Εταιρική Διακυβέρνηση: Θετικές οι επιχειρήσεις αλλά με... απορίες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εταιρική Διακυβέρνηση: Θετικές οι επιχειρήσεις αλλά με... απορίες
Οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται θετικά στο νέο νόμο για την Εταιρική Διακυβέρνηση.

Θετικές είναι οι επιχειρήσεις στην εφαρμογή του νέου νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση ο οποίος θα αρχίσει να ισχύει σε ένα μήνα δηλώνουν οι εισηγμένες εταιρείες της χώρας, ωστόσο υπάρχουν ακόμη κενά στην κατανόηση της λειτουργίας των ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και του τρόπου επιβολής των κυρώσεων. Αυτά είναι κάποια από τα βασικά συμπεράσματα πρόσφατης έρευνας του ΣΕΒ και της KPMG, που εκπονήθηκε σε συνεργασία με την Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών (ΕΝΕΙΣΕΤ) και το Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΣΕΔ).

Στην έρευνα συμμετείχαν εισηγμένες εταιρείες από όλους τους κλάδους της αγοράς, με στόχο την αποτύπωση και επίλυση ερμηνευτικών ή πρακτικών ζητημάτων που απασχολούν την αγορά ενόψει της εφαρμογής του νέου νόμου.

Σύμφωνα με την έρευνα οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται θετικά στο νέο νόμο και εκφράζουν ανοιχτά τη δέσμευσή τους να προχωρήσουν στις αλλαγές που αυτός επιβάλλει. Ως προς τη σύνθεση του ΔΣ φαίνεται ότι υπάρχει μικρός προβληματισμός για την αναλογία ανδρών – γυναικών ενώ θεωρούν ότι οι νέες απαιτήσεις ( π.χ ποικιλομορφία, ανεξαρτησία, έτη παραμονής στη θέση) δημιουργούν υποχρέωση αναζήτησης νέων μελών. Ακόμη, η συμμετοχή μελών σε περισσότερες επιτροπές οδηγούν σε αύξηση φόρτου εργασίας και απαιτήσεων και πιθανά αλλαγές στο πλαίσιο αποδοχών και κατ’ επέκταση προκύπτει ανάγκη μεγαλύτερης / συχνότερης υποστήριξης από λειτουργικές μονάδες της εταιρείας που υποστηρίζουν το ΔΣ (πχ Ανθρώπινο Δυναμικό, Νομικό τμήμα).

Ένα ακόμη από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι η καθυστέρηση στην έκδοση του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΚΕΔ) έχει φέρει προβληματισμό στις επιχειρήσεις ενώ εξακολουθεί να είναι ασαφής η έννοια του «φορέα εγνωσμένου κύρους». Οι επιχειρήσεις αναδεικνύουν την ανάγκη σαφούς καθορισμού του Συστήματος Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΣΕΔ) καθώς και της περιοδικής παρακολούθησης/ αξιολόγησης της επάρκειας και της αποτελεσματικότητας του ενώ αποσαφηνίσεις ζητούν και για το Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου (ΣΕΕ), το οποίο όπως υποστηρίζουν ταυτίζεται με την έννοια του εσωτερικού ελέγχου (μονάδα ή/ και επιτροπή). Ως προς αυτό, οι συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρούν ότι απαιτείται αποσαφήνιση εάν μπορεί να διενεργηθεί η αξιολόγηση του ΣΕΕ από τον Ορκωτό Ελεγκτή, εάν ο πρώτος έλεγχος θα αφορά τριετία και εάν θα εστιαστεί σε θέματα σχεδιασμού ή/και εφαρμογής.

Όσον αφορά στις εποπτικές λειτουργίες, οι επιχειρήσεις πιστεύουν ότι απαιτείται αποσαφήνιση των γραμμών αναφοράς των νεοσύστατων λειτουργιών Κανονιστικής Συμμόρφωσης και Διαχείρισης Κινδύνων. Οι νέες απαιτήσεις δημιουργούν ανάγκη στελέχωσης και αύξηση εργατικού κόστους και όπως προκύπτει από την έρευνα, απαιτείται αποσαφήνιση αναφορικά με το μέγεθος της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου και τους μηχανισμούς διασφάλισης ποιότητας και εταιρικής διακυβέρνησης.

Τέλος, οι εταιρείες εκφράζουν προβληματισμό ως προς συγκεκριμένες απαιτήσεις και την ανάγκη για περαιτέρω αποσαφήνιση εννοιών/ απαιτήσεων καθώς και για σαφέστερο προσδιορισμό των κριτηρίων και της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων, αλλά και για καθοδήγηση και υποστήριξη από την πλευρά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την αποτελεσματική εφαρμογή των νέων απαιτήσεων, με την υιοθέτηση καλών πρακτικών από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της αρχής της αναλογικότητας με βάση το μέγεθος της εταιρείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider