Αραβώσης: Κίνητρα και επενδύσεις για την Κυκλική Οικονομία

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αραβώσης: Κίνητρα και επενδύσεις για την Κυκλική Οικονομία
aravosis
Στο Circular Economy forum μίλησε ο Κωνσταντίνος Αραβώσης.

Στις επενδύσεις που προϋποθέτει η ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωνσταντίνος Αραβώσης, μιλώντας στο Circular Economy forum, που διοργανώθηκε την Τετάρτη από την Palladian Conferences υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων (ΣΕΠΑΝ) και του Πράσινου Ταμείου.

Ο κ. Αραβώσης σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια, αναπτύχθηκε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που θέτει ως προϋπόθεση την προστασία του περιβάλλοντος, σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, της κλιματικής κρίσης και της μείωσης των διαθέσιμων φυσικών πόρων. Στο πλαίσιο αυτό, κεντρικός στόχος του νέου αυτού μοντέλου ανάπτυξης είναι η μετάβαση σε μία κυκλική οικονομία με τη χρήση όσο το δυνατόν λιγότερων πόρων, με παράλληλη ελαχιστοποίηση ή και μηδενισμό παραγωγής αποβλήτων σε όλα τα στάδια παραγωγής αλλά και μετά το τέλος του κύκλου ζωής των προϊόντων. Μετά το Εθνικό Σχέδιο Δράσης στόχος είναι «να διαμορφώσουμε τα Περιφερειακά Σχέδια και στη συνέχεια τα Σχέδια Κυκλικής Πόλης και Δήμων. Επίσης στοχεύουμε στη δημιουργία τομεακών σχεδίων δράσης, όπως για παράδειγμα για ανάπτυξη κυκλικής αγροτικής παραγωγής, κυκλικού τουρισμού, κυκλικών ξενοδοχειακών μονάδων και φυσικά για κυκλικές επιχειρήσεις και το κυκλικό νοικοκυριό που θα αλλάξει όλη τη χώρα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Αραβώσης.

Για να επιτευχθεί αυτό ωστόσο είναι σημαντικό να δοθούν τα κατάλληλα εργαλεία - κίνητρα σε συγκεκριμένους κλάδους, σε επιχειρήσεις, σε ερευνητικά ιδρύματα και φυσικά στον πολίτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider