Πράσινη «βούλα» για φυσικό αέριο και πυρηνικά προωθεί η ΕΕ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πράσινη «βούλα» για φυσικό αέριο και πυρηνικά προωθεί η ΕΕ
Ο κατάλογος  με τις δραστηριότητες που θεωρούνται βιώσιμες αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στον Ιανουάριο.

Το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια τείνουν να λάβουν τελικά το πράσινο χρίσμα και να ενταχθούν στην ταξινομία, τον κατάλογο που επεξεργάζεται η ΕΕ για τις πράσινες οικονομικές δραστηριότητες. Ύστερα από πολύμηνες διαβουλεύσεις και υπό την πίεση της ενεργειακής κρίσης, οι δύο «υπό προϋποθέσεις» πράσινες μορφές ενέργειας θα εξακολουθήσουν να συμμετέχουν στο ενεργειακό μείγμα της πράσινης μετάβασης και να λαμβάνουν χρηματοδότηση για υποδομές οι οποίες θα λάβουν άδειες κατασκευής μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια.

Ο κατάλογος με τις δραστηριότητες που θεωρούνται βιώσιμες αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στον Ιανουάριο ενώ ήδη το προσχέδιο έχει σταλεί στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Συγκεκριμένα, πριν από τρεις ημέρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε διαβουλεύσεις με ομάδα εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών για τη βιώσιμη χρηματοδότηση και την πλατφόρμα για τη βιώσιμη χρηματοδότηση σχετικά με μια «Συμπληρωματική κατ' εξουσιοδότηση Πράξη Ταξινομίας» που καλύπτει ορισμένες δραστηριότητες φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας.

Η Επιτροπή αναφέρει, ότι λαμβάνοντας υπόψη τις επιστημονικές συμβουλές και την τρέχουσα τεχνολογική πρόοδο, καθώς και τις ποικίλες μεταβατικές προκλήσεις στα κράτη μέλη, υπάρχει ρόλος για το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια ως μέσο για τη διευκόλυνση της μετάβασης προς ένα μέλλον που βασίζεται κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές. Στο πλαίσιο της Ταξινόμησης, αναμένεται να προκαθοριστούν σαφείς και αυστηρές προϋποθέσεις ως προς την καθαρότητα των καυσίμων δεδομένου ότι συμβάλλουν στη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της Επιτροπής, οι επενδύσεις σε πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής θα χαρακτηρίζονται ως πράσινες εάν το έργο διαθέτει σχέδιο, κεφάλαια και χώρο για την ασφαλή διάθεση των ραδιενεργών αποβλήτων. Για να θεωρηθούν πράσινα, τα νέα πυρηνικά εργοστάσια πρέπει να λάβουν άδεια κατασκευής πριν από το 2045.

Οι επενδύσεις σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου για να χαρακτηριστούν ως βιώσιμες θα πρέπει παράγουν εκπομπές λιγότερο από 270 γραμμάρια ισοδύναμου CO2 ανά κιλοβατώρα (kWh) και μόνο εφόσον αντικαθιστούν παραδοσιακά ορυκτά καύσιμα, όπως τον άνθρακα και το πετρέλαιο. Πρόκειται για «μεταβατικές επενδύσεις» οι οποίες θα πρέπει να λάβουν άδεια κατασκευής έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030.
Σε θεσμικό πλαίσιο, για να διασφαλίσει τη διαφάνεια, η Επιτροπή θα τροποποιήσει τον κατ' εξουσιοδότηση νόμο περί γνωστοποίησης ταξινόμησης, έτσι ώστε οι επενδυτές να μπορούν να προσδιορίσουν εάν οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν δραστηριότητες αερίου ή πυρηνικής ενέργειας και σε ποιο βαθμό, ώστε να μπορούν να προβαίνουν σε μια τεκμηριωμένη επιλογή.

Όσον αφορά τις άλλες δραστηριότητες βάσει του Κανονισμού Ταξινόμησης, τα κριτήρια για τις δραστηριότητες αερίου και πυρηνικής ενέργειας θα επικαιροποιούνται καθώς εξελίσσεται η τεχνολογία.
Η Επιτροπή θα αναλύσει τις θέσεις των εμπλεκόμενων μερών και θα εγκρίνει επισήμως τη συμπληρωματική κατ' εξουσιοδότηση πράξη μέσα στο μήνα και στη συνέχεια θα σταλεί για νομικό έλεγχο.

Όπως και η πρώτη κατ' εξουσιοδότηση πράξη για το κλίμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (που έχουν εξουσιοδοτήσει την Επιτροπή να εγκρίνει αυτήν την κατ' εξουσιοδότηση πράξη) θα έχουν στη διάθεσή τους τέσσερις μήνες για να εξετάσουν το έγγραφο και, εάν κρίνουν απαραίτητο, να προβάλουν ενστάσεις. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Ταξινόμησης, και τα δύο σώματα μπορούν να ζητήσουν επιπλέον δύο μήνεςγια να ολοκληρώσουν τον έλεγχο. Το Συμβούλιο θα έχει το δικαίωμα να αντιταχθεί σε αυτό με αντίστροφη ενισχυμένη ειδική πλειοψηφία (που σημαίνει ότι απαιτείται τουλάχιστον το 72% των κρατών μελών (δηλαδή τουλάχιστον 20 κράτη μέλη) που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της ΕΕ για να αντιταχθούν στην κατ' εξουσιοδότηση πράξη) , και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με απλή πλειοψηφία (δηλαδή τουλάχιστον 353 ευρωβουλευτές στην Ολομέλεια).

Μόλις λήξει η περίοδος ελέγχου και με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις, ο (συμπληρωματικός) κατ' εξουσιοδότηση νόμος θα τεθεί σε ισχύ και θα εφαρμοστεί.

Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι το κείμενο της Ταξινομίας θα χρειαστεί έγκριση από την πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ και των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θεωρείται ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να εγκριθεί η πρόταση παρά τις διαμαρτυρίες από τους Πράσινους και τις φιλοπεριβαλλοντικές οργανώσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ταξινομία: Στα μέσα Ιανουαρίου η «δεύτερη πράξη» για φυσικό αέριο και πυρηνικά

Πονοκέφαλος για τις Βρυξέλλες η Ταξινομία - Τι φοβάται η αγορά

Έκκληση προς την ΕΕ να μην συμπεριλάβει το φυσικό αέριο στην Πράσινη Ταξινομία

gazzetta
gazzetta reader insider insider