Υγεία
11-05-2021 | 08:23

Ι. Κωτσιόπουλος: Η συνεργασία δημόσιου – ιδιωτικού τομέα μπορεί να φέρει λύσεις στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών

Έφη Τσιβίκα
Μοιράσου το
Ι. Κωτσιόπουλος: Η συνεργασία δημόσιου – ιδιωτικού τομέα μπορεί να φέρει λύσεις στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Οι παρεμβάσεις που έγιναν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της επιδημίας κορονοϊού, αποτελούν παρακαταθήκη για το μέλλον, η οποία αναμένεται να αξιοποιηθεί περαιτέρω, με στόχο τη δημιουργία ενός καλύτερου ΕΣΥ, όπως ανέφερε κατά την παρέμβασή του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κοτσιόπουλος.

Ήδη το υπουργείο σχεδιάζει και μελετά στοχευμένες παρεμβάσεις στον υγειονομικό χάρτη, ώστε τα νοσοκομεία να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών «και όχι τα κατά τόπους συμφέροντα». 

Σκοπός είναι -πέραν των παρεμβάσεων που έχουν ήδη γίνει σε ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ και ενίσχυση προσωπικού- να συμπληρωθεί το «ταξίδι» του ασθενούς στο ΕΣΥ με καλύτερες και πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας καθώς και με κέντρα αποκατάστασης για τη συνέχιση της νοσηλείας.

Ο σχεδιασμός αυτός έχει ξεκινήσει μέσω του Ταμείου ανάκαμψης, ο οποίος προβλέπει 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ για το υπουργείο Υγείας και μαζί με τη μόχλευση πόρων από έργα Σύμπραξης Δημόσιου- Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) να μπορέσει να δώσει μία εντελώς διαφορετική εικόνα στις υπηρεσίες υγείας, με έμφαση στην ποιότητα και την ασφάλεια.

«Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μπορεί να φέρει λύσεις πραγματικές στις ανάγκες των πολιτών. Η  συνεργασία, όμως, πρέπει να βασίζεται στην ανάλυση των πραγματικών αναγκών του πληθυσμού. Ο  ΕΟΠΥΥ στο άμεσο μέλλον θα αναλάβει τον κεντρικό ρόλο να αγοράζει τις καλύτερες και τις ασφαλέστερες υπηρεσίες υγείας για τους ασφαλισμένους του. Ο νέος Οργανισμός για τη Διασφάλιση της Ποιότητας της Υγείας (ΟΔΙΠΥ), που πρόσφατα ξεκίνησε να λειτουργεί, θα θέσει τα standards ποιότητας και ασφάλειας τόσο για το δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε ο κ. Κωτσιόπουλος.

Βασικό «εργαλείο» ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Σκοπός του ΟΔΙΠΥ είναι να γίνουν παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, εμποδίζοντας τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις,  τις κατακλίσεις, την άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών και άλλες δύσκολα αποτρέψιμες καταστάσεις, μία προσπάθεια  η οποία θα προωθηθεί από το νέο γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα.

«Ήδη  κλιμάκια του ΟΔΙΠΥ με εξαιρετικούς επιστήμονες, επισκέπτονται νοσοκομεία της χώρας σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και συζητούν τις παρεμβάσεις με τους γιατρούς. Ο  μετασχηματισμός του ΕΣΥ θα πρέπει να βασιστεί σε πραγματικά δεδομένα και να λύσει υπαρκτά  ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία. Για να γίνει αυτό, εργαλείο αποτελεί και ο ψηφιακός μετασχηματισμός», ανέφερε ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, κατεύθυνση προς την οποία κινείται και η πρόταση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση για το Ταμείο Ανάκαμψης στην Κομισιόν.  Κεντρικός πυλώνας είναι ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας, στον οποίο θα συγκεντρωθούν όλα τα δεδομένα των ασθενών, με αναβάθμιση των Πληροφοριακών Συστημάτων των νοσοκομείων.  

Δεδομένου ότι η χώρα μας έχει άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές, το σχέδιο περιλαμβάνει, επίσης, την επέκταση του προγράμματος τηλεϊατρικής, ούτως ώστε περισσότερα σημεία της χώρας και περισσότεροι πολίτες να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες. 
Επιπλέον, έρχεται ένα νομοσχέδιο που θα δώσει κίνητρα για να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στη στελέχωση των δομών στις νησιωτικές και άγονες περιοχές, όπου υπάρχει μία μεγάλη δυσχέρεια στο να βρεθεί κατάλληλο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Τέλος, ο κ. Κωτσιόπουλος, τόνισε ότι για να στηριχθεί ένα σύγχρονο νοσοκομείο  πρέπει να αναβαθμιστούν οι οργανισμοί των νοσοκομείων, να αναβαθμιστεί το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο εδώ και χρόνια «περιγράφει» ένα στατικό μοντέλο ανάπτυξης και να αναπτυχθεί ένα πιο δυναμικό μοντέλο, το οποίο θα βασίζεται στην καινοτομία, την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα των νοσοκομείων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.