Tip of the Day

Ποιοι αιώνιοι φοιτητές θα έχουν δεύτερη ευκαιρία και ποιοι όχι

09-07-2025 | 08:09
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αιώνιοι φοιτητές: Ποιοι θα έχουν δεύτερη ευκαιρία και ποιοι όχι

Την εφαρμογή νέας νομοθετικής ρύθμισης για τη διαγραφή των «αιώνιων» φοιτητών από τα ελληνικά πανεπιστήμια επιβεβαίωσε χθες, Τρίτη, η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, διευκρινίζοντας ότι περίπου 35.000 παλιοί, αλλά ενεργοί, σπουδαστές θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ενώ σχεδόν 290.000 άτομα θα διαγραφούν από τους φοιτητικούς καταλόγους.

Ποιοι έχουν 2η ευκαιρία

Συγκεκριμένα, η προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπει ότι παλιοί φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το 75% των μονάδων του προγράμματος σπουδών τους και έχουν συμμετάσχει με επιτυχία τουλάχιστον σε δύο εξεταστικές περιόδους των τελευταίων δύο ακαδημαϊκών ετών, θα έχουν το δικαίωμα να παρατείνουν τη φοίτησή τους για έως δύο επιπλέον εξάμηνα.

Σε περιπτώσεις όπου απαιτείται πρακτική, πτυχιακή ή διπλωματική εργασία, η παράταση μπορεί να ανέλθει σε τρία εξάμηνα. Εκτιμάται ότι η ρύθμιση αφορά περισσότερους από 35.000 παλιούς αλλά ενεργούς σπουδαστές.

Επιπλέον, δεν θα διαγράφονται φοιτητές με αναπηρία άνω του 50%, γονείς παιδιών έως 8 ετών, εργαζόμενοι άνω των 20 ωρών την εβδομάδα και αθλητές με απαιτητικό πρόγραμμα.

Τι θα πει αιώνιος φοιτητής

Οι φοιτητές που έχουν ακόμη περιθώριο φοίτησης (π.χ. «4+2» έτη για τετραετή προγράμματα) δεν επηρεάζονται από τη ρύθμιση. Το ίδιο ισχύει και για όσους ξεκίνησαν πρόσφατα τις σπουδές τους.

Ο ορισμός του «αιώνιου φοιτητή» δεν αφορά όσους έχουν ξεπεράσει απλώς τον τυπικό χρόνο σπουδών, αλλά εκείνους που έχουν υπερβεί και το επιτρεπόμενο όριο καθυστέρησης (4+2 ή 5+2 έτη), χωρίς ενεργή συμμετοχή στο πανεπιστημιακό πρόγραμμα.

Ενδεικτικά, μόνο από τα μεγάλα πανεπιστήμια, όπως το ΕΚΠΑ και το ΟΠΑ, υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 10.000 φοιτητές ανά έτος εισαγωγής που δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, με κάποιες εγγραφές να χρονολογούνται από το 1930 ή το 1931.

Παράλληλα, επαναβεβαιώθηκε ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο θα διαγραφούν ανενεργοί σπουδαστές τετραετών προγραμμάτων οι οποίοι τη χρονιά 2021-22 είχαν ήδη υπερβεί τη διάρκεια φοίτησης των προγραμμάτων τους, καθώς σύντομα εκπνέει και η περίοδος χάριτος τεσσάρων ετών που δόθηκε τότε. Όπως σημειώθηκε, αυτή τη στιγμή παραμένουν στους καταλόγους των δημόσιων ΑΕΙ φοιτητές οι οποίοι εγγράφηκαν την δεκαετία του 1930, ενώ οι εγγεγραμμένοι από τις δεκαετίες του 1960, του 1970 και του 1980 ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μεταξύ άλλων, θα βελτιωθούν οι επιδόσεις των ελληνικών πανεπιστημίων σε πολλούς ποιοτικούς δείκτες, διότι θα αφαιρεθούν άτομα που φαίνεται να αδυνατούν να αποφοιτήσουν επί πολλά χρόνια, ενώ παράλληλα θα απελευθερωθούν εργατοώρες του διοικητικού προσωπικού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:05

Ισπανία: Εγκρίθηκε η δέσμη μέτρων στήριξης ύψους 5 δισ. ευρώ

19:56

Βιντεοδιάσκεψη 35 χωρών για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

19:42

Μαρινάκης για υποκλοπές: «Η αντιπολίτευση θέλει να μετατρέψει τη χώρα σε απέραντο δικαστήριο»

19:42

Τι φέρνουν οι ρήτρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη συμφωνία με τις ΗΠΑ - Ο ρόλος της Γερμανίας

19:37

Η Amazon δίνει 1.000 δολάρια σε διανομείς που θα μοιραστούν προσωπικές ιστορίες για τη δουλειά τους

19:21

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές με φόντο τη Μέση Ανατολή

19:18

Η Πολωνία θέτει πλαφόν στις τιμές καυσίμων λόγω του πολέμου

19:03

Ρούτε: «Γνωρίζουμε ότι το Ιράν, η Ρωσία, η Βόρεια Κορέα και η Κίνα συνεργάζονται στενά»

18:46

Ρωσία: Ασιατικές χώρες «σχηματίζουν ουρά» για το ρωσικό πετρέλαιο

18:41

Google: Διαφωνούμε με την ετυμηγορία για τον εθισμό ανήλικης και θα ασκήσουμε έφεση

18:37

Δανία: Αρχίζουν διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

18:33

Τραμπ: Ο Νικολάς Μαδούρο θα αντιμετωπίσει και άλλες κατηγορίες

18:11

Κώτσηρας: Ένδειξη αξιοπιστίας και στήριξη του εισοδήματος η αύξηση του κατώτατου μισθού

18:00

Ζελένσκι: «Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αποσπά την προσοχή από την κατάσταση στην Ουκρανία»

17:49

Alter Ego Media και Motor Oil μπαίνουν στον ΑΝΤ1+ - Δημιουργούν νέα συνδρομητική πλατφόρμα

17:49

ΧΑ: Αμετάβλητος ο Γενικός Δείκτης - Διελκυστίνδα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

17:34

Σύνοδος Κορυφής G7 με απουσία της Κίνας

17:32

Τραμπ: «Το Ιράν μας έκανε δώρο 10 διελεύσεις από τα Στενά του Ορμούζ»

17:28

Ερντογάν: «Η περιοχή μας πνίγεται στο αίμα» - Σκληρή επίθεση στο Ισραήλ για τον πόλεμο στο Ιράν

17:24

Κυρανάκης: «426 νέα λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη έως τον Σεπτέμβριο»

17:20

Κρεμλίνο: Διαψεύδει άρθρο των FT για αποστολή drones από τη Ρωσία στο Ιράν

17:18

Σε αυτόν τον τόπο, το νερό έχει όνομα. ΖΑΓΟΡΙ.

17:15

Από τη Θεωρία στην Πράξη: 2 ο Emerging Leader Program από το CEO Clubs Greece και το Τμήμα ΔΕΤ του ΟΠΑ

17:12

ΕΕ: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη δημιουργία «κόμβων επιστροφών» για τους μετανάστες

16:53

Ιρανός αξιωματούχος: «Μονόπλευρη» η πρόταση των ΗΠΑ - Η πόρτα στη διπλωματία παραμένει ανοιχτή

16:44

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή: Μία ώρα μπροστά οι δείκτες των ρολογιών

16:30

Η ΑΒ Βασιλόπουλος γιορτάζει 10 χρόνια πασχαλινά αβγά στηρίζοντας έμπρακτα τα παιδιά που το έχουν ανάγκη

16:23

Κατώτατος μισθός: Νέες αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους από τον Απρίλιο - Οκτώ παραδείγματα

16:21

Η Σάρα Μάλαλι ανέλαβε την ηγεσία της Εκκλησίας της Αγγλίας - Η πρώτη γυναίκα σε αυτή τη θέση

16:15

Η Τεχεράνη απάντησε στο σχέδιο των 15 σημείων - Τραμπ: «Δεν είμαι σίγουρος αν είμαι πρόθυμος για συμφωνία»