτούς τους παράγοντες κινδύνου και είναι μια ισχυρή εκτίμηση του κινδύνου που σχετίζεται με το ανδρικό φύλο και τον ΔΜΣ», σημειώνουν οι ερευνητές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider