7 κορυφαία πολιτιστικά μνημεία και αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφτείς στη Μύκονο

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
7 κορυφαία πολιτιστικά μνημεία και αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφτείς στη Μύκονο
Το πανέμορφο νησί των Κυκλάδων διαθέτει μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, με πολυάριθμα μνημεία και αξιοθέατα, που διηγούνται τη συναρπαστική ιστορία τόσο της Μυκόνου όσο και της γύρω περιοχής, από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και σήμερα.

Το ‘χουμε πει και θα το πούμε ξανά: Μπορεί η Μύκονος να έχει ταυτιστεί με ατελείωτα πάρτι και θρυλική διασκέδαση, ωστόσο οι «χάρες» της δεν περιορίζονται μόνο σ’ αυτό. Το πανέμορφο νησί των Κυκλάδων διαθέτει μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, με πολυάριθμα μνημεία και αξιοθέατα, που διηγούνται τη συναρπαστική ιστορία τόσο της Μυκόνου όσο και της γύρω περιοχής, από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και σήμερα. Η ομάδα των Oniro Hotels έχει επιλέξει τα 7 κορυφαία πολιτιστικά μνημεία και αξιοθέατα που δεν πρέπει να παραλείψεις να επισκεφθείς κατά τη διαμονή σου στο πολυτελές Oniro Mykonos.

Κάτω Μύλοι

Ένα από τα… σήματα κατατεθέν της Μυκόνου! Πώς θα μπορούσε άλλωστε το περίφημο «Νησί των Ανέμων» να μη διαθέτει γραφικούς ανεμόμυλους, που μας παίρνουν πίσω σε μια άλλη εποχή; Οι ιστορικοί μύλοι κατασκευάστηκαν από τους Βενετούς κατά το 16ο αιώνα και χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους του νησιού για το άλεσμα των σιτηρών. Σήμερα, στέκονται αγέρωχοι πάνω σε ένα λόφο με θέα τη θάλασσα και την πολυφωτογραφημένη Μικρή Βενετία και αποτελούν ένα από τα καλύτερα σημεία για να απολαύσεις ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.

Δήλος

Το ακατοίκητο νησάκι της Δήλου που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Μύκονο υπήρξε σημαντικό λατρευτικό κέντρο στην αρχαιότητα και αποτελεί σήμερα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Η μεγάλη ιστορική σημασία της Δήλου είναι εμφανής σε κάθε γωνιά της, αφού όπου κοιτάξεις, θα δεις σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα και ερείπια ναών, αγορών, σπιτιών και γλυπτών, που καθιστούν ολόκληρο το νησί ένα σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο. Για τη Δήλο σαλπάρουν καραβάκια από τη Μύκονο σε καθημερινή βάση και βρίσκονται στο νησάκι σε μόλις 30 λεπτά.

Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου κτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, σε ένα λόφο πάνω από το παλιό λιμάνι, για να στεγάσει τα ευρήματα του «Βόθρου της Καθάρσεως», που εντοπίστηκαν σε ανασκαφές στο γειτονικό νησί της Ρήνειας. Αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μουσεία της Ελλάδας. Σήμερα, στις αίθουσες του μουσείου φιλοξενούνται πολυάριθμα εκθέματα, ανάμεσά τους αγγεία από την προϊστορική μέχρι και την ελληνιστική εποχή, επιτύμβια αγάλματα, κοσμήματα, τεφροδόχοι κ.ά. Το πιο διάσημο όμως έκθεμα του μουσείου είναι ο εντυπωσιακός «Πίθος της Μυκόνου», ένας αμφορέας του 7ου αιώνα π.Χ., που απεικονίζει σκηνές από τον Τρωικό Πόλεμο.

Φάρος Αρμενιστής

Ένας φάρος με ιστορία που συνεπαίρνει μικρούς και μεγάλους! Ο Φάρος Αρμενιστής κτίστηκε το 1891, μετά από το ναυάγιο του Αγγλικού ατμόπλοιου «Βόλτα», με σκοπό να αποφευχθούν παρόμοια ατυχήματα στο μέλλον. Εξοπλίστηκε με ένα πρωτοποριακό για την εποχή του μηχανισμό, ο οποίος είχε βραβευθεί ένα χρόνο νωρίτερα, στη διεθνή έκθεση του Παρισιού. Ο λόφος πάνω στον οποίο βρίσκεται ονομαζόταν κάποτε «Βουρβούλακας», που σημαίνει βρυκόλακας – ονομασία που πιθανώς να χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι για να φοβερίσουν τα παιδιά τους και να τα κρατήσουν μακριά από τα απότομα, επικίνδυνα βράχια της περιοχής.

Πέρα από τη σωτήρια λειτουργία του για τους ναυτικούς που ταξίδευαν στα νερά του Αιγαίου, ο Φάρος Αρμενιστής αποτέλεσε την αφορμή να σμιλευτεί μια αυθεντική φιλία, ανάμεσα στον ντόπιο κάτοικο, Κώστα Ζουγανέλη, και σε ένα Γερμανό… πρώην αιχμάλωτό του. Συγκεκριμένα, με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και καθώς αποχωρούσαν οι Γερμανοί αξιωματικοί από το φάρο που χρησιμοποιούσαν ως παρατηρητήριο, ο νεαρός τότε Κώστας Ζουγανέλης τους άρπαξε με την ομάδα του και τους κράτησε αιχμάλωτους. Όταν μετά από πολλά χρόνια, ο Ζουγανέλης εκλέχθηκε ως δήμαρχος του νησιού, έλαβε ένα γράμμα από τον ένα εκ των αιχμαλώτων, όπου τον ευχαριστούσε που τον κράτησε μακριά από το πεδίο μάχης και ουσιαστικά, του έσωσε τη ζωή. Αφού αποφάσισε να ανταποκριθεί στο γράμμα, οι δύο άντρες συναντήθηκαν και ανέπτυξαν μεταξύ τους μια αληθινή φιλία.

Το 1983, μετά από σχεδόν ένα αιώνα λειτουργίας, ο Φάρος Αρμενιστής σταμάτησε να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στους ναυτικούς που περνούσαν από την περιοχή. Ο μηχανισμός του φιλοξενείται πλέον ως έκθεμα στο Ναυτικό Μουσείο της Μυκόνου, ενώ ο ίδιος ο φάρος αποτελεί πόλο έλξης των επισκεπτών του νησιού που θέλουν να απολαύσουν τη μαγευτική θέα που προσφέρει.

Παναγία Παραπορτιανή

Ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα αξιοθέατα της Μυκόνου, και όχι άδικα! Η εντυπωσιακή Παναγία Παραπορτιανή αποτελεί στην πραγματικότητα ένα σύμπλεγμα πέντε μικρότερων εκκλησιών. Οι τέσσερις από αυτές είναι κτισμένες στο ισόγειο η μία δίπλα στην άλλη, ενώ η πέμπτη, η Παραπορτιανή, είναι ανώγεια, υπερυψωμένη. Το κτίσιμο των εκκλησιών ξεκίνησε κατά το 14ο αιώνα και ολοκληρώθηκε τρεις αιώνες αργότερα. Το σύμπλεγμα πήρε το όνομά του από τη θέση του δίπλα από το «παραπόρτι», τη μικρή βορειοδυτική πύλη του μεσαιωνικού τείχους του νησιού.

Αρχαιολογικός χώρος Φτελιάς

Ο νεολιθικός οικισμός που βρίσκεται κοντά στη γνωστή παραλία της Φτελιάς καλύπτει μια μικρή έκταση, ωστόσο είναι πλούσιος σε ευρήματα ιστορικής αξίας. Στον οικισμό που χρονολογείται στην 5η χιλιετία π.Χ., ανακαλύφθηκαν διάφορα είδη αγγείων και άλλων αντικειμένων της εποχής, ορθογώνια, στρογγυλά και αψιδωτά κτήρια, καθώς και τα τείχη ενός κτηρίου που έχει το σχήμα μεγάρου.

Σπίτι της Λένας

Στο «Σπίτι της Λένας» - παράρτημα του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου – θα πάρεις μια γεύση από την καθημερινή ζωή στη Μύκονο κατά το 19ο αιώνα. Πρόκειται για μια αστική κατοικία της συγκεκριμένης περιόδου, που περιλαμβάνει μια μπροστινή αυλή, ένα σαλόνι με χαρακτηριστικό σχεδιασμό, δύο υπνοδωμάτια, και μια μικρή αυλή με περιστεριώνα στο πίσω μέρος. Η οικία περιέχει έπιπλα, χειροποίητα κεντήματα, πορσελάνες, πιάτα, αντίγραφα της Μυκονιάτικης φορεσιάς και άλλα σημαντικά εκθέματα, που συνθέτουν την εικόνα ενός μεσοαστικού σπιτιού της τότε εποχής. Το σπίτι βρίσκεται στο κέντρο της Χώρας και πήρε το όνομά του από την τελευταία του ιδιοκτήτρια, Λένα Σκριβάνου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider