Στην δημιουργία ενός βασικού οδηγού για την τηλεργασία με ερωταπαντήσεις και διευκρινίσεις σε καίρια ερωτήματα προχώρησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στην προσπάθειά του να διευκολύνει τις επιχειρήσεις που στρέφονται σε αυτή τη λύση ενόψει της πανδημίας του κορονοϊού και της σύστασης για περιορισμό των μετακινήσεων στη χώρα μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως εξηγεί και ο ΣΕΒ, η τηλεργασία μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση τόσο της απειλής στη δημόσια υγεία, όσο και στη συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας. Είναι εύκολη, και πρακτικά ανέξοδη διαδικασία που απαιτεί απλά τεχνολογικά μέσα. Προβλέπεται ήδη, ως μορφή οργάνωσης εργασίας, στο εθνικό δίκαιο με βάση το αρ. 5 του ν. 3846/2010 και στο προσάρτημα Β της ΕΓΣΣΕ 2006-2007.
Πολλαπλά οφέλη
Εκτός συνθηκών κρίσης, δημιουργεί πολλαπλά επιπλέον οφέλη (από τη μείωση των μετακινήσεων, μέχρι την πρόσβαση στην εργασία συνανθρώπων μας με κινητικά προβλήματα). Προϋποθέτει, όμως, αλλαγή νοοτροπίας από πλευράς επιχειρήσεων, αλλά και των εργαζομένων και τη μετάβαση «από περιβάλλον ελέγχου σε περιβάλλον αμοιβαίας εμπιστοσύνης».
Οι επιχειρήσεις καλούνται να ανακατανείμουν εργαζόμενους και ρόλους ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν. Επιβάλλεται διαρκής επικοινωνία και παρακολούθηση, όχι μόνο της εργασίας που εκτελείται από το σπίτι, αλλά κυρίως της υγείας των εργαζομένων και των οικογενειών τους.
Για πρόσβαση στον οδηγό του ΣΕΒ πατήστε εδώ