Ισχυρή ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις Οκτώβριο και Νοέμβριο

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρή ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις Οκτώβριο και Νοέμβριο
Καλύτερα από το 2019 κινήθηκε ο Σεπτέμβριος. Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η ζήτηση και για τους δύο επόμενους μήνες. Αμφιβολίες για την πορεία του χειμώνα.

Ανθεκτικότητα ακόμα και μετά την υψηλή θερινή σεζόν δείχνει ο ελληνικός τουρισμός, με την χώρα μας να συγκαταλέγεται στους 6 ευρωπαϊκούς προορισμούς που διατήρησαν το θετικό πρόσημο των βραχυχρόνιων μισθώσεων τον Σεπτέμβριο του 2022 έναντι του Σεπτεμβρίου του 2019. Σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων βραχυχρόνιων μισθώσεων AirDNA μάλιστα, η δυναμική αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τους δύο επόμενους μήνες (Οκτώβριο - Νοέμβριο), όπως μαρτυρούν οι προκρατήσεις.

Αναλυτικότερα και βάσει του πρόσφατου report της AirDNA η ευρωπαϊκή βιομηχανία βραχυχρόνιων μισθώσεων κατέβασε ρυθμούς τον Σεπτέμβριο μετά από ένα καλοκαίρι ισχυρής ανάκαμψης στα προπανδημικά επίπεδα. Για την ακρίβεια ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου έκλεισε με 39,2 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, 1,7% λιγότερες από το 2019, αλλά και πάλι 33,9% περισσότερες από το 2021. Παρά τη μείωση της ζήτησης, το ποσοστό πληρότητας που παρατηρείται στην Ευρώπη παρέμεινε ισχυρό (61,4%), σημειώνοντας αύξηση 2,7% σε σχέση με το 2019.

Παρότι βέβαια οι ταξιδιώτες έδειξαν να επηρεάζονται από τις πληθωριστικές πιέσεις και το σπιράλ ακρίβειας που επιβαρύνει το καλάθι του νοικοκυριού, έξι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, κατάφεραν να διατηρήσουν το θετικό πρόσημο στην σύγκριση με το 2019. Σε Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία και Ελλάδα η ζήτηση κινήθηκε κατά +19%, +16%, +15%, +14% υψηλότερα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019 ενώ σε Βέλγιο και Ιταλία καταγράφηκε οριακά υψηλότερα (+1) από την προπανδημική χρονιά.

Καλύτερος από το 2019 ο φετινός Σεπτέμβριος

Ειδικότερα στην περίπτωση της χώρας μας, η οποία βρέθηκε στην τέταρτη θέση, οι διανυκτερεύσεις τον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν κατά 13,5% αυξημένες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 ενώ οριακή αύξηση της τάξης του 0,6% παρουσίασαν και τα διαθέσιμα καταλύματα για βραχυχρόνια μίσθωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα διαθέσιμα καταλύματα που νοικιάζονται μέσω των αντίστοιχων πλατφορμών στην Ευρώπη καταγράφηκαν αυξημένες κατά 16,1% τον Σεπτέμβριο του 2022 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021, δεν κατάφεραν όμως να επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα - παρέμειναν κατά 9,4% λιγότερες σε σχέση με το 2019.

Σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2019 αλλά σε χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι (2021) κινήθηκε και η μέση τιμή μίσθωσης τέτοιου τύπου καταλυμάτων. Για την ακρίβεια βάσει των στοιχείων της AirDNA, η μέση ημερήσια τιμή των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ευρώπη επηρεάστηκε από την επιβράδυνση της ζήτησης και κινήθηκε οριακά χαμηλότερα (-0,6%) από το 2021. Παρέμεινε ωστόσο κατά 25,3% υψηλότερη σε σχέση με το 2019. Στην περίπτωση της χώρας μας δε, η πτώση σε σχέση με πέρυσι, έφτασε το -4%, δεδομένου ότι πολλοί επισκέπτες κατευθύνθηκαν από τα νησιωτικά καταλύματα σε αυτά της πρωτεύουσας.

Οι προοπτικές για τη συνέχεια

Η καλή εικόνα της χώρας αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους δύο μήνες, με την AirDNA να επισημαίνει ότι ήδη η ζήτηση κινείται σε υψηλότερα επίπεδα από την χρονιά ορόσημο του 2019 και τους δύο επόμενους μήνες, Οκτώβριο - Νοέμβριο. Ωστόσο οι ενδείξεις για το χειμώνα είναι αρνητικές, με τις προκρατήσεις να παραμένουν μέχρι στιγμής κατά 40% λιγότερες σε σχέση με το 2019, μεταξύ Δεκεμβρίου-Μαρτίου. Το γεγονός θα μπορούσε να αλλάξει δεδομένου ότι οι ταξιδιώτες μετά την πανδημία συνηθίζουν να προχωρούν σε κράτηση πολύ πιο κοντά στην ημερομηνία αναχώρησης. Σε κάθε περίπτωση όμως οι αμφιβολίες για τον χειμώνα είναι έκδηλες όπως επισημαίνουν και οι τουριστικοί φορείς της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Υψηλές πληρότητες για το τριήμερο της 28ης - Ανησυχία για την συνέχεια

Στα επίπεδα του 2019 και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις το καλοκαίρι - Καλές προοπτικές για την συνέχεια

Τουρισμός : Άνω του 2019 οι προοπτικές για τα έσοδα - Πιέσεις όμως στην κερδοφορία των επιχειρήσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider