Το Plan B της κυβέρνησης για την αναθέρμανση του τουρισμού

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Plan B της κυβέρνησης για την αναθέρμανση του τουρισμού
Στις διμερείς συμφωνίες φαίνεται να στρέφεται η ελληνική κυβέρνηση για την αναθέρμανση του τουριστικού κλάδου την τρέχουσα σεζόν, προετοιμάζοντας ήδη ένα Plan B για την περίπτωση που δεν επιτευχθεί κοινή ευρωπαϊκή γραμμή πλεύσης στο πεδίο των μετακινήσεων και δεν υιοθετηθεί ένα ευρωπαϊκό διαβατήριο εμβολιασμού. 

Στις διμερείς συμφωνίες φαίνεται να στρέφεται η ελληνική κυβέρνηση για την αναθέρμανση του τουριστικού κλάδου την τρέχουσα σεζόν, προετοιμάζοντας ήδη ένα Plan B για την περίπτωση που δεν επιτευχθεί κοινή ευρωπαϊκή γραμμή πλεύσης στο πεδίο των μετακινήσεων και δεν υιοθετηθεί ένα ευρωπαϊκό διαβατήριο εμβολιασμού.

Οι πρώτες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση έγιναν κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ. Σε αυτή πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις για την υιοθέτηση ενός «πράσινου διαβατηρίου» στις μετακινήσεις μεταξύ των δύο χωρών – ενός διαβατηρίου δηλαδή το οποίο θα επιτρέπει στους ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί να έρχονται στη χώρας μας χωρίς τους περιορισμούς που θα ισχύουν κάθε φορά (PCR τεστ, rapid τεστ ή καραντίνα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μετά την άφιξη). Στο πλαίσιο της επίσκεψης μάλιστα υπεγράφη πενταετή συμφωνία μεταξύ του υπουργού τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη και της ισραηλινής ομολόγου του κα Orit Farkash-Hacohen για διευρυμένη, πιο συστηματική και στενή συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ στον τομέα του τουρισμού εν γένει.

Σε διάλογο για τα πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά τις μετακινήσεις τουριστών βρίσκεται και με την Βρετανία, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξή του στη ενημερωτική εκπομπή «Today», με τους δημοσιογράφους κ.κ. Nick Robinson και Martha Kearney. «Τεχνικές συζητήσεις μεταξύ Ελλήνων και Βρετανών αξιωματούχων είναι σε εξέλιξη προκειμένου να εξακριβώσουμε αν η εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού θα είναι εφικτή. Ευελπιστώ ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε κάποια λύση, τουλάχιστον ως προς την τεχνική πλευρά» ανάφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός. Εξήγησε βέβαια ότι «η λογική της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι να περιορίσουμε τα ταξίδια μόνο σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορούσε να περιορίσει την ανάγκη για αυτού του είδους τα τεστ, διότι θα θεωρείτο δεδομένο ότι οι ταξιδιώτες οι οποίοι διαθέτουν το σχετικό πιστοποιητικό επελέγησαν από την κυβέρνηση της χώρας τους ή θέλησαν οι ίδιοι να εμβολιαστούν, οπότε δεν υπάρχει λόγος να κάνουν τεστ ξανά και ξανά».

Όπως όλα δείχνουν οι βλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης προσανατολίζονται αρχικά στις χώρες όπου οι εμβολιασμοί προχωρούν με ταχύτερο ρυθμό. Εν συνεχεία βέβαια οι προσεγγίσεις για τέτοιου τύπου συμφωνίες θα μπορούσαν να επεκταθούν και σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, όπως Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία κλπ. οι οποίες αποτελούν τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού όπως και η Βρετανία. Να θυμίσουμε ότι την χρονιά ρεκόρ του 2019 οι τουριστικές εισπράξεις από την Βρετανία κατέγραψαν την μεγαλύτερη αύξηση, 31,9% από έτος σε έτος, αφήνοντας στα ελληνικά ταμεία περί τα 2,5 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, την ίδια χρονιά, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε αύξηση της τάξης του 18,9% και διαμορφώθηκε στις 3.499 χιλ. ταξιδιώτες. Ωστόσο πέρυσι οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψαν πτώση της τάξης του 73,9%.

Την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης χαιρετίζουν και παράγοντες του τουρισμού της χώρας. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Sani/Ikos Group και πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης σε ανάρτηση του στα Social Media «η πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού να ξεκινήσει τις συζητήσεις για διμερή συμφωνία με την Βρετανία βάσει της οποίας οι εμβολιασμένοι Βρετανοί τουρίστες θα φτάνουν στη χώρα μας χωρίς να υποβάλλονται σε rapid test ή σε άλλους περιορισμούς είναι μια θετική εξέλιξη. Εάν μάλιστα η πανδημία υποχωρήσει σε Βρετανία και Ελλάδα, δεν θα βοηθήσει απλά τον τουρισμό της χώρας, αλλά ίσως ωθήσει κι άλλα κράτη-μέλη της Ένωσης να υιοθετήσουν παρόμοιες πρακτικές».

Ήδη άλλωστε σε αντίστοιχες κινήσεις έχει προχωρήσει και η κυπριακή κυβέρνηση συνάπτοντας πρόσφατα συμφωνία με το Ισραήλ. Στο πλαίσιο αυτής οι δύο χώρες συμφώνησαν πώς ήδη από την 1η Απριλίου, Ισραηλινοί πολίτες στους οποίους έχει χορηγηθεί εμβόλιο εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, δεν θα υποβάλλονται σε PCR τεστ για να ταξιδέψουν στην Κύπρο, ούτε θα τίθενται σε αυτοπεριορισμό.

Η συμφωνία της Κύπρου μαρτυρά μάλιστα ότι πέρα από την διασφάλιση της τουριστικής κίνησης, οι διμερείς αυτές συμφωνίες θα άνοιγαν το δρόμο και για μια ταχύτερη επανεκκίνηση, αφού θα μπορούσαν να επιτρέψουν την άφιξη τουριστών από την άνοιξη την ώρα που οι προβλέψεις τον φορέων του κλάδου θεωρούν το πρώτο εξάμηνο χαμένο. «Εκτιμώ ότι όσο πιο γρήγορα προχωράνε οι εμβολιασμοί σε άλλες χώρες, στο Ηνωμένο Βασίλειο ας πούμε, το οποίο προχωράει πολύ πιο γρήγορα, πελάτες που θα έρθουν από το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να έρχονται από τον Απρίλιο, από τον Μάιο, από τη στιγμή που έχουν πιστοποιητικό ότι έχουν εμβολιαστεί», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός.

Τα αρνητικά «ρεκόρ» του 2020

Σε κάθε περίπτωση βέβαια θα έδιναν μια ανάσα σε έναν κλάδο που καταγράφει πρωτοφανή υστέρηση εσόδων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τουριστικές εισπράξεις της προηγούμενης χρονιάς κινήθηκαν χαμηλότερα από το 25% των 18,5 δισ. ευρώ της προηγούμενης χρονιάς ρεκόρ (2019).

Βάσει των στοιχείων που δημοσιοποίησε την εβδομάδα που μας πέρασε η ΕΛΣΤΑΤ, στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου παροχής καταλυμάτων, ο κύκλος εργασιών το έτος 2020 ανήλθε σε 2.303.658.141 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 67% σε σχέση με το έτος 2019, όπου είχε ανέλθει σε 6.991.184.282 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2020, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 3.514 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 15.406 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019 ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 13.638 εκατ. ευρώ (-76,3%) φτάνοντας τα 4.247 εκατ. ευρώ. Πτώση κατά 1.745 εκατ. ευρώ (-70,4%) παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 733 εκατ. ευρώ.

Η πτωτική τάση διατηρήθηκε και σε όλο το τέταρτο τρίμηνο του έτους αφού το δεύτερο κύμα της πανδημίας είχε αναζωπυρωθεί σε πολλές περιοχές του κόσμου. Όπως επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ, στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου παροχής καταλυμάτων, ο κύκλος εργασιών το τέταρτο τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 409.330.420 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 50,8% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο 2019, όπου είχε ανέλθει σε 831.579.407 ευρώ.

Κι όλα αυτά την ώρα που η άμεση συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομία της χώρας φτάνει στο 20,8% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον ΙΝΣΕΤΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider