Επενδύσεις 7,9 δισ. θα χρειαστούν τα ευρωπαϊκά λιμάνια για να εξυπηρετήσουν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδύσεις 7,9 δισ. θα χρειαστούν τα ευρωπαϊκά λιμάνια για να εξυπηρετήσουν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει δηλώσει ότι φιλοδοξεί η υπεράκτια αιολική ικανότητα να φθάσει τουλάχιστον τα 60 gigawatts έως το 2030.

Καθώς οι χώρες προσπαθούν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα, η υπεράκτια αιολική ενέργεια φαίνεται να παίζει βασικό ρόλο. Αυτή η επέκταση, σύμφωνα με νέα έκθεση της WindEurope που δημοσιεύθηκε στο τέλος της εβδομάδας θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις ύψους 7,9 δισ. δολαρίων στα ευρωπαϊκά λιμάνια.

Πρόκειται για επενδύσεις που θα πρέπει να γίνουν μέχρι το 2030 προκειμένου να υποστηρίξουν την εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού και αυτή είναι μία παράμετρος, η οποία ίσως να είχε υποτιμηθεί μέχρι τώρα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson, χαρακτήρισε τα λιμάνια ως «απαραίτητα για τον υπεράκτιο άνεμο». «Είναι ένα ζωτικό μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας για την εγκατάσταση, συναρμολόγηση, λειτουργία και συντήρηση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων», πρόσθεσε. «Δεν μπορούμε να επεκτείνουμε την υπεράκτια αιολική ενέργεια χωρίς να επεκτείνουμε και να αναβαθμίσουμε την λιμενική υποδομή της Ευρώπης».

Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει δηλώσει ότι φιλοδοξεί η υπεράκτια αιολική ικανότητα να φθάσει τουλάχιστον τα 60 gigawatts έως το 2030 και τα 300 GW μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αποχώρησε από την ΕΕ στα τέλη Ιανουαρίου 2020, επιδιώκει η υπεράκτια αιολική του ικανότητά του να φτάσει τα 40 GW έως το 2030. Σύμφωνα με την έκθεση της WindEurope: «Οι κυβερνητικές δεσμεύσεις σε όλη την Ευρώπη προσθέτουν έως και 111 GW υπεράκτιας αιολικής χωρητικότητας έως το 2030».

«Χρειάζονται αναβαθμισμένες ή εξολοκλήρου νέες εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία μεγαλύτερων στροβίλων και για τη δημιουργία μεγαλύτερης αγοράς», ανέφερε.

«Θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τη λειτουργία και τη συντήρηση ενός μεγαλύτερου στόλου για τα επερχόμενα έργα παροπλισμού και για τη φιλοξενία νέων κέντρων παραγωγής αιολικής ενέργειας», υπογραμμίζει η έκθεση.

Η WindEurope κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναπτύξει «μια σαφή στρατηγική για την ανάπτυξη των λιμένων». Επιπλέον, ανέφερε ότι η Επιτροπή πρέπει να «αναγνωρίσει την υψηλή κοινωνική αξία των επενδύσεων σε λιμάνια».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπεράκτια αιολικά: Επενδύσεις 26,3 δισ. το 2020 στην Ευρώπη – Τρεις πυλώνες για το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο

ΜΚΟ και οργανισμοί της Ευρώπης ενώνουν δυνάμεις για τη θαλάσσια αιολική ενέργεια

Ο κορονοϊός κόβει τον «αέρα» στην αιολική ενέργεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider