Σε τροχιά υλοποίησης η ανάπλαση του Λυκαβηττού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε τροχιά υλοποίησης η ανάπλαση του Λυκαβηττού
lycabettus
Στόχος του να προχωρήσει στη συνολική αποκατάσταση του Λυκαβηττού, η οποία διαρκώς έβρισκε σε γραφειοκρατικά εμπόδια.  

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνουν τα έργα για την ανάπλαση του Λυκαβηττού. Έπειτα από 13 χρόνια, το θέατρο, το οποίο παραμένει κλειστό από το 2008 εξαιτίας στατικών προβλημάτων, αλλά και ο περιβάλλων χώρος, θα αναδειχθούν και θα αποδοθούν και πάλι στο κοινό. Τελικά μετά από πολυετείς περιπέτειες το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας εξουσιοδότησε πριν λίγο καιρό τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, να προχωρήσει σε μίσθωση της έκτασης που ανήκει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), η οποία εκτός από το ετήσιο ενοίκιο θα λαμβάνει και μέρος των εσόδων από την εκμετάλλευση του χώρου.

Η παραχώρηση του χώρου αποτελούσε πάγιο αίτημα του δήμου, ο οποίος διατηρεί την κυριότητα και διαχείριση του Λυκαβηττού, εκτός από περίπου 35 στρέμματα στην κορυφή του λόφου, τα οποία ανήκουν στο Δημόσιο. Στόχος του να προχωρήσει στη συνολική αποκατάσταση, η οποία διαρκώς έβρισκε σε γραφειοκρατικά εμπόδια.

Πλέον είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσουν οι εργασίες, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, με στόχο εντός του 2022 να αποδοθεί στην πόλη άλλος ένας ελεύθερος χώρος. Έτσι θα ξεκινήσουν τα έργα στο θέατρο και θα ολοκληρωθούν οι μελέτες για τις υποστηρικτικές εγκαταστάσεις του. Άλλωστε η ΕΤΑΔ είχε επικαιροποιήσει τη μελέτη για το θέατρο και είχε έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης για τον διαγωνισμό, οπότε οι διαδικασίες θα τρέξουν γρήγορα. Ο στόχος είναι το θέατρο του Λυκαβηττού να μπορέσει να λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2022, ακόμη κι εάν δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα στον υπόλοιπο λόφο.

Πέρα από την αποκατάσταση του θεάτρου, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ανάδειξη και προστασία του λόφου. Προτεραιότητα θα δοθεί σε καινοτόμες αντιπλημμυρικές τεχνικές και σε αντιδιαβρωτικές εργασίες με ήπια υλικά, στην ασφαλτόστρωση του δρόμου που διατρέχει τον λόφο με υλικά τα οποία δεν θα αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του αστικού δάσους, στην αποκατάσταση των περιπατητικών μονοπατιών με φυσικά υλικά, στη διαχείριση των βρόχινων νερών, σε έργα προστασίας της βιοποικιλότητας, αλλά και εμπλουτισμού της, καθώς και στην επαναλειτουργία των παλαιών αναψυκτηρίων. Για τα έργα στον περιβάλλοντα χώρο του θεάτρου, ο δήμος έχει ήδη στα χέρια του τη μελέτη που αναδείχτηκε από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που είχε υλοποιήσει η ΕΤΑΔ, οπότε απομένει μόνο η εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής, πριν δημοπρατηθούν τα έργα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider