Sustainability
24-10-2021 | 08:58

Εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών: Στα 3,3 δισ. ευρώ η συνεισφορά στο ESG - Πόσα λεφτά δίνει στα κρατικά ταμεία και σε κοινωνική συνεισφορά

Πένη Χαλάτση
Μοιράσου το
Εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών: Στα 3,3 δισ. ευρώ η συνεισφορά στο ESG - Πόσα λεφτά δίνει στα κρατικά ταμεία και σε κοινωνική συνεισφορά
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Σημαντική εξακολουθεί να είναι η συνεισφορά των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών παρά την πτώση κατά 30% του τζίρου των επιχειρήσεων το 2020 εξαιτίας της πτώσης της χαμηλότερης τιμής διάθεσης των προϊόντων και της χαμηλότερης ζήτησης. 

Το κοινωνικό προϊόν, το οποίο αποτελεί μέρος των εσόδων των επιχειρήσεων που κατανέμεται στο προσωπικό, στο κράτος, στους μετόχους και στους πιστωτές και επεκτείνεται σε τομείς όπως είναι η πραγματοποίηση δωρεών και χορηγιών, οι παροχές προς τους εργαζομένους και η προστασία του περιβάλλοντος, διαμορφώθηκε στα 3,3 δισ. ευρώ το 2020 (έναντι τα 3,94 δισ. ευρώ). 

Η συνεισφορά αυτή συνδέεται άμεσα και έμμεσα με τη συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας αλλά και με την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική συνοχή.  Όπως αναφέρει η τελευταία έρευνα του ΙΟΒΕ «η συνεισφορά αυτή, ως αποτέλεσμα της επιτυχημένης επιχειρηματικής δραστηριότητας, υλοποιείται με την παραγωγή «πλούτου» (έσοδα για το κράτος από φόρους και εισφορές των επιχειρήσεων του κλάδου), τη δημιουργία θέσεων εργασίας, με ταυτόχρονη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και με τη συμβολή και επίδραση στην κοινωνική πρόοδο και συνοχή. Το ύψος και η σύνθεση του κοινωνικού προϊόντος που παράγουν οι επιχειρήσεις του κλάδου συνολικά, προσδιορίζει με σαφήνεια το μέγεθος της συνεισφοράς αυτής».

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, το επόμενο «στοίχημα» για τις εταιρείες του κλάδου είναι η ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG, ένα τομέας στον οποίο οι εταιρείες καταγράφουν πρόοδο κατά την τωρινή φάση του «πράσινου» μετασχηματισμού τους στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης και της δέσμης  «Fit for 55» έχουν επιβάλει το μετασχηματισμό των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου, οι οποίες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς στην ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις. 

Νέες επενδύσεις και δομικές αλλαγές με φόντο το ESG

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα ο Σύνδεσμος  Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ), η διοίκηση ανάφερε ότι ο Σύνδεσμος «υποστηρίζει ξεκάθαρα τους στόχους της ΕΕ σε συμφωνία με τη στρατηγική CLEAN FUELS FOR ALL» τονίζοντας παράλληλα ότι θα απαιτηθούν ενισχύσεις στον κλάδο για την προσαρμογή των υποδομών του στα νέα καύσιμα και ενεργειακά προϊόντα, με στόχο την επίτευξη των φιλόδοξων ενεργειακών και κλιματικών στόχων της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, πολλές επιχειρήσεις έχουν μειώσει σημαντικά το αποτύπωμα των εκπομπών τους και επενδύουν σε υποδομές και πράσινα καύσιμα τα οποία αποτελούν βασικό εργαλείο των εθνικών πολιτικών για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050. Οι ελληνικές επιχειρήσεις διαφοροποιούν το χαρτοφυλάκιό τους και τα πρατήρια της γειτονιάς αποκτούν πλέον διευρυμένο ρόλο καθώς προωθούν προϊόντα όπως είναι το φυσικό αέριο, η ηλεκτρική ενέργεια και όλα τα συνδυαστικά πακέτα και παροχές που μπορεί να συνοδεύουν τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα (όπως για παράδειγμα ασφαλιστικές υπηρεσίες). 

Παράλληλα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε παλαιότερα όπου οι περισσότερες επιχειρήσεις εστίαζαν στο περιβάλλον (E), ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στα κοινωνικά (S) καθώς και στα Εταιρικής Διακυβέρνησης (G) κριτήρια. 

Όπως αναφέρει παράγοντας του κάδου μιλώντας στο Insider.gr «ο κλάδος εμπορίας πετρελαιοειδών συνδέει την ανάπτυξη με την επιστροφή μέρους του πλούτου στην κοινωνία και την ανάληψη δράσης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Παρά την υγειονομική κρίση, οι εταιρείες συνέχισαν να εργάζονται για την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα νέα δεδομένα που θέτουν οι ευρωπαϊκές επιταγές και η αγορά. Οι εταιρείες του κλάδου (τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό) ήταν από τις πρώτες που έδωσαν θετικά δείγματα γραφής για την ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και εταιρικής διακυβέρνησης κριτηρίων και  στόχος είναι μέσα στην επόμενη διετία, οπότε και θα έχουν συγκεκριμενοποιηθούν τα θεσμικά και νομικά πλαίσια να έχει σημειωθεί ακόμη μεγαλύτερη πρόοδος στον τομέα του ESG. Να σημειωθεί ότι ειδικά το «κοινωνικό» κριτήριο  έχει ευρείες προεκτάσεις: καλύτερη πρόσβαση στο κεφάλαιο, ισχυρότερη δέσμευση εργαζομένων, βελτιωμένη εταιρική φήμη και ενίσχυση της κοινωνικής ευημερίας μέσω συγκεκριμένων δράσεων. Αυτή τη στιγμή, ο κλάδος υλοποιεί  και προγραμματίζει νέες επενδύσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας στο χώρο εργασίας (οι επενδύσεις που αφορούν την ασφάλεια και το περιβάλλον ενισχύθηκαν στα €2.800 χιλ. το 2020 από €1.441 χιλ. το 2019), την επιμόρφωση του προσωπικού, την ενίσχυση της διαφάνειας, τη συμμετοχή γυναικών σε ανώτερες θέσεις, την κοινωνική προσφορά μέσω χορηγιών και επιπλέον παροχών, την προστασία του περιβάλλοντος μέσω ενσωμάτωσης πιο φιλικών και ψηφιακών τεχνολογιών». 

Παραμένουν οι προκλήσεις - Κρίσιμη η μάχη κατά της παραβατικότητας

Παρά τη θετική πορεία του κλάδου στο δρόμο προς το ESG, μεγάλη πρόκληση εξακολουθούν να αποτελούν τα ζητήματα παραβατικότητας όπως είναι το λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο και το υγραέριο κίνησης, η νόθευση καυσίμων με χημικές ουσίες και οι παράνομες παρεμβάσεις στη λειτουργία των αντλιών των πρατηρίων, με αποτέλεσμα να παραδίδονται μειωμένες ποσότητες στον καταναλωτή. Τέτοιες τακτικές επιφέρουν έμμεσες επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών και στο περιβάλλον ενώ αφαιρούν ετησίως από τα κρατικά ταμεία 100-150 εκατ. ευρώ και οι καταναλωτές χάνουν 50-90 εκατ. ευρώ από την αγοραστική τους δύναμη, εξαιτίας των «πειραγμένων» αντλιών. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.