Απογειώθηκαν οι αεροπορικές αφίξεις τον Σεπτέμβριο - Παραμένει η υστέρηση στις οδικές

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απογειώθηκαν οι αεροπορικές αφίξεις τον Σεπτέμβριο - Παραμένει η υστέρηση στις οδικές
Οι προορισμοί που κέρδισαν τους ταξιδιώτες φέτος. Πού ταξίδεψαν οι Έλληνες. Ποιες αγορές «έκαναν κράτει» στις αφίξεις.

Ένας από τους καλύτερους μήνες της φετινής χρονιάς αποδεικνύεται ο Σεπτέμβριος για τον τουρισμό, με τις αεροπορικές αφίξεις να ξεπερνούν κατά 4,3% τις αντίστοιχες του Σεπτεμβρίου του 2019, κλείνοντας την ψαλίδα στο 0,2% σε επίπεδο εννεαμήνου. Την ίδια στιγμή βέβαια η υστέρηση στις οδικές αφίξεις του 2022 σε σχέση με το 2019 παραμένει μεγάλη, επηρεαζόμενη τόσο από το ενεργειακό κόστος όσο κι από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ειδικότερα και σύμφωνα με το τελευταίο Στατιστικό Δελτίο του ΙΝΣΕΤΕ Intelligence, τα αρνητικά πρόσημα που παρουσιάστηκαν από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις (-52,6% τον Ιανουάριο, - 37,9% τον Φεβρουάριο και -31,6% τον Μάρτιο, -10,3% τον Απρίλιο και -5,1% τον Μάιο) αντιστράφηκαν ήδη από τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού. Τον Ιούνιο οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις έφτασαν τα 3,2 εκατ. καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 1,8% σε σχέση με την χρυσή για τον τουρισμό χρονιά του 2019. Οι καλές επιδόσεις του καλοκαιριού συνεχίστηκαν μάλιστα μέχρι και το Σεπτέμβριο με τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις να φτάνουν τον πρώτο μήνα του Φθινοπώρου τα 3,1 εκατομμύρια, αυξημένες κατά +173 χιλ. σε σχέση με το 2019. Παρά τις καλές επιδόσεις βέβαια, ο Σεπτέμβριος δεν αποτέλεσε τον ισχυρότερο μήνα της χρονιάς. Ο πιο δυνατός μήνας του καλοκαιριού αποδείχτηκε ο Ιούλιος όπου οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις έφτασαν τα 4,1 εκατ. καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 9% σε σχέση με την προπανδημική χρονιά.

Η προαναφερθείσα πορεία είχε σαν αποτέλεσμα οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις να φτάσουν σε επίπεδο εννεαμήνου τα 18,5 εκατ., κατά μόλις 0,2% λιγότερες από τις αφίξεις της αντίστοιχης περιόδου του 2019.

Στις προαναφερθείσες επιδόσεις συνέβαλαν κατά κύριο λόγο, οι νησιωτικοί προορισμοί, τα αεροδρόμια των οποίων κατέγραψαν και τις μεγαλύτερες θετικές μεταβολές σε σχέση με την περίοδο προ πανδημίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του IΝΣΕΤΕ, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα αεροδρόμια των Δωδεκανήσων ανήλθαν σε 3,4 εκατ. σημειώνοντας αύξηση +204 χιλ./+6,3%. Στις Κυκλάδες σημειώθηκαν 1,3 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +378 χιλ./+40,6%. Στη γεωγραφική ενότητα της Κρήτης, όπου οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν στα 4,2 εκατ. σημειώθηκε αύξηση κατά +192 χιλ./+4,8% ενώ στη γεωγραφική ενότητα των Ιόνιων Νήσων καταγράφηκε αύξηση +330 χιλ./+11,8% με τις αφίξεις να φτάνουν τα 3,1 εκατ.

Από άποψη προορισμών, πρωταθλητής σε επίπεδο αεροπορικών αφίξεων αναδείχθηκε φέτος η Σαντορίνη με την αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων να φτάνει το 57% περίπου σε σχέση με το 2019.

Διψήφιο ποσοστό αύξησης το εννεάμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 παρουσίασαν και τα αεροδρόμια της Μυκόνου, της Σκιάθου, του Ακτίου, της Κέρκυρας και των Χανίων.

Θετικό πρόσημο, αλλά με μονοψήφιο ποσοστό μεταβολής, κατέγραψαν τα αεροδρόμια της Ρόδου, της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου, της Κω και του Ηρακλείου.

Στον αντίποδα, υστέρηση σε σχέση με το 2019 παρατηρήθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, στο αεροδρόμιο Μακεδονία αλλά και στο αεροδρόμιο της Σάμου ενώ σε όλα τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας, οι αεροπορικές αφίξεις ήταν χαμηλότερες από 100 χιλιάδες.

Τα αεροδρόμια με την μεγαλύτερη αύξηση διεθνών αεροπορικών αφίξεων το εννεάμηνο του 2022 έναντι του εννεαμήνου του 2022

  • Σαντορίνη: +56,9%
  • Μύκονος: +23,2%
  • Σκιάθος:+22,3%
  • Άκτιο: +21,3%
  • Κέρκυρα: +15,3%
  • Χανιά: +13,8%
  • Ρόδος: +7,8%
  • Κεφαλονιά: +7,2%
  • Ζάκυνθο: +4,4%
  • Κω: +3,4%
  • Ηράκλειο: +1,6%

Τα αεροδρόμια με αρνητικό πρόσημο

  • Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών: -16,1%
  • Μακεδονία : - 16,5%
  • Σάμος: -7,1%

Η Κέρκυρα «κέρδισε» τους Έλληνες

Παρά την ισχυρή προσέλευση ξένων τουριστών βέβαια, οι εγχώριοι ταξιδιώτες παρατηρήθηκαν μειωμένοι, διαφοροποιώντας το αποτέλεσμα στην συνολική αεροπορική κίνηση. Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022 καταγράφηκαν 5,7 εκατ. αεροπορικές αφίξεις έναντι 6,3 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά -9,3% ή αλλιώς 583 χιλ. αφίξεις. Το αρνητικό πρόσημο μάλιστα καταγράφηκε τόσο στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών όσο και στα περιφερειακά αεροδρόμια, με μοναδική εξαίρεση το αεροδρόμιο της Κέρκυρας. Σε αυτό οι αφίξεις εσωτερικού ανήλθαν στο εννεάμηνο σε 135 χιλ. σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 1,6%.

Το ενεργειακό κόστος «κούρεψε» τις οδικές αφίξεις

Αρνητικό πρόσημο καθ' όλη την διάρκεια του έτους παρουσίασε ωστόσο και ο οδικός τουρισμός, οδηγώντας σε υστέρηση της τάξης του 12,4% της ταξιδιωτικής κίνησης του εννεαμήνου του 2022 έναντι αυτής του αντίστοιχου διαστήματος του 2019. Συγκεκριμένα την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2022 καταγράφηκαν 6,6 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 10,3 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2019, μια μείωση της τάξης του -35,4%. Η υστέρηση ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους και παρά τις όποιες διακυμάνσεις συνεχίστηκε μέχρι και τον Σεπτέμβριο ( 661 χιλ. λιγότερες οδικές αφίξεις, ήτοι 40,9% λιγότερες από το 2019).

Την επισκοπούμενη περίοδο μόνο δύο μεθοριακοί σταθμοί κατέγραψαν αύξηση, ο μεθοριακός Σταθμός του Ορμένιου και ο μεθοριακός σταθμός της Εξοχής, ενώ «απουσίες» παρατηρήθηκαν από όλες τις γειτονικές χώρες που συνήθιζαν να επισκέπτονται την Ελλάδα οδικώς. Οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφηκαν από την Βουλγαρία, όπου οι αφίξεις ανήλθαν σε 2,5 εκατ. όντας μειωμένες κατά -50,4%. Μεγάλες ήταν οι απώλειες κι από την Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία, όπου οι οδικές αφίξεις έφτασαν τα 2,4 εκατ. και 573 χιλ. αντίστοιχα καταγράφοντας μείωση της τάξης του -16,7% και -35%. Μικρότερη μείωση ωστόσο παρατηρήθηκε από την Αλβανία, όπου οι αφίξεις έφτασαν τα 1,2 εκατ., όντας μειωμένες κατά 309 χιλ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: Σταθερά πάνω από τη βενζίνη το πετρέλαιο κίνησης - Από τι θα κριθούν οι αποφάσεις για την επιδότηση στην αντλία

Κορονοϊός: Αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως τους επόμενους μήνες «βλέπουν» Αμερικανοί επιστήμονες

Ποιοι τουρίστες ξόδεψαν πιο πολλά τον Αύγουστο στην Ελλάδα  

gazzetta
gazzetta reader insider insider