Facebook και AFP δίνουν τα χέρια για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης σε Ελλάδα και Κύπρο

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Facebook και AFP δίνουν τα χέρια για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης σε Ελλάδα και Κύπρο
Θα αξιολογούν τις ιστορίες που δημοσιεύονται κι αν κάποια εξ αυτών κριθεί ψευδής τότε το κοινωνικό δίκτυο θα προσθέτει μια προειδοποιητική ετικέτα και θα μειώνει την προβολή της.

Την συνεργασία του με το AFP με στόχο την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης σε Ελλάδα και Κύπρο ανακοίνωσε το Facebook, σε χθεσινή εκδήλωση.

Ειδικότερα το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τον πιστοποιημένο φορέα μέσω του αμερόληπτου Διεθνούς Δικτύου Ελέγχου Γεγονότων, AFP, ως ανεξάρτητο ελεγκτή για την Ελλάδα και την ελληνόφωνη Κύπρο, επεκτείνοντας την συνεργασία που διατηρεί ήδη σε 18 χώρες στην Ευρώπη.

Οι δύο εταιρείες σε συνεργασία και με τα Ellinika Hoaxes, τα οποία έχουν συνάψει συνεργασία με το κοινωνικό δίκτυο ήδη από τον Μάιο του 2019 θα βοηθήσουν ώστε οι χρήστες να έχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτά που βλέπουν και ακούν στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στις δύο πλατφόρμες, Facebook και Instagram.

Ως ελεγκτές γεγονότων θα αξιολογούν τις ιστορίες που δημοσιεύονται κι αν κάποια εξ αυτών κριθεί ψευδής τότε το κοινωνικό δίκτυο θα προσθέτει μια προειδοποιητική ετικέτα στο περιεχόμενο και θα μειώνει σημαντικά τη διανομή του.

Επιπλέον, οι σελίδες και τα domain που επανειλημμένα αναρτούν ψευδείς ειδήσεις θα δουν και εκείνα τη διανομή τους να μειώνεται, ενώ η ικανότητά τους να διαφημίζονται και να παράγουν έσοδα θα αφαιρείται.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μάλιστα, το Facebook ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει και μια νέα εκπαιδευτική διαφημιστική καμπάνια διάρκειας δύο εβδομάδων στην Ελλάδα, ώστε να αναδειχθεί ο τρόπος με τον οποίο συνεργαζόμαστε με τους ελεγκτές γεγονότων (fact checkers) και πως να εντοπίζετε ψευδείς πληροφορίες στο χώρο του διαδικτύου.

Το πρόγραμμα επαλήθευσης γεγονότων (fact-checking) του Facebook περιλαμβάνει περισσότερους από 80 συνεργάτες σε όλο τον κόσμο, που πραγματοποιούν έλεγχο περιεχομένου σε περισσότερες από 60 διαφορετικές γλώσσες.

Οι συνεργάτες αυτοί παίζουν βασικό ρόλο στον εντοπισμό παραπληροφόρησης που καταφέρνει παρόλα αυτά να γίνει viral.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε το AFP ως συνεργάτη ελέγχου γεγονότων (fact-checking) σε Ελλάδα και Κύπρο. Το AFP αποτελεί πολύτιμο συνεργάτη με έμπειρους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο. Μαζί με τα Ellinika Hoaxes, το ζωτικό έργο τους θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε να μειώνουμε τη διάδοση της παραπληροφόρησης στην ελληνική γλώσσα στις πλατφόρμες μας”, δηλώνει σχετικά η Sophie Eyears, Υπεύθυνη Ανάπτυξης Στρατηγικών Συνεργατών στο Facebook.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Facebook έχει υιοθετήσει μια στρατηγική τριών μερών για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης:

  • Αφαιρεί περιεχόμενο που παραβιάζει τους Όρους της κοινότητας του Facebook και του Instagram ή τις Πολιτικές διαφήμισης τους
  • Μειώνει την προβολή ψευδών ειδήσεων και μη αυθεντικού περιεχομένου
  • Ενημερώνει το κοινό, προσφέροντάς του περισσότερο περιεχόμενο σχετικά με το πλαίσιο γεγονότων που συνοδεύει τις αναρτήσεις τις οποίες που βλέπουν

Η στρατηγική αυτή έχει υπάρξει ιδιαίτερα σημαντική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης που συνδέεται με ζητήματα υγείας.

Σημειωτέον ότι από την έναρξη της πανδημίας, το Facebook έχει αφαιρέσει περισσότερα από 18 εκατομμύρια κείμενα περιεχομένου, επειδή αυτά παραβίασαν τους κανόνες του σχετικά με την παραπληροφόρηση γύρω από την COVID-19 και τα εμβόλια. Ετικέτες προειδοποίησης έχουν επίσης εφαρμοστεί σε περισσότερα από 167 εκατομμύρια κείμενα περιεχομένου. Αξίζει να σημειωθεί πως, όταν μια ετικέτα προειδοποίησης τοποθετείται σε μια ανάρτηση, το 95% των φορών οι χρήστες δεν κάνουν κλικ σε αυτήν για να τη δουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider