Προτάσεις για στοχευμένη στήριξη επιχειρήσεων του ΣΕΤΕ στο ΥΠΟΙΚ

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προτάσεις για στοχευμένη στήριξη επιχειρήσεων του ΣΕΤΕ στο ΥΠΟΙΚ

Διευκρινίσεις για το μέτρο της επιδότησης παγίων αλλά και στοχευμένη στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με νέα επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταικούρα, προτείνοντας να δημιουργηθούν δύο βαθμίδες με διαφορετικά ποσοστά στήριξης παγίων δαπανών.

Παρακαλώντας να ξεκαθαριστεί ρητά από πλευράς του υπουργείου ότι το όριο του αριθμού των εργαζομένων ή του κύκλου εργασιών, δε συνιστούν επ’ ουδενί «κόφτη» για συμμετοχή στο πρόγραμμα – καθώς έχει εκφραστεί μεγάλη αγωνία από επιχειρήσεις - ο ΣΕΤΕ προτείνει την δημιουργία δύο διαφορετικών βαθμίδων που θα καθορίζουν διαφορετικό ποσοστό αποκατάστασης ζημιών σε επιχειρήσεις, πάντα στα πλαίσια των ορίων της ΕΕ και ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους.

Όπως εξηγεί η πρώτη θα πρέπει να αφορά επιχειρήσεις με απώλεια εσόδων από 1/3/2020 - 31/12/2020 άνω του 30%, όπως προβλέπει το προσωρινό πλαίσιο και μία για επιχειρήσεις με απώλεια εσόδων από 1/3/2020 - 31/12/2020 άνω του 50%.

Δεδομένου ότι «ο προσδιορισμός των πάγιων δαπανών, είναι πολύ σημαντικός για το θετικό αποτέλεσμα της ενίσχυσης» ο ΣΕΤΕ τονίζει ότι «τα ποσοστά θα πρέπει να είναι μεγαλύτερα για τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες κατά κανόνα έχουν κάνει χρήση των επιστρεπτέων προκαταβολών, οι οποίες με βάση το προσωρινό πλαίσιο αφαιρούνται από τις πάγιες δαπάνες».

Παράλληλα, «μιας και ο τουρισμός στο σύνολό του είναι εντάσεως κεφαλαίου με μεγάλες και συνεχείς επενδύσεις (καταλύματα, τουριστικά λεωφορεία, αεροδρόμια, αεροπορικές εταιρείες, ακτοπλοΐα, γιώτινγκ, κ.λπ.), οι αποσβέσεις αποτελούν πάγιες δαπάνες που ειδικά το 2020, χρονιά μείωσης εσόδων για τον τουρισμό ύψους 78% κατά μέσο όρο, αυξάνουν τις ζημιές. Οι ζημιές λοιπόν, θα πρέπει να προσδιοριστούν σε επίπεδο ΕΒΤ, μετά δηλαδή από αποσβέσεις και χρηματοοικονομικά και πάνω σε αυτό το ποσό των ζημιών, να μπει το όριο του 70% ή του 90% (ανάλογα το μέγεθος της επιχείρησης) που καθορίζει το ανώτατο ποσό, έως του οποίου μπορούν να επιδοτηθούν οι πάγιες δαπάνες» όπως τονίζεται στην επιστολή.

Όσο για τις κατηγορίες εξόδων που ο σύνδεσμος κρίνει ότι πρέπει να συμπεριληφθούν στις πάγιες δαπάνες περιλαμβάνονται:

1. Κόστη μισθοδοσίας, μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές

2. Ενοίκια

3. Ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, καύσιμα)

4. Ύδρευση-Τηλεπικοινωνίες

5. Χρηματοικονομικά (τόκοι δανείων, μισθώματα Leasing, κ.λπ.)

6. Αποσβέσεις

7. Έξοδα Ασφάλισης , Τέλη κυκλοφορίας

8. Αμοιβές τρίτων (λογιστής, νομικός σύμβουλος, τεχνικός ασφαλείας, γιατρός εργασίας)

9. Έξοδα Συντήρησης Εγκαταστάσεων και Τεχνικού εξοπλισμού Μεταφορικών Μέσων

10. Έξοδα Λογισμικού/Software/ Συνδρομών Τεχνολογίας (ιστοσελίδας, κ.λπ.), που καταβάλλονται κατ’ έτος

11. Δημοτικά τέλη (τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων-τέλη καθαριότητας και φωτισμού)

12. Έξοδα για εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων λόγω covid-19, τα οποία ενώ πρωτοεμφανίστηκαν το 2020, αναμένεται να επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις για αρκετά χρόνια ακόμα.

Τέλος, τονίζει ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η συνέχιση λειτουργίας όσων επιχειρήσεων ενισχυθούν αφού μόνο έτσι η «ενίσχυση θα έχει πραγματικά αξιοποιηθεί, αλλά και με αυτόν τον τρόπο ίσως εξοικονομηθούν και παραπάνω κονδύλια που θα διευρύνουν την περίμετρο».

«Ο ΣΕΤΕ, από την περίοδο της προαναγγελίας του εργαλείου στήριξης προς τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία και αφορά επιδότηση μέρους των παγίων δαπανών τους που έχουν επιφέρει ζημίες, έχει εκφραστεί απόλυτα θετικά, κρίνοντας πως η συγκεκριμένη στήριξη στοχεύει επιχειρήσεις οι οποίες λειτούργησαν μέσα στο 2020, σε αντίξοες συνθήκες, στηρίζοντας την οικονομία και την κοινωνία. Δεδομένου ότι η πανδημία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, είμαστε ήδη στο τρίτο σκληρό lockdown, πολλοί τομείς της οικονομίας χρειάζονται μεγάλη στήριξη, από την άλλη όμως τα δημοσιονομικά έχουν υπερβολικά επιβαρυνθεί και η ρευστότητα του Δημοσίου δοκιμάζεται, κρίνουμε ότι ο προσεκτικός σχεδιασμός του εργαλείου και η στόχευσή του εκεί που αποδεδειγμένα υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι παράγοντες που πρέπει προσεκτικά να ληφθούν υπόψιν και εντέλει θα καθορίσουν την αποτελεσματικότητά του» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.