Tip of the Day

Ακαθάριστα οικόπεδα: Πότε γίνονται οι καθαρισμοί και πώς δηλώνονται

06-04-2026 | 08:38
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ακαθάριστα οικόπεδα: Πότε γίνονται οι καθαρισμοί και πώς δηλώνονται
Η υποχρέωση αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες σε όλη τη χώρα και συνδέεται άμεσα όχι μόνο με την προστασία των περιουσιών.

Η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου την 1η Μαΐου σηματοδοτεί κάθε χρόνο την περίοδο αυξημένου κινδύνου για πυρκαγιές, με τις αρχές να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη. Σε αυτό το πλαίσιο, οι καθαρισμοί οικοπέδων αποτελούν βασικό εργαλείο περιορισμού της καύσιμης ύλης, πριν ακόμη εκδηλωθεί το πρώτο μεγάλο περιστατικό. Η υποχρέωση αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες σε όλη τη χώρα και συνδέεται άμεσα όχι μόνο με την προστασία των περιουσιών, αλλά και με την ασφάλεια κατοικημένων περιοχών.

Πότε γίνονται οι καθαρισμοί οικοπέδων

Οι καθαρισμοί έχουν ξεκινήσει από την 1η Απριλίου, ανοίγοντας ένα χρονικό παράθυρο συμμόρφωσης πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Με βάση το ισχύον πλαίσιο, η βασική προθεσμία εκτείνεται έως τις 31 Μαΐου, ενώ προβλέπεται δυνατότητα παράτασης έως και τα μέσα Ιουνίου, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Σε κάθε περίπτωση, η υποχρέωση δεν εξαντλείται σε έναν αρχικό καθαρισμό, καθώς οι ιδιοκτήτες οφείλουν να διατηρούν τα οικόπεδά τους καθαρά καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή έως και τις 31 Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και μετά την υποβολή της δήλωσης, οι παρεμβάσεις πρέπει να επαναλαμβάνονται όπου απαιτείται, ώστε να μην δημιουργούνται εκ νέου συνθήκες κινδύνου.

Η διαδικασία δήλωσης του καθαρισμού πραγματοποιείται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας akatharista.apps.gov.gr και αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος της υποχρέωσης. Οι ιδιοκτήτες εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους προσωπικούς τους κωδικούς Taxisnet και, μετά την ταυτοποίησή τους, καλούνται να επιλέξουν το ακίνητο που τους αφορά, είτε μέσα από τα διαθέσιμα στοιχεία είτε με καταχώριση των σχετικών πληροφοριών, όπως ο δήμος και η τοποθεσία. Στη συνέχεια δηλώνουν ότι έχουν προχωρήσει στον απαιτούμενο καθαρισμό, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές, και ολοκληρώνουν τη διαδικασία με την οριστική υποβολή της δήλωσης. Η καταχώριση αυτή λειτουργεί ως αποδεικτικό συμμόρφωσης και αποτελεί βασικό στοιχείο σε περίπτωση ελέγχου, καθώς οι αρχές μπορούν να διασταυρώνουν τα δηλωθέντα στοιχεία με την πραγματική κατάσταση του οικοπέδου.

Με τον τρόπο αυτό, ο καθαρισμός των οικοπέδων παύει να είναι μια απλή υποχρέωση και μετατρέπεται σε διαδικασία που συνδέεται άμεσα με την επιτήρηση, τους ελέγχους (και τα πρόστιμα σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης ή μη συμμόρφωσης) και τη συνολική στρατηγική πρόληψης των πυρκαγιών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:45

Κουβέιτ: Έξι τραυματίες από ιρανικά πλήγματα - Επιθέσεις σε αμερικανικές δυνάμεις στη νήσο Μπουμπιγιάν

11:41

«Βλέπει» τα 70.000 δολάρια το Bitcoin με κέρδη 2,5%

11:39

Κρι Κρι: 3 εκατ. ευρώ σε bonus και αυξήσεις μισθών για το 2026

11:35

Παπασταύρου: Υδρογονάνθρακες και Κάθετος Διάδρομος στην προμετωπίδα - Δεν προκύπτει ζήτημα επάρκειας ενέργειας

11:25

Στα χέρια Ιράν-ΗΠΑ σχέδιο για τερματισμό των εχθροπραξιών - Τι προβλέπει

11:16

Στουρνάρας: Η πολιτική σταθερότητα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα ανθεκτικότητας

11:10

ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η κατασκευή των φωτοβολταϊκών ισχύος 2,13 GW στη Δυτική Μακεδονία

11:05

Μητσοτάκης: Εισηγούμαι ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή για μετά τις εκλογές του 2027

11:01

Μπουκώρος για ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν χρειάζομαι καμία κάλυψη βουλευτικής ασυλίας

11:00

Παπασταύρου: Eπάρκεια ενέργειας για την ώρα - «Πατέντα» οι ρευματοκλοπές

10:53

Συνάντηση στις 14:00 για τα μέτρα για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας

10:51

Μιχαηλίδου: Μετά το Πάσχα το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» και «Νταντάδες της γειτονιάς»

10:47

FT: Νέο κάλεσμα Κομισιόν για στοχευμένα μέτρα στήριξης στην ενέργεια - Η προειδοποίηση

10:47

Επένδυση 3,87 εκατ. ευρώ της ΕΛΙΤΑ στη Νάουσα

10:42

Ιράν: Τα Στενά του Ορμούζ δεν θα ανοίξουν αν δεν καταβληθούν αποζημιώσεις

10:42

ΔΑΑ: Αύξηση κατά 3,8% στην επιβατική κίνηση τον Μάρτιο

10:35

Ζαχαράκη: Εντός του Απριλίου 120 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία των Ιδρυμάτων

10:25

CNN: Η οικονομία των ΗΠΑ εξαρτάται από τα Στενά του Ορμούζ πολύ περισσότερο απ' όσο έχει παραδεχτεί ο Τραμπ

10:24

ΚPMG Global M&A Outlook 2026: Οι 5 βασικές δυνάμεις στη στρατηγική συναλλαγών

09:39

Άρση της ασυλίας του ζητεί ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ, Λάκης Βασιλειάδης

09:35

Η Snappi συμμετέχει στο Fuel Pass με πολλαπλά οφέλη για τους δικαιούχους

09:31

Τσιάρας για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές - Δεν έγινε τίποτα παράνομο»

09:22

Axios: Προσπάθειες της ύστατης στιγμής για κατάπαυση πυρός μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν για 45 ημέρες

09:16

Συνεχίζεται η διαδικασία των νομιμοποιήσεων στη δίκη των Τεμπών

09:15

Νέοι μισθοί σε Δημόσιο και ΟΤΑ με παραδείγματα

09:00

Ταξίδι στο διάστημα με εισιτήριο 750.000 δολαρίων!

08:57

Brent: Με το βλέμμα πάνω από τα 100 δολάρια - Εντείνονται οι πιέσεις στις τιμές καυσίμων

08:46

Για «παραλήρημα» του προέδρου Τραμπ που «απειλεί να διαπράξει εγκλήματα πολέμου», μιλούν οι Δημοκρατικοί

08:38

Ακαθάριστα οικόπεδα: Πότε γίνονται οι καθαρισμοί και πώς δηλώνονται

08:34

SKAG: Η είσοδος σε νέο κλάδο και η επενδυτική στρατηγική ως το 2030