Νέα πρότυπα για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα για την αποφυγή του Greenwashing

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα πρότυπα για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα για την αποφυγή του Greenwashing
Τέλος στις αθέμιτες πρακτικές που σχετίζονται με το Greenwashing επιχειρεί να βάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος στις αθέμιτες πρακτικές που σχετίζονται με το Greenwashing επιχειρεί να βάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της εισαγωγής προτύπων για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα.

Η ΕΕ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι κατέληξε σε συμφωνία σχετικά με τους κανόνες έκδοσης ομολόγων, «τους πρώτους στον κόσμο», προκειμένου να ανταποκριθεί στους στόχους μηδενικών εκπομπών και να μειώσει το greenwashing. Τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων (EuGB) ως μέρος του σχεδίου της ΕΕ να στραφεί σε μια «κλιματικά ουδέτερη, αποδοτική ως προς τους πόρους οικονομία».

Μέχρι σήμερα, οι επενδυτές αντιμετώπιζαν μια σειρά από εθνικές πρακτικές για τα πράσινα ομόλογα, οι οποίες μπορεί, κατά καιρούς, να ήταν δύσκολο να συγκριθούν ενώ δεν ήταν ευδιάκριτο σε ποιες περιπτώσεις οι εταιρείες κατέφευγαν σε greenwashing.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα πρότυπα EuGB θα βοηθήσουν τους επενδυτές να εντοπίζουν εύκολα πράσινα ομόλογα και εταιρείες υψηλής ποιότητας, ελαχιστοποιώντας έτσι το greenwashing. Ο Paul Tang, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε ότι η συγκεκριμένη κίνηση αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα «για να πράσινη αυτή η τεράστια αγορά».

Σύμφωνα με την προσωρινή συμφωνία, όλα τα έσοδα που εξασφαλίζονται από τα EuGB θα επανεπενδύονται σε οικονομικές δραστηριότητες που ευθυγραμμίζονται με την Ταξινομία της ΕΕ. Για τομείς που δεν πρέπει να καλύπτονται ακόμη από και ορισμένες συγκεκριμένες δραστηριότητες, θα υπάρχει ένας «θύλακας ευελιξίας» ο οποίος διαμορφώνεται στο 15%, ανέφερε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αυτή η ιδέα στοχεύει να εξασφαλίσει τη χρηστικότητα του προτύπου EuGB ευθύς αμέσως από την έναρξή του.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών (BEUC) δήλωσε ότι υποστήριξε σθεναρά το σχέδιο για την ενίσχυση των αρχών εποπτείας της αγοράς για την καταπολέμηση του greenwashing. Αλλά «ένας μελλοντικός νόμος για τις πράσινες αξιώσεις της ΕΕ θα είναι τόσο καλός όσο και η επιβολή του», δήλωσε η διευθύντρια του BEUC, Monique Goyens. «Οι αρχές θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά τις πράσινες αξιώσεις, να αποκαλύπτουν δημόσια τα ευρήματά τους και να μπορούν να επιβάλλουν πρόστιμα σε εταιρείες που παραπλανούν τους καταναλωτές».

Καθώς η παγκόσμια κοινότητα αντιδρά και λαμβάνει μέτρα κατά της αύξησης της θερμοκρασίας, αυξάνονται οι ισχυρισμοί των εταιρειών σχετικά με τα περιβαλλοντικά διαπιστευτήρια των προϊόντων.

Μια έρευνα της ΕΕ το 2020 διαπίστωσε ότι το 53% των ισχυρισμών για περιβαλλοντικά προϊόντα ήταν «ασαφείς, παραπλανητικοί ή αβάσιμοι».

Μέχρι τώρα οι τακτικές Greenwashing εφαρμόζονταν χωρίς ενδοιασμούς καθώς επικρατούσε ένα περιβάλλον αναρχίας στην αγορά αλλά η τεκμηριωμένη οδηγία για τις πράσινες αξιώσεις, που αναμένεται τον Μάρτιο, θα αναγκάσει τις εταιρείες να συμμορφωθούν με ένα νέο νομικό πλαίσιο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρείες θα έχουν στη διάθεσή τους 10 ημέρες για να δικαιολογήσουν οικολογικούς ισχυρισμούς σχετικά με τα προϊόντα τους, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν «αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές» κυρώσεις, σύμφωνα με το σχέδιο καταστολής που επεξεργάζεται η ΕΕ.

Σημειώνεται ότι η οδηγία που διέρρευσε δεν λαμβάνει θέση σχετικά με το ποιες κυρώσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν οι 27 χώρες της ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το εταιρικό «greenwashing» μπορεί να μην ενοχλεί ιδιαίτερα τους stakeholders

Τελευταίες πινελιές για την ευρωπαϊκή νομική θωράκιση κατά του Greenwashing

Τι προβλέπει η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για το Greenwashing

gazzetta
gazzetta reader insider insider