Αισιοδοξία ΓΣΕΕ για την οικονομία, ανησυχία για την ακρίβεια - Αίτημα για άμεση αύξηση μισθών τον Οκτώβριο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αισιοδοξία ΓΣΕΕ για την οικονομία, ανησυχία για την ακρίβεια - Αίτημα για άμεση αύξηση μισθών τον Οκτώβριο
οικονομία
Το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ πρότεινε άμεση αναθεώρηση της αύξησης του ονομαστικού μισθού, προκειμένου να στηριχθούν τα νοικοκυριά ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται. Μείζον θέμα η ακρίβεια, τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

Αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας, σύμφωνα με την μελέτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ που παρουσιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, στο πλαίσιο της παρουσίασης, αναφέρθηκε στην επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών στη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο. Συγκεκριμένα, η εβδομαδιαία απασχόληση στη χώρα μας υπερβαίνει το νόμιμο ωράριο και φτάνει τις 49 ώρες, καταγράφοντας πρωτιά σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Επίσης η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση σε ό, τι αφορά στην εργασία το Σάββατο και την Κυριακή.

Ο κ. Παναγόπουλος σχολίασε πώς το δεύτερο εργασιακό νομοσχέδιο «ήταν καθαρή πολιτική απόφαση, ήταν και ψευδεπίγραφο, κάτω από το ζήτημα της εναρμόνισης οικογενειακής ζωής και εργασίας κρύψανε την αλλαγή στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, χρησιμοποιώντας τη διευθέτηση εισήγαγε με βίαιο τρόπο την ατομική σύμβαση εργασίας. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση διότι όπως είπε «είχαν όλοι ντεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα». Οι εργασιακές σχέσεις έτσι όπως διαμορφώνονται, το ύψος του κατώτατου μισθού και η ακρίβεια ήταν στην ατζέντα της κριτικής. «Η κυβένηση να σταματήσει να μιλάει και να πράξει », τόνισε ο κ. Παναγόπουλος.

Αναφερόμενος στην ακρίβεια την χαρακτήρισε ως μείζον θέμα αυτή την στιγμή και υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τα λόγια και να πάρει μέτρα. Η μόνη λύση για τους εργαζόμενους είναι η αύξηση των μισθών».

Μάλιστα, ο διευθυντής του ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης πρότεινε άμεση αναθεώρηση της αύξησης του ονομαστικού μισθού, από τον Οκτώβρη, προκειμένου να στηριχθούν τα νοικοκυριά εν όψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται.

«Η αγορά εργασίας είναι βαθιά κατακερματισμένη, η ποιότητα της εργασίας είναι η χαμηλότερη στην ΕΕ ενώ οι αμοιβές για την συντριπτική πλειονότητα των μισθωτών είναι κάτω από το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης» είπε.

Ωστόσο ο κ. Αργείτης επιβεβαίωσε ότι η ελληνική οικονομία μπαίνει σε φάση ανάκαμψης. «Η πορεία της οικονομίας αναμένεται θετική τους υπόλοιπους μήνες του 2021, ενώ θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο το 2022 αν συνυπολογιστούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Ωστόσο χαρακτηρίζεται και πάλι αποδυναμωμένη σε σχέση με τα επίπεδα προ κρίσης» τόνισε.

Εκτίμησε επίσης ότι το ΑΕΠ που αυξήθηκε κατά 16,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2022, μπορεί να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο το τρίτο τρίμηνο λόγω των εσόδων από τον τουρισμό. «Η αύξηση του ΑΕΠ δημιουργεί ένα δημοσιονομικό περιθώριο για ενισχύσεις των εισοδημάτων και της αναπτυξιακής διαδικασίας».

Ωστόσο ο πληθωρισμός, η ακρίβεια που ροκανίζει τα εισοδήματα των εργαζομένων και τα διορθωτικά προβλήματα, τείνουν να ανατρέψουν το θετικό αποτέλεσμα.

Μάλιστα, ο κ. Αργείτης ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε εξαιτίας των lockdown το β' εξάμηνο του 2020 στα 37 δις από 41 δις που ήταν πριν από την πανδημία. Η κατανάλωση αυξήθηκε και πάλι στα 41 δις το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Αντιμέτωπη με την ύφεση η Κεντρική Μακεδονία

Στην έρευνα με τίτλο «Συνθήκες ζωής και εργασίας στην Κεντρική Μακεδονία» από το 2009 μέχρι σήμερα, το Ινστιτούτο αναφέρθηκε σε 5 κομβικής σημασίας παράγοντες:

  • Η απασχόληση που χάθηκε την περίοδο 2009-2013 δεν ανακτήθηκε ποτέ. Ειδικά το 2013 η ανεργία στην περιφέρεια Κ.Μακεδονίας ξεπέρασε το 30%
  • Το μέσο ετήσιο εισόδημα των νοικοκυριών της Περιφέρειας το 2009 ήταν στις 12.500 ευρώ, ενώ το 2018 υποχώρησε στα 9.500 ευρώ
  • Ο μέσος μισθός στην Μακεδονία διαμορφώνεται στα 880 ευρώ, πολύ χαμηλότερα από τον αντίστοιχο της Αττικής
  • Το εμπόριο στην Περιφέρεια Κ.Μακεδονίας έχασε 50.000 θέσεις εργασίας έως το 2013, αλλά από το 2014 μπήκε σε φάση ανάκαμψης. Στην βιομηχανία χάθηκαν 35.000 θέσεις εργασίας έως το 2012 και συνεχίζει να εμφανίζει προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Ο αγροτικός τομέας μέχρι το 2019 ήταν σταθερός, όμως τα 2 τελευταία χρόνια συρρικνώθηκε σημαντικά. Καλές επιδόσεις εμφανίζουν μόνο οι κλάδοι: Υγεία και πρόνοια, Μεταφορές και Αποθήκευση, Τουρισμός.
  • Οι περισσότερο πληγέντες κλάδοι εκτιμάται πως θα ανακτήσουν τις θέσεις εργασίας του 2019 εντός του β' εξαμήνου του 2023. Για τους λιγότερο πληττόμενους, ενδεχομένως αυτό να συμβεί τον επόμενο χρόνο.

Σύμφωνα με τα συμεράσματα, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα ανεργίας τα οποία προϋπήρχαν της περιόδου αναφοράς της έρευνας (2009-20). Κατέχει διαχρονικά από τα υψηλότερα ποσοστά ανέργων στη χώρα και φαίνεται να αντιμετωπίζει φανερή αδυναμία αναπροσαρμογής προς μία κατεύθυνση ανακοπής των απωλειών θέσεων εργασίας. Η περιφέρεια επιδεικνύει ανάκαμψη των μεγεθών απασχόλησής και ΑΕΠ που ξεπερνά τη μέση εθνική τάση κατά την περίοδο 2014-20. Μάλιστα, αυτό το επιτυγχάνει χωρίς να κεφαλαιοποιήσει τη ραγδαία ανάπτυξη του αστικού τουρισμού, όπως αυτή καταγράφηκε στην έτερη μητροπολιτική περιφέρεια της Αττικής.

Παρά τη σχετική ανάκαμψη των οικονομικών μεγεθών και της απασχόλησης, το μερίδιο πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας στην περιφέρεια διογκώνεται σταθερά, διαγράφοντας αντίθετη πορεία από το αντίστοιχο μερίδιο σε εθνική κλίμακα αλλά και στην Αττική.

Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και κυρίως η μερική απασχόληση εδραιώνονται με σταθερό ρυθμό. Κατά τη φάση της ανάκαμψης (2014-19) οι ευέλικτες συμβάσεις ανάγονται σε κεντρική επιλογή για τους εργοδότες, αν και η τάση αυτή καταγράφεται εντονότερα στην Αττική.

Η πανδημία φαίνεται να λειτουργεί ανασχετικά όσον αφορά την εξάπλωση αυτών των μορφών απασχόλησης.

Αν και οι απολαβές της πλήρους και μόνιμης απασχόλησης κρίνονται ως χαμηλές στην περιφέρεια (αισθητά χαμηλότερες μάλιστα σε σχέση με την Αττική), οι μισθοί για μερική και προσωρινή απασχόληση κυμαίνονται αρκετά πιο κάτω και οδηγούν σημαντικός μέρος του εργατικού δυναμικού στην Κεντρική Μακεδονία αλλά και στη χώρα στα όρια της φτώχειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΓΣΕΕ: Απολύσεις, και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας φέρνει ο νόμος Χατζηδάκη

gazzetta
gazzetta reader insider insider