Tip of the Day

Πώς θα αποφύγει το Greenwashing η αναγεννητική γεωργία

Newsroom
02-05-2024 | 07:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα αποφύγει το Greenwashing η αναγεννητική γεωργία

Η αναγεννητική γεωργία, συμπεριλαμβανομένης της καλλιέργειας, της αγροδασοκομίας και της διαχείρισης παρασίτων, αποτελεί μια προσέγγιση που υποστηρίζεται ένθερμα. Ωστόσο, όπως συμβαίνει και σε άλλους κλάδους, παρατηρούνται παραπλανητικοί ισχυρισμοί βιωσιμότητας (Greenwashing). Πρόσφατη έκθεση αποκάλυψε ότι μεταξύ 79 εταιρειών αγροδιατροφής που εξετάστηκαν, οι 50 υπεραμύνονται της αφοσίωσής τους στην αναγεννητική γεωργία, ωστόσο μόνο 18 έχουν θέσει συγκεκριμένους στόχους, ενώ μόλις τέσσερις προσφέρουν οικονομική στήριξη στους αγρότες που πραγματοποιούν τη μετάβαση.

Σύντομα, οι εταιρείες θα πρέπει να συμμορφωθούν με την υφιστάμενη και μελλοντική νομοθεσία, όπως τον Κανονισμό της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών, τον Πράσινο Οδηγό των ΗΠΑ, τον κανόνα για τη γνωστοποίηση του κλίματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και την Οδηγία της ΕΕ για τις πράσινες απαιτήσεις, καθιστώντας την ακόμη πιο αδιαπραγμάτευτη. Σε αυτό το πλαίσιο οι επιχειρήσεις του κλάδου, πρέπει να υιοθετήσουν συγκεκριμένες προσεγγίσεις προκειμένου η στρατηγική τους να μην ταυτιστεί με το Greenwashing.

Πρώτον, απαιτούνται ένα σαφές πλαίσιο αλλά και μετρήσεις. Στον ιδιωτικό τομέα, οι ορισμοί της αναγεννητικής γεωργίας είναι συχνά ασαφείς, επιτρέποντας την υποκειμενική ερμηνεία και την ευέλικτη εφαρμογή τους. Αυτό καθιστά δύσκολη την μέτρηση και την επαλήθευση της αποτελεσματικότητας των αναγεννητικών προσεγγίσεων. Για ουσιαστική εφαρμογή, κάθε πλαίσιο θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τις υπεύθυνες πρακτικές της αγοράς και να περιγράφει ρητά τα προβλήματα που επιδιώκει να λύσει, να διατυπώνει τις βασικές αρχές και πρακτικές, να καθορίζει μεθόδους μέτρησης και να διασφαλίζει ότι βασίζεται στην επιστήμη με μετρήσιμες επιπτώσεις.

Ακόμη, η επιτυχημένη αναγεννητική γεωργία απαιτεί μια στενή κατανόηση των τοπικών πλαισίων, όπως το κλίμα, οι εδαφικές συνθήκες και η βιοποικιλότητα, με τη συμμετοχή των αγροτών ως τον ακρογωνιαίο λίθο της αλλαγής. Ίσως το πιο σημαντικό σημείο είναι ότι για να ευδοκιμήσει η αναγεννητική γεωργία, οι αγρότες πρέπει να δουν οικονομικά οφέλη. Αλλά μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια για να αρχίσουν να επωφελούνται από τη μετάβασή τους στην αναγεννητική γεωργία. Δεδομένου ότι πολλοί αγρότες δεν μπορούν –και δεν πρέπει– να επωμιστούν μόνοι τους το κόστος της μετάβασης, οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις πρέπει να ανταμείψουν τις πρακτικές αναγέννησης και να παράσχουν οικονομική στήριξη στους αγρότες, καθιστώντας τη μετάβαση εφικτή και ελκυστική.

Η καταπολέμηση του greenwashing στην αναγεννητική γεωργία ξεκινά με την πλήρη διαφάνεια σε όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού, από το αγρόκτημα μέχρι το ράφι. Απαιτεί αξιόπιστα δεδομένα μέτρησης της βιοποικιλότητας, της υγείας του εδάφους και των επιπέδων άνθρακα.

Αυτή η διαφάνεια προωθεί μια κουλτούρα συνεχούς βελτίωσης και προσδίδει μεγαλύτερη αξιοπιστία στις εταιρείες του κλάδου. Εσωτερικά, η επίτευξη αυτής της διαφάνειας απαιτεί συνεργασία μεταξύ των ομάδων προμηθειών, βιωσιμότητας και μάρκετινγκ για την απρόσκοπτη ενσωμάτωση των δεσμεύσεων αειφορίας σε όλα τα τμήματα.

Η απόκτηση αξιόπιστων πιστοποιήσεων προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο αξιοπιστίας. Αυτές οι πιστοποιήσεις επαληθεύουν και επικυρώνουν ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς της επιχείρησης, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Με έως 20 μήνες φυλάκιση για απάτη κινδυνεύει Ιταλίδα ινφλουένσερ

23:45

Σκόπια: Επίθεση δέχθηκε ηγέτης της βουλγαρικής μειονότητας - Αντιδράσεις από Σόφια

23:35

Ισραήλ: Ο Ερυθρός Σταυρός παρέλαβε τη σορό ενός ομήρου από τη Γάζα

23:20

Ο Ερντογάν πρότεινε εκ νέου την Κωνσταντινούπολη για τις συνομιλίες Ουκρανίας - Ρωσίας

23:08

Κερδοφόρο «3x3» η Wall Street - Άνοδος πάνω από 660 μονάδες για Dow Jones

22:53

Στο στόχαστρο του FBI έξι Δημοκρατικοί - Καλούσαν για ανυπακοή στις εντολές της κυβέρνησης Τραμπ

22:34

Πτώση για το πετρέλαιο - «Βαρίδι» η πιθανή συμφωνία για το Ουκρανικό

22:18

Κεφαλογιάννης: Η κλιματική κρίση μετατρέπει όλη την Ευρώπη σε ενιαία ζώνη υψηλού κινδύνου

22:05

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 2 εκατ. ευρώ

21:50

Βρετανία: Μεγάλη πυρκαγιά σε αποθήκη στο Λονδίνο

21:35

Κλήρωση Eurojackpot 25/11/25: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

21:28

Λάιεν: Θα αυξήσουμε την πίεση στη Ρωσία μέχρι να δεχτεί «μια αξιόπιστη πορεία προς την ειρήνη»

21:16

Νέοι κανόνες για τα διπλώματα οδήγησης: Τι ισχύει από σήμερα

21:04

Κέρδη για τον χρυσό - Ενισχύονται οι προσδοκίες για τα επιτόκια

20:56

Μητσοτάκης: Να δημιουργήσουμε ένα υπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

20:49

Βραζιλία: Προβάδισμα Λούλα έναντι των πιθανών αντιπάλων του στις εκλογές του 2026

20:40

ΕΛΑΣ: Πάνω από 19.000 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας το 2025 - 47 συλλήψεις ημερησίως κατά μ.o.

20:34

Η Σουηδία ενισχύει την αντιαεροπορική της άμυνα

20:21

Ζελένσκι: Το Κίεβο είναι έτοιμο να προχωρήσει προς τα εμπρός με το ειρηνευτικό σχέδιο

20:06

Μακρόν στη «Συμμαχία των Προθύμων»: Υπάρχει μια ευκαιρία για διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία

19:55

Yπ. Παιδείας: Ενεργοποιείται η χρηματοδότηση για την εγκατάσταση ατομικών σχολικών θυρίδων στα δημοτικά

19:49

Στην τηλεδιάσκεψη της «Συμμαχίας των Προθύμων» συμμετείχε ο Κ. Μητσοτάκης

19:35

Βρυξέλλες για Ελλάδα: Ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις, πιθανά βαρίδια λόγω ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΤΑΔ

19:22

Σε θετικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Στο επίκεντρο η Fed

19:21

Στάρμερ: Βρετανία και ΕΕ θα προχωρήσουν στο θέμα των παγωμένων ρωσικών assets

19:08

Ακρίτας: Από 26 Νοεμβρίου σε διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές

19:02

Συνομιλίες στην Αίγυπτο για τη β' φάση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας

18:54

Χατζηδάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Είναι μονόδρομος να βάλουμε τάξη στα πράγματα

18:50

Στο Μουσείο της Ακρόπολης για εκδήλωση του υπ. Τουρισμού αύριο ο Κυρ. Μητσοτάκης

18:47

Στάρμερ: Η Βρετανία θα στείλει περισσότερους πυραύλους για την άμυνα της Ουκρανίας