Τι θα «ανάγκαζε» τα funds να επενδύσουν σε ESG

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι θα «ανάγκαζε» τα funds να επενδύσουν σε ESG
Οι ESG επενδύσεις πρέπει να είναι «συνειδητοποιημένες».

Η χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης έχει τεθεί στον πυρήνα των εθνικών πολιτικών αλλά το βάρος της ευθύνης πέφτει στα ιδιωτικά κεφάλαια και στην πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε ESG επενδύσεις.

Τα funds στρέφονται στη βιώσιμη χρηματοδότηση στοχεύοντας την κλιματική αλλαγή, η οποία με τη σειρά της είναι άμεσα συνυφασμένη με τους ενεργειακούς πόρους. Ο κ. Ελευθέριος Κρητικός, Εκτελεστικός πρόεδρος, ΕΔΕΚΤ ΑΕΠΕΥ, υποδιοικητής, e-ΕΦΚΑ μιλώντας την Πέμπτη στο συνέδριο του Economist αναφέρθηκε στην έννοια της «Μεγάλης Επιτάχυνσης» (“Great Acceleration”), που συνίσταται στην υπερκατανάλωση ενέργειας και φυσικών πόρων ως αποτέλεσμα της αύξησης της πλούτου. Ο κ. Κρητικός κατέδειξε την ανάγκη να τεθούν στον πυρήνα της πολιτικής μας τα ESG κριτήρια και συνέδεσε με αυτήν την ανάγκη τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) της ΕΕ αλλά και την «πράσινη» χρηματοδότηση ενώ τόνισε ότι η εφαρμογή των ESG κριτηρίων θα είναι μια μεταρρύθμιση μεγαλύτερη και από την υιοθέτηση των διεθνών λογιστικών προτύπων.

Για να φθάσουμε όμως σε αυτή τη μεταρρύθμιση δεν αρκούν επιφανειακές προσεγγίσεις. Οι ESG επενδύσεις πρέπει να είναι «συνειδητοποιημένες» και για να γίνει αυτό πρέπει να μειωθεί η αβεβαιότητα για τους ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι αποτελούν την απάντηση της αγοράς σε αυτή τη μετάβαση. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της AssetWise Capital Management Νικήτας Πιττής, έκανε μια σύγκριση των ESG επενδύσεων και εκείνων που δεν σχετίζονται με αυτά τα κριτήρια τονίζοντας ότι για να στραφούν τα funds εκεί θα πρέπει να έχει προηγηθεί ένα μεγάλο γεγονός. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια κρίση, μια πιο σφιχτή νομισματική πολιτική, ο στάσιμος πληθωρισμός ή ένα εξωγενές γεγονός. Σε αυτή την περίπτωση και με δεδομένο ότι μπορεί να επέλθει διόρθωση και ότι υπάρχει ζήτηση από κάποιο θεσμικό επενδυτή, τότε τα funds θα αναγκάζονταν να κατευθυνθούν στο ΕSG. Και τότε οι επενδύσεις αυτές θα έχουν νόημα, σημείωσε.

Ο κ. Πιττής διαχώρισε την έννοια της σημερινής κρίσης που διέρχεται ο κόσμος λόγω της υγειονομικής κρίσης από μία κρίση που θα μπορούσε να ξυπνήσει το ενδιαφέρον για ESG επενδύσεις. Όσον αφορά στη σημερινή κρίση, «τα χρηματιστήρια παρά το τι λέμε εμείες, τρέχουν. Είναι σε ιστορικά υψηλά και οι μετοχές και τα ομόλογα άρα η επενδυτική κοινότητα δεν φαίνεται να ανησυχεί για κάτι. Για να αλλάξει η νοοτροπία των επενδυτών πρέπει να συμβεί κάτι που θα έχει απτό οικονομικό αποτέλεσμα όπως είναι μια αλλαγή στη νομισματική πολιτική, μία κίνηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως game changer», τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider