Tip of the Day

Tips για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση

Newsroom
13-11-2024 | 07:46
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Tips για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση
κλιματική αλλαγή
Οι κυβερνήσεις και η παγκόσμια κοινότητα λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αλλά και οι πολίτες, μπορούν να αναλάβουν ατομική δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η κλιματική αλλαγή είναι σε πλήρη εξέλιξη και απειλεί κάθε έκφανση της ανθρώπινης ζωής. Στη Δύση, οι συνεχιζόμενες πυρκαγιές θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα του αέρα και στην ανθρώπινη υγεία. Στη Μεσόγειο, η ξηρασία θα οδηγήσει σε λειψυδρία αλλά και σε πλημμυρικά φαινόμενα λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Οι κοινότητες σε χαμηλό υψόμετρο, θα δουν περισσότερες πλημμύρες οι οποίες θα θέσουν σε κίνδυνο την ζωή και την περιουσία των κατοίκων. Και σίγουρα οι καύσωνες θα γίνουν πιο έντονοι, πιο συχνοί και με μεγαλύτερη διάρκεια.

Οι κυβερνήσεις και η παγκόσμια κοινότητα λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αλλά και οι πολίτες, μπορούν να αναλάβουν ατομική δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Πρόκειται για δράσεις που αφορούν στη σπατάλη λιγότερης τροφής, την υιοθέτηση μιας διατροφής που δεν βασίζεται σε ζωικό λίπος και την κατανάλωση λιγότερης ενέργειας και νερού.

Η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι το πρώτο βασικό βήμα που μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές για να μειώσουν σημαντικά τον αντίκτυπό τους στο κλίμα, σύμφωνα με την έκθεση Drawdown Project.

«Τα τρόφιμα που απορρίπτονται και αλλοιώνονται δημιουργούν μεθάνιο, και γι' αυτό έχει αντίκτυπο στα αέρια του θερμοκηπίου, επειδή το μεθάνιο είναι ένα τόσο ισχυρό αέριο θερμοκηπίου», αναφέρει η έκθεση. «Και αυτός είναι ο λόγος που η μείωση της σπατάλης τροφίμων έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο».

Η κατανάλωση λιγότερου κόκκινου κρέατος μπορεί επίσης να έχει θετικά αποτελέσματα. Η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες και η κατανάλωση περισσότερου κρέατος από βιολογικές φάρμες όπου τα ζώα τρέφονται με φυσικές δίαιτες, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του μεθανίου.

Παράλληλα, θεωρείται απολύτως επιτακτική η ανάγκη να μειωθεί επίσης η χρήση ενέργειας αλλά και νερού. Για παράδειγμα, η εναλλαγή σε λαμπτήρες LED εξοικονομεί ενέργεια ενώ υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να μειωθεί η κατανάλωση νερού (συμπεριλαμβανομένης της αγοράς κεφαλών ντους χαμηλής ροής και μπαταριών νεροχύτη).

Ενώ υπάρχει μεγάλη συναίνεση μεταξύ των επιστημόνων ότι η κλιματική αλλαγή όντως συμβαίνει, μερικοί άνθρωποι μπορεί να εξακολουθούν να αμφιβάλλουν ότι είναι αληθινή ή να βλέπουν τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή ως «κίνδυνο» για την οικονομική ευημερία. Το πώς οι άνθρωποι μιλούν στους άλλους για την κλιματική αλλαγή είναι σημαντικό για την επίλυση του προβλήματος, αναφέρει η έκθεση.

«Ακούστε πραγματικά, κάντε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου και επικεντρωθείτε στην εύρεση κοινού εδάφους», σημειώνει η έκθεση. «Για παράδειγμα, εάν κάποιος φοβάται ότι η πολιτική της κλιματικής αλλαγής θα βλάψει τις θέσεις εργασίας στη βιομηχανία άνθρακα, εστιάστε ξανά τη συζήτηση στο πώς οι πολιτικές για την κλιματική αλλαγή μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας», προσθέτει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:15

Το Τρινιντάντ και Τομπάγκο έδωσε την άδεια στις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν τα αεροδρόμιά του

22:10

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συμβούλιο: Επισημαίνει αδυναμίες στην ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης

22:09

Νέες απώλειες για το πετρέλαιο με φόντο Ουκρανία και Βενεζουέλα

21:59

Πιερρακάκης: Η Ελλάδα σύντομα στην πρώτη πεντάδα της Ευρώπης στην ψηφιακή πολιτική

21:55

Nέα άνοδος για τον χρυσό - Με άλμα και το ασήμι

21:48

Ευρωπαίοι ηγέτες: Καμία εδαφική παραχώρηση χωρίς τη συμφωνία του ουκρανικού λαού

21:39

Τουρκία: Κατάρριψη drone που πλησίαζε τον εναέριο χώρο από τη Μαύρη Θάλασσα

21:25

Έγραψε ιστορία ο Έλον Μασκ: Πρώτος άνθρωπος με πλούτο 600 δισ. δολαρίων

21:10

ΗΠΑ: Οι εκτελέσεις αυξάνονται, η στήριξη στη θανατική ποινή μειώνεται

21:05

Θεοδωρικάκος: Η προσπάθεια για να τιθασευθεί το κόστος ζωής πρέπει να είναι συνεχής

20:54

Μερτς: 5 προϋποθέσεις για ενδεχόμενης συμφωνίας για Ουκρανία - Νέο μήνυμα Ζελένσκι

20:43

Δημοσκόπηση Alco: Το 78% θεωρεί δικαιολογημένες τις αγροτικές κινητοποιήσεις - Πρώτη η ΝΔ

20:32

Χάνει και το ορόσημο των 86.000 δολαρίων το Bitcoin με πτώση 3%

20:29

ΚΕΔΕ: Συμβολικό «λουκέτο» την Τρίτη στους δήμους όλης της χώρας

20:20

Αγρότες: Ευρωπαϊκό μέτωπο κατά των εισαγωγών από Λατινική Αμερική

20:12

Κάλας: Όλοι γνωρίζουμε ότι το Ντονμπάς δεν είναι το τέλος του παιχνιδιού για τον Πούτιν

20:01

Γεράρδος (Πρόεδρος ΣΕΛΠΕ): Στην Ευρώπη χτίζεται παράλληλο εμπόριο χωρίς κανόνες

20:01

ΕΣΑ: Το τέλος των τριών ευρώ δεν σταματά τη λαίλαπα των ασιατικών πλατφορμών

19:52

Δ. Τσιόδρας: Η εκλογή Πιερρακάκη είναι νίκη σε τρία επίπεδα - της Ελλάδας, της Ευρώπης, του ΕΛΚ

19:50

Η Ικτίνος ολοκληρώνει τη συμφωνία για το ακίνητό της στη Σητεία, ενισχύοντας σημαντικά το τουριστικό αποτύπωμα της Κρήτης

19:47

Άνοδος στις ευρωαγορές - Πιέσεις σε φαρμακευτικό και αμυντικό κλάδο

19:40

Ομόλογο Aktor: Υπερκάλυψη κατά 3,15 φορές - Στο 4,7% η τελική απόδοση

19:28

Το FBI απέτρεψε βομβιστική επίθεση στο Λος Άντζελες

19:15

Θεοδωρικάκος: Aσφαλής, παραγωγική και ισχυρή χώρα το όραμά μας για την Ελλάδα του 2030

19:14

Αποφασίζουν τις επόμενες κινήσεις τους οι αγρότες μετά τις δηλώσεις Τσιάρα - Τι εξετάζεται

19:08

ΗΠΑ: Το 90% των ζητημάτων Ρωσίας - Ουκρανίας έχει επιλυθεί

19:02

Δήμας: Ένταξη του τμήματος Κίσσαμος - Χανιά στη σύμβαση παραχώρησης του ΒΟΑΚ

18:58

Προς ιστορικό ρεκόρ η μετοχή της Tesla μετά από 12 μήνες

18:54

Aegean: Νέο μέλος του ΔΣ ο Γεώργιος Χριστόπουλος

18:47

Ζελένσκι: Οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ δεν ήταν εύκολες, αλλά ήταν παραγωγικές