Σε μαζικές απολύσεις προχωρά και η Workable

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε μαζικές απολύσεις προχωρά και η Workable
Δραστική μείωση λειτουργικών εξόδων, αναζήτηση πρόσθετης χρηματοδότησης και άμεση στροφή στην κερδοφορία περιλαμβάνει το πλάνο της εταιρείας.

Σε μαζικές απολύσεις προχώρησε και η Workable το τελευταίο διάστημα, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει την μείωση των εσόδων της εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας που αυτή έχει δημιουργήσει.

Ειδικότερα η εταιρεία απέλυσε περίπου 25 άτομα – λίγο λιγότερο από το 10% του προσωπικού της - τις τελευταίες ημέρες του Απριλίου και τις πρώτες του Μαΐου. Η πλειοψηφία των απολυθέντων ήταν από το τμήμα των πωλήσεων δεδομένου ότι τα νέα συμβόλαια που αναμένει να συνάψει με πελάτες υπολογίζονται λίγα. «Το πλάνο για το 2020 προέβλεπε να επενδύσουμε περίπου 7 εκατ. για να ενδυναμώσουμε το sales department της εταιρείας και κατ’ επέκταση την πελατειακή μας βάση με νέα συμβόλαια, συνεχίζοντας την ανάπτυξη του 30% που καταγράφουμε τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο η χαμηλή εργασιακή ζήτηση που θα υπάρξει βραχυπρόθεσμα δεν επιτρέπει την διεύρυνση του τμήματος αλλά οδηγεί αναγκαστικά στην συρρίκνωσή του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο CEO της εταιρείας, Νίκος Μωραϊτάκης, σε σχετική επιστολή που απέστειλε αργά το απόγευμα της Δευτέρας στους εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω απολύσεις

Στην ενημέρωση των εργαζομένων μάλιστα ο κ. Μωραϊτάκης ανέφερε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω απολύσεις το επόμενο διάστημα χωρίς όμως και να δεσμευτεί για την τήρηση των θέσεων εργασίας λόγω των «αχαρτογράφητων νερών» που όπως είπε δημιουργεί η πανδημία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του διευθύνοντος συμβούλου προς τους εργαζομένους αργά το απόγευμα της Δευτέρας, οι απολύσεις ήταν αναγκαίες λόγω των δυσχερών οικονομικών συνθηκών που δημιούργησε η κρίση του κορονοϊού παγκοσμίως. «Το lockdown διαρκείας που εφάρμοσαν πολλές χώρες για τον περιορισμό της διασποράς του ιού έκανε εκατομμύρια ανθρώπους να χάσουν την δουλειά τους ενώ πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν ή θα αναγκαστούν στο μέλλον να κατεβάσουν ρολά. Πολλές εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόμασταν έχουν ήδη αλλάξει τα πλάνα προσλήψεων που είχαν στις αρχές του έτους, άλλες τα έχουν παγώσει μέχρι να εκτιμηθούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας ενώ άλλες αντιμετωπίζουν δυσκολίες πληρωμών. Τα νέα αυτά δεδομένα έχουν ως αποτέλεσμα τα ταμιακά διαθέσιμα της Workable να μειώνονται» ανέφερε ο κ. Μωραϊτάκης αργά το βράδυ της Παρασκευής σε ενημέρωση προς τους εργαζόμενους, τονίζοντας ότι τα παραπάνω οδηγούν αναγκαστικά και σε δραστική μείωση των λειτουργικών εξόδων της.

Η μείωση αυτή θα επιτευχθεί, όπως εξήγησε με παύση των έξτρα παροχών προς τους εργαζόμενους, όπως τα δωρεάν γεύματα εντός γραφείου, με μείωση των συνδρομών σε υπηρεσίες, των εταιρικών ταξιδιών και των εκπαιδεύσεων ακόμα και με επαναδιαπραγμάτευση ενοικίων.

Επιπλέον, η Workable, όπως ανέφερε ο κ. Μωραϊτάκης, σκοπεύει να παγιώσει την τηλεργασία για το σύνολο των εργαζομένων της. Ωστόσο αυτό θα γίνει σταδιακά και τα γραφεία της σε Αθήνα Βοστώνη και Λονδίνο θα περιοριστούν αισθητά, φιλοξενώντας μόνο όσους επιθυμούν να εργάζονται από το γραφείο.

Δεδομένης της μικρότερης ανάπτυξης που θα σημειώσει η εταιρεία φέτος, ο στόχος για στροφή σε κερδοφορία το αργότερο μέχρι το 2021 γίνεται ακόμα πιο επιτακτικός, όπως εξήγησε ο CEO της εταιρείας. Να σημειωθεί ότι η Workable μέχρι σήμερα τροφοδοτούνταν από επενδυτές για να πετυχαίνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 30% με 50%.

Πέρα από προαναφερθείσες κινήσεις το αναθεωρημένο πλάνο της εταιρείας περιλαμβάνει και επιπλέον χρηματοδοτήσεις. Ειδικότερα, η Workable έχει λάβει 1,1 εκατ. δολάρια από την αμερικανική κυβέρνηση ως επιχειρηματική ενίσχυση, 1 εκατ. λίρες από κάποια δωρεά που είχε αιτηθεί χρόνια πριν για προγράμματα R&D (έρευνα κι ανάπτυξη) ενώ βρίσκεται και σε διαπραγματεύσεις με την Silicon Valley Bank για την έγκριση πιστωτικής γραμμής ύψους 4 εκατ. δολαρίων.

Να θυμίσουμε ότι η Workable η οποία ιδρύθηκε το 2012 στο «απόγειο της κρίσης» από τους Νίκο Μωραϊτάκη και Σπύρο Μαγιάτη, έχει αντλήσει ήδη πάνω από 80 εκατ. δολάρια από επενδυτές σε διάφορους χρηματοδοτικούς γύρους που έχει τρέξει. Ειδικότερα, τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας της η εταιρεία ολοκλήρωσε έναν αρχικό γύρο χρηματοδότησης συνολικού ύψους 950.000 δολαρίων, όπου συμμετείχαν το OpenFund II, ένα από τα Jeremie funds, και ιδιώτες επενδυτές, ενώ τον επόμενο χρόνο σε δεύτερο γύρο χρηματοδότησης άντλησε κεφάλαια ύψους 1,5 εκατ. δολαρίων με βασικό χρηματοδότη την Greylock IL, ένα επενδυτικό fund με έδρα το Ισραήλ και συνδεδεμένο με την Greylock Partners, ένα από τα σημαντικότερα venture capital funds που δραστηριοποιείται στο χώρο των startups. Τον Σεπτέμβριο του 2015 η εταιρεία σήκωσε ακόμα 27 εκατ. δολάρια ενώ τρία χρόνια αργότερα, το 2018, η δημοφιλής πλατφόρμα εξασφάλισε νέα χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. δολ. από την Zouk Capital αλλά κι από υφιστάμενους επενδυτές.

Μέσω της πλατφόρμας που έχει αναπτύξει η οποία αξιοποιεί την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για την πρόσληψη του κατάλληλου προσωπικού εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα για τους πελάτες της. Η εταιρεία είχε υψηλή ανάπτυξη όλα αυτά τα χρόνια. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως την πλατφόρμα που έχει αναπτύξει, η οποία με την αρωγή της τεχνητής νοημοσύνης βοηθά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να επιλέγουν τον καλύτερο υποψήφιο για μια θέση, έχουν εμπιστευτεί πάνω από 200.000 επιχειρήσεις από 100 και πλέον χώρες έχοντας αξιολογήσει περισσότερους από 50 εκατ. υποψήφιους εργαζόμενους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider