«Πράσινη» συμμαχία Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για έργα κυκλικής οικονομίας

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πράσινη» συμμαχία Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για έργα κυκλικής οικονομίας
Sharjah
Η Polygreen κάνει «άνοιγμα» στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας αλλά «στρώνει» και το έδαφος για νέες δραστηριότητες στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Με μια συνεργασία η οποία θα μεταφέρει την ελληνική ταυτότητα του «πράσινου» επιχειρείν στην αραβική χερσόνησο, η Polygreen κάνει «άνοιγμα» στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας αλλά «στρώνει» και το έδαφος για νέες δραστηριότητες στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Πρόσφατα η εταιρεία υπέγραψε υπέγραψε με την Bee'ah συμφωνία για τη σύσταση της Evogreen, μια ελληνο-αραβική κοινοπραξία η οποία στοχεύει να προσφέρει λύσεις διαχείρισης του χερσαίου και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, με σκοπό την προώθηση της αειφορίας και της κυκλικής οικονομίας.

Πρόκειται για μια συνεργασία η οποία ωριμάζει εδώ και αρκετό καιρό με τη δημιουργία καινοτόμων υποδομών στην Sharjah. Συγκεκριμένα, η Evogreen διαθέτει ήδη μια μονάδα παραγωγής Εναλλακτικών Πρώτων Υλών (Alternative Raw Material) στην περιοχή, ενώ στο πρόγραμμα βρίσκεται η κατασκευή άλλων δύο μονάδων (η δεύτερη ήδη κατασκευάζεται και αφορά στην παραγωγή Εναλλακτικών Στερεών Καυσίμων, όπου θα γίνεται επεξεργασία υγρών αποβλήτων, με στόχο να μετατραπούν σε εναλλακτικά καύσιμα τα οποία θα χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τσιμέντου).

Ο τρόπος λειτουργίας της μονάδας στην Sharjah αποτελεί την επιτομή της κυκλικής οικονομάς όχι μόνο χάρη στις τελειοποιημένες διαδικασίες μετατροπής των αποβλήτων σε πρώτη ύλη αλλά και χάρη στον τρόπο αξιοποίησης των gate fees (της γνωστής μεθόδου κατά την οποία η τσιμεντοβιομηχανία που παραλαμβάνει την πρώτη ύλη που προκύπτει από την επεξεργασία, πληρώνεται για αυτό και γίνεται αυτόματα προμηθευτής ενώ η εταιρεία κερδίζει από τη διαφορά μεταξύ αυτού που δίνει ο πελάτης για να το διαχειριστεί και του προϊόντος που παραδίδει).

H συνεργασία αυτή εντάσσεται στη στρατηγική της Polygreen για ενίσχυση της εξωστρέφειας αλλά και της αξιοποίησης των ευκαιριών προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί «περιφερειακό κέντρο» κυκλικής αριστείας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η διοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα εταιρεία, η Evogreen θα εστιάσει μεταξύ άλλων και στις καινούριες οικιστικές υποδομές (όπως είναι για παράδειγμα το Ελληνικό) και θα αξιοποιήσει την «προίκα» της Bee'ah σε επίπεδο τεχνολογίας και εξειδίκευσης για zero waste έργα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα επιτελείται μια συστηματική προσπάθεια σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε πολιτικό αλλά και πολιτιστικό. Πριν από δύο περίπου μήνες, σε διμερείς επαφές που είχαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και ο υπουργός Πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Badr bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan Al Saud, αποφασίστηκε να εκκινήσουν διαβουλεύσεις με στόχο την υπογραφή διμερούς Μνημονίου για την Πολιτιστική Συνεργασία, το οποίο θα περιλαμβάνει προβλέψεις για ανταλλαγές και διαμοίραση τεχνογνωσίας και εμπειρίας σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, μουσείων, αρχαιολογικής έρευνας και συντήρησης αρχαιοτήτων, πολιτιστικών φεστιβάλ και σύγχρονου πολιτισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider