Πληρότητες 2019 για τα ξενοδοχεία της Αθήνας τον Ιούλιο - Πώς κινήθηκαν οδικές κι αεροπορικές αφίξεις

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πληρότητες 2019 για τα ξενοδοχεία της Αθήνας τον Ιούλιο - Πώς κινήθηκαν οδικές κι αεροπορικές αφίξεις
Κέρδισαν το χαμένο έδαφος τα ξενοδοχεία της Αθήνας τον Ιούλιο - Συνεχίζονται οι δύο ταχύτητες του τουρισμού.

Αξιοσημείωτες επιδόσεις κατάφερε να σημειώσει ο τουρισμός τον φετινό Ιούλιο με τα στοιχεία των διεθνών αεροπορικών αφίξεων αλλά και των πληροτήτων των ξενοδοχείων της Αθήνας να εκτοξεύονται στα επίπεδα του 2019. Την ίδια στιγμή βέβαια, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κίνησης των Αθηναϊκών ξενοδοχείων αλλά και οι οδικές αφίξεις, συνέχισαν να υστερούν σε σχέση με τους ανταγωνιστές και την χρυσή για τον τουρισμό χρονιά του 2019, υπονομεύοντας την καλή πορεία στο σύνολο του κλάδου για όλο το έτος.

Οι επιδόσεις της Αθήνας

Για την ακρίβεια, ο φετινός Ιούλιος αποτέλεσε τον πρώτο μήνα σε αυτή την περίοδο της πανδημίας, όπου τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας πλησίασαν, σε μηνιαία σύγκριση, τις επιδόσεις προ πανδημίας, καταγράφοντας μέση πληρότητα της τάξης του 89,3% έναντι του 89,8% τον Ιούλιο του 2019. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής & Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), θετική ήταν μάλιστα και η πορεία της Μέσης Τιμής Δωματίου (ADR), αφού παρουσίασε αύξηση της τάξης του 20,6% σε επίπεδο 7μήνου έναντι του 2021.

Ωστόσο σε επίπεδο 7μηνου, η θετική αυτή επίδοση της Αθήνας κατάφερε απλώς να μειώσει ελαφρά την «ψαλίδα» μεταξύ των ετών 2022 και 2019 στη μέση πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας, η οποία από -21,7% που ήταν το α΄ εξάμηνο του 2022 έπεσε στο -17,8% στο επτάμηνο. Έτσι, αντικειμενικά και το 7μηνο του 2022, έναντι του αντίστοιχου 7μηνου του 2019, έκλεισε με αρνητικό πρόσημο σε ότι αφορά στην μέση πληρότητα των μονάδων της ελληνικής πρωτεύουσας, απλά, η μείωση αυτή δεν ξεπερνά πλέον το 20 %.

Και σε επίπεδο Μέσης Τιμής Δωματίου (ADR) δε, παρά την αύξηση που καταγράφηκε, η Ελλάδα δεν κατάφερε να συναγωνιστεί άλλες πρωτεύουσες του εξωτερικού, αφού η αύξηση της Μέσης Τιμής δωματίου της Αθήνας παρέμεινε η μικρότερη που καταγράφεται σε σχέση με τις πόλεις ανταγωνιστές της. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στο Έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar) όπου η θετική μεταβολή για την Αθήνα δεν ξεπέρασε το 65,9% την στιγμή που στις λοιπές πόλεις σημειώνονται αυξήσεις RevPar από 144,1% (Κωνσταντινούπολη) έως και 530,5% (Άμστερνταμ) έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2021. Σε ότι αφορά δε το (RevPar) 7μηνου σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019, το αρνητικό πρόσημο παρέμεινε και η διαφορά εκτιμήθηκε στο -8,5%.

Τα στοιχεία αναπτέρωσαν τις ελπίδες φορέων κι επιχειρηματιών του κλάδου, την ίδια στιγμή ωστόσο υπογράμμισαν για ακόμα μια φορά την εποχικότητα που καταγράφει ο 12μηνος αστικός προορισμός της πρωτεύουσας με την ΕΞΑΑΑ να επισημαίνει ότι οι 6-7 μήνες τουριστικής κίνησης δεν είναι ικανοί να καλύψουν τις ανάγκες και τα έξοδα πλήρους λειτουργίας των μονάδων σε 12μηνη βάση. Οι προκλήσεις μάλιστα σύμφωνα με την Ένωση γίνονται εντονότερες αν συνυπολογίσει κανείς τον διεθνή ανταγωνισμό αλλά και τον δύσκολο ενεργειακό και οικονομικό ευρωπαϊκό χειμώνα που έρχεται.

Πώς κινήθηκαν οι αφίξεις

Την ανοδική τους πορεία συνέχισαν και οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις της χώρας, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, τον Ιούλιο έφτασαν τα 4,2 εκατ. καταγράφοντας αύξηση της τάξης του +9,6% (366 χιλ. σε απόλυτους αριθμούς) σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η περαιτέρω άνοδος αυτή κατάφερε να κλείσει την ψαλίδα σε επίπεδο επταμήνου με τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις της τρέχουσας χρονιάς να υπολείπονται μόλις -2,3%, ήτοι 274 χιλ. διεθνείς αφίξεις, σε σχέση με το επτάμηνο του 2019 ( 11,5 εκατ. αεροπορικές αφίξεις έναντι 11,7 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019).

Χωρίς περαιτέρω βελτίωση ωστόσο παρέμειναν οι αφίξεις εσωτερικού, οι οποίες τον Ιούλιο ανήλθαν σε 916 χιλιάδες, καταγράφοντας υστέρηση της τάξης του -1% σε σχέση με το Ιούλιο του 2019, όπως ακριβώς και τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού. Σε επίπεδο επταμήνου 2022 οι αεροπορικές αφίξεις εσωτερικού έφτασαν τα 4,0 εκατ. έναντι 4,5 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά -11,7% ή αλλιώς 527 χιλ. αφίξεις.

Αισθητά έκλεισε η ψαλίδα 2022 - 2019 και στην περίπτωση των οδικών αφίξεων τον Ιούλιο, μην επιτυγχάνοντας όμως να επηρεάσει αισθητά την μεγάλη διαφορά που καταγράφεται σε επίπεδο επταμήνου. Ειδικότερα, τον Ιούλιο οι οδικές αφίξεις ξεπέρασαν για πρώτη φορά το 2022 το 1 εκατ. και διαμορφώθηκαν σε 1,5 εκατ. με αποτέλεσμα η μείωση να φτάσει το 27,8% δηλαδή 585 χιλ. οδικές αφίξεις. Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2022 βέβαια, οι διεθνείς οδικές αφίξεις έφτασαν τα 3,9 εκατ., έναντι 6,2 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά -36,6% ήτοι 2,3 εκατ. οδικές αφίξεις λιγότερες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Πώς κινείται η Ελλάδα έναντι των ανταγωνιστών

Τουρισμός: Οι φετινές πρωτιές γεννούν αστερίσκους για την συνέχεια

Τουρισμός: Το φινάλε θα κρίνει το στοίχημα των 20 δισ. ευρώ  

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider