Στα σκαριά η δημιουργία φορέα ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου - Κατηγοριοποίηση επαγγελμάτων σε «ζώνες επικινδυνότητας»

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα σκαριά η δημιουργία φορέα ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου - Κατηγοριοποίηση επαγγελμάτων σε «ζώνες επικινδυνότητας»
Περισσότεροι από 30 κλάδοι επαγγελματικής δραστηριότητας (με εκατοντάδες επαγγέλματα) περνούν σε «ζώνες επικινδυνότητας» για την ενίσχυση των μέτρων προστασίας και των υποχρεώσεων του εργοδότη

Στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία αναφέρθηκαν ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης αλλά και ο αρμόδιος υφυπουργός Βασίλης Σπανάκης, στο πλαίσιο της ημερίδας «Υγεία και Ασφάλεια - Δυο λέξεις, ένας στόχος».

«Το 2024 θα είναι χρονιά δράσεων για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία» δήλωσε ο κ. Σπανάκης, αναφέροντας πως εντός του επόμενου έτους θα αναληφθούν δράσεις που σχετίζονται με τους εξής άξονες παρέμβασης:

- Τροποποίηση και εκσυγχρονισμός του κώδικα νόμων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, με την κατάργηση πεπαλαιωμένων διατάξεων, την απλοποίηση των διαδικασιών και την προσαρμογή τους στις ανάγκες του σήμερα. «Περνάμε περισσότερους από 30 κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και εκατοντάδες επαγγέλματα σε κατηγορίες (ζώνες) υψηλότερης επικινδυνότητας για την ενίσχυση των μέτρων προστασίας και των υποχρεώσεων του εργοδότη, όπως είναι, για παράδειγμα, οι γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες με χρήση μηχανημάτων, κατασκευή όπλων και πυρομαχικών και η επεξεργασία και διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων». Κατηγοριοποιούνται επίσης όλα ανεξαιρέτως τα τεχνικά έργα (ακόμη και τα μικρά), χονδρεμπόριο και λιανεμπόριο κρεάτων, ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικές δραστηριότητες (courier, delivery), ερευνητικά εργαστήρια, καθαρισμός κτιρίων, νοσοκομεία, κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.

- Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία στο νέο οργανόγραμμα του υπουργείου.

- Στο πλαίσιο του ετήσιου εθνικού προγράμματος 2023-2024 για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, συγκροτείται συντονιστικό όργανο για τη δημιουργία φορέα ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου, στη βάση ενός ανοιχτού κοινωνικού διαλόγου και υποστηρικτικών μελετών σκοπιμότητας, δημιουργίας και αναλογιστικής ισορροπίας. «Η δημιουργία του φορέα ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου θα συμβάλει στην επισταμένη μέριμνα των εργοδοτών και των επιχειρήσεων για την αποτελεσματική πρόληψη εργατικών ατυχημάτων, με επακόλουθο την αύξηση της αποδοτικότητας των εργαζομένων, την ενίσχυση της παραγωγικότητας της επιχείρησης και σε ένα ευρύτερο επίπεδο την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας».

- Επένδυση στην αξιοποίηση και συνεχή επικαιροποίηση της διαδικτυακής πλατφόρμας (e-Help Desk) yae.gov.gr για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, η οποία παρουσιάζεται σήμερα και περιλαμβάνει μία σειρά από ψηφιακά εργαλεία και υπηρεσίες για την υποστήριξη των επιχειρήσεων - ιδίως των μικρών και των μεσαίων - σε ό,τι αφορά την αποτελεσματική διαχείριση των θεμάτων υγείας και ασφάλειας στην εργασία, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της οικείας εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. «Παράλληλα, με την επικαιροποίηση της πλατφόρμας, συμβάλλουμε πιο ενεργά στην προαγωγή και στην καλλιέργεια της νοοτροπίας πρόληψης των επαγγελματικών κινδύνων».

- Διαμορφώνεται σύγχρονο προστατευτικό πλαίσιο των εργαζομένων σε μικρά και μεγάλα τεχνικά έργα. Παράλληλα, ενδυναμώνεται ο ουσιαστικός ρόλος του συντονιστή ασφαλείας στα τεχνικά έργα για την αποφυγή εργατικών ατυχημάτων.

- Η Ανεξάρτητη Αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας εκσυγχρονίζει τις διαδικασίες σχεδιασμού, προγραμματισμού και υλοποίησης των ελέγχων - στη βάση των καλύτερων ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων και της ανάλυσης κινδύνου (risk analysis) - στο πεδίο της Υγείας και της Ασφάλειας. Ήδη, κατά το έτος 2023, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 27.000 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 14.732 πρόστιμα, συνολικού ύψους 41 εκατ. ευρώ.

- Στο πλαίσιο των δράσεων προαγωγής της υγείας και της ευεξίας των εργαζομένων, προωθούνται σύγχρονες δράσεις, όπως ο εργασιακός αθλητισμός και η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Αθλητισμού.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σπανάκης τόνισε ότι η υγεία και η ασφάλεια στην εργασία είναι βασική κυβερνητική προτεραιότητα και οι πρωτοβουλίες, που σχεδιάζονται και οι παρεμβάσεις, που δρομολογούνται για τον επόμενο χρόνο, καταρτίζονται και εκπονούνται στο κατ' εξοχήν αρμόδιο κέντρο κυβερνητικών αποφάσεων, το υπουργείο Εργασίας.

Όπως είπε, το μήνυμα της ημερίδας «Δύο λέξεις-Ένας στόχος» δείχνει με εμφατικό τρόπο τη σπουδαιότητα που έχει για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου η διαρκής ποιοτική αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας, έτσι ώστε ο κάθε εργαζόμενος να αισθάνεται και να είναι υγιής και ασφαλής.

Για την αναβάθμιση της υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία μίλησαν εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ κ.α.).

Οι εργοδοτική φορείς αναφέρθηκαν στην έλλειψη πόρων από τις μικρές επιχειρήσεις για την υιοθέτηση των προτύπων υγιεινής και ασφάλειας και πρότειναν τη θέσπιση κινήτρων για τους εργοδότες, ώστε να μπορούν να εφαρμόζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις πολιτικές προστασίας των εργαζομένων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ πρότεινε τη σύσταση ενιαίου φορέα καταγραφής ατυχημάτων αλλά και επαγγελματικών ασθενειών, αναφέροντας ότι «η δαπάνη για την πρόληψη δεν είναι κόστος, είναι επένδυση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπ. Εργασίας: Εγκρίθηκε η Εθνική Στρατηγική για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία 2022−2027

Κίνητρα για εργασία στα άτομα με αναπηρία από το 2024 - Τι αλλαγές προανήγγειλε ο Αδ. Γεωργιάδης

gazzetta
gazzetta reader insider insider