Έπεσαν οι υπογραφές για το 5G - Δηλώσεις Τσαμάζ, Μπρουμίδη και Ζαρκαλή για τη συμφωνία «ορόσημο»

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έπεσαν οι υπογραφές για το 5G - Δηλώσεις Τσαμάζ, Μπρουμίδη και Ζαρκαλή για τη συμφωνία «ορόσημο»

Ολοκληρώθηκε και επισήμως σήμερα η δημοπρασία εκχώρησης φάσματος ραδιοσυχνοτήτων για την ανάπτυξη της πέμπτης γενιάς δικτύων, κοινώς 5G.

Οι πάροχοι, Cosmote, Vodafone και Wind, υπέγραψαν τις συμβάσεις χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων υποσχόμενοι να συμβάλλουν από πλευράς τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας που κρίνεται απαραίτητος και για την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας.

Όπως διευκρινίστηκε και από πλευρας των παροχών, ήδη το μεγαλύτερο τμήμα του συνολικού τιμήματος των περίπου 372 εκατ. ευρώ, έχει εισπραχθεί από το Δημόσιο. Cosmote και Vodafone κατέβαλαν το σύνολο του ποσού που τους αναλογούσε μετά τη δημοπρασία, δηλαδή 123 εκατ. και 130 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Η Wind κατέβαλε το 30% του τιμήματος, 36 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 119 εκατ. ευρώ, κάνοντας χρήση της δυνατότητας πληρωμής με τμηματικές καταβολές.

«Σήμερα γίνεται ένα πρώτο βήμα για την ανάπτυξη εφαρμογών που θα προσφέρουν μεγάλη προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία και θα οδηγήσουν στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας», δήλωσε κατά τον χαιρετισμό του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης προσθέτοντας ότι στόχος της Πολιτείας είναι «να δημιουργήσει ένα συνολικό πλαίσιο για να δώσει ώθηση σε αυτή την αγορά».

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε και στον σχεδιασμό της δημοπρασίας χαρακτηρίζοντας τον καινοτόμο καθώς δημοπρατήθηκαν μαζί τέσσερις μπάντες συχνοτήτων για πρώτη φορά, ενώ έκανε και ειδική αναφορά στο Ταμείο Φαιστός το οποίο θα δημιουργηθεί με τμήμα των εσόδων από την δημοπρασία με στόχο την δημιουργία ενός ολοκλήρου οικοσυστήματος εφαρμογών γύρω από τα 5G δίκτυα.

«Σήμερα τελειώνει και τυπικά μία διαδικασία που χρειάστηκε δύο χρόνια προσπαθειών», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Κωνσταντίνος Μασσέλος τονίζοντας ότι η δημοπρασία των συχνοτήτων αποτελεί παράδειγμα καλής πρακτικής για το εξωτερικό. Σύμφωνα με τον ίδιο το σημαντικό πλέον είναι η γρήγορη ανάπτυξη των δικτύων 5G.

«Σε βάθος πενταετίας, τα δίκτυα 5G θα αφορούν κυρίως μηχανές και όχι ανθρώπους, καθώς θα εισάγουν έννοιες όπως η αξιοπιστία και η συνεχής λειτουργία που θα ανοίξουν τον δρόμο για σύχρονες εφαρμογές όπως η αυτόνομη οδήγηση», σημείωσε ο κ. Μασσέλος

«Η Ελλάδα γίνεται μια από τις λίγες χώρες στον κόσμο που έχουν δίκτυα 5G και αυτό είναι ένα παγκόσμιο μήνυμα. Τα δίκτυα είναι οι ψηφιακές λεωφόροι του μέλλοντος. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ψηφιακή ανάπτυξη», ανέφερε από πλευράς του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, προσθέτοντας ότι ο όμιλος «παρά τις δυσκολίες» συνεχίζει να επενδύει δυναμικά, ενώ ήδη έχουν τεθεί σε λειτουργία δίκτυα 5G σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας, με ταχύτητες που φτάνουν ή και ξεπερνούν το 1 Gbps σε συγκεκριμένα σημεία. «Διαθέσαμε 123 εκατ. ευρώ στη δημοπρασία, ποσό που έχουμε ήδη καταβάλει και το οποίο είναι επιπλέον των επενδύσεων ύψους 2 δισ. ευρώ που έχουμε ανακοινώσει για την επόμενη τετραετία. Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε το δίκτυό μας για να δούμε την πραγματική επανάσταση που μπορεί να φέρει το 5G», συμπλήρωσε ο κ. Τσαμάζ προσθέτοντας ότι όσο πιο γρήγορη είναι η διαδικασία αδειοδότησης των κεραιών, τόσο πιο γρήγορα θα αναπτυχθούν τα δίκτυα κινητής.

Για μια σημαντική στιγμή έκανε λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης. «Η τεχνολογική αλλαγή έρχεται για να μεταβάλει ριζικά το παραγωγικό και οικονομικό μοντέλο των χωρών. Αυτό που θα φέρει το 5G είναι μια ψηφιακή κοινωνία που εμείς σαν Vodafone θέλουμε να είναι μια ψηφιακή κοινωνία με ίσες ευκαιρίες για όλους», σημείωσε ο κ. Μπρουμίδης προσθέτοντας ότι η Vodafone ξεκινά τη λειτουργία του δικτύου 5G το οποίο θα επεκταθεί τα επόμενα χρόνια μέσω του επενδυτικού πλάνου 500 εκατ ευρώ και πλέον που θα υλοποιήσει η εταιρεία την επόμενη πενταετία.

Στιγμή ορόσημο όχι μόνο για τις τηλεπικοινωνίες αλλά και για την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο Προεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind, Νάσος Ζαρκαλής, αφού όπως εξήγησε τα δίκτυα αποτελούν προϋπόθεση για τοκ ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανάπτυξη της οικονομίας. «Η Ελλάδα λανσάρει δίκτυα 5G για πρώτη φορά μαζί με άλλες χώρες, πιο τεχνολογικά προηγμένες» συμπλήρωσε τονίζοντας ότι η Wind επενδύει 500 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία κυρίως σε δίκτυα νέας γενιάς τόσο σε κινητή και σταθερή. «Βασικό σημείο του στρατηγικού μας σχεδίου να παράγουμε αξία για την ελληνική οικονομία και κοινωνία», προσέθεσε ο επικεφαλής της Wind διευκρινίζοντας ότι θα χρειαστεί η περαιτέρω συνδρομή των Αρχών στο στήσιμο των δικτύων, καθώς «σήμερα είναι η αρχή και όχι το τέλος».

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider