Tip of the Day

Πώς θα αποφύγει το Greenwashing η αναγεννητική γεωργία

Newsroom
02-05-2024 | 07:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα αποφύγει το Greenwashing η αναγεννητική γεωργία

Η αναγεννητική γεωργία, συμπεριλαμβανομένης της καλλιέργειας, της αγροδασοκομίας και της διαχείρισης παρασίτων, αποτελεί μια προσέγγιση που υποστηρίζεται ένθερμα. Ωστόσο, όπως συμβαίνει και σε άλλους κλάδους, παρατηρούνται παραπλανητικοί ισχυρισμοί βιωσιμότητας (Greenwashing). Πρόσφατη έκθεση αποκάλυψε ότι μεταξύ 79 εταιρειών αγροδιατροφής που εξετάστηκαν, οι 50 υπεραμύνονται της αφοσίωσής τους στην αναγεννητική γεωργία, ωστόσο μόνο 18 έχουν θέσει συγκεκριμένους στόχους, ενώ μόλις τέσσερις προσφέρουν οικονομική στήριξη στους αγρότες που πραγματοποιούν τη μετάβαση.

Σύντομα, οι εταιρείες θα πρέπει να συμμορφωθούν με την υφιστάμενη και μελλοντική νομοθεσία, όπως τον Κανονισμό της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών, τον Πράσινο Οδηγό των ΗΠΑ, τον κανόνα για τη γνωστοποίηση του κλίματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και την Οδηγία της ΕΕ για τις πράσινες απαιτήσεις, καθιστώντας την ακόμη πιο αδιαπραγμάτευτη. Σε αυτό το πλαίσιο οι επιχειρήσεις του κλάδου, πρέπει να υιοθετήσουν συγκεκριμένες προσεγγίσεις προκειμένου η στρατηγική τους να μην ταυτιστεί με το Greenwashing.

Πρώτον, απαιτούνται ένα σαφές πλαίσιο αλλά και μετρήσεις. Στον ιδιωτικό τομέα, οι ορισμοί της αναγεννητικής γεωργίας είναι συχνά ασαφείς, επιτρέποντας την υποκειμενική ερμηνεία και την ευέλικτη εφαρμογή τους. Αυτό καθιστά δύσκολη την μέτρηση και την επαλήθευση της αποτελεσματικότητας των αναγεννητικών προσεγγίσεων. Για ουσιαστική εφαρμογή, κάθε πλαίσιο θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τις υπεύθυνες πρακτικές της αγοράς και να περιγράφει ρητά τα προβλήματα που επιδιώκει να λύσει, να διατυπώνει τις βασικές αρχές και πρακτικές, να καθορίζει μεθόδους μέτρησης και να διασφαλίζει ότι βασίζεται στην επιστήμη με μετρήσιμες επιπτώσεις.

Ακόμη, η επιτυχημένη αναγεννητική γεωργία απαιτεί μια στενή κατανόηση των τοπικών πλαισίων, όπως το κλίμα, οι εδαφικές συνθήκες και η βιοποικιλότητα, με τη συμμετοχή των αγροτών ως τον ακρογωνιαίο λίθο της αλλαγής. Ίσως το πιο σημαντικό σημείο είναι ότι για να ευδοκιμήσει η αναγεννητική γεωργία, οι αγρότες πρέπει να δουν οικονομικά οφέλη. Αλλά μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια για να αρχίσουν να επωφελούνται από τη μετάβασή τους στην αναγεννητική γεωργία. Δεδομένου ότι πολλοί αγρότες δεν μπορούν –και δεν πρέπει– να επωμιστούν μόνοι τους το κόστος της μετάβασης, οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις πρέπει να ανταμείψουν τις πρακτικές αναγέννησης και να παράσχουν οικονομική στήριξη στους αγρότες, καθιστώντας τη μετάβαση εφικτή και ελκυστική.

Η καταπολέμηση του greenwashing στην αναγεννητική γεωργία ξεκινά με την πλήρη διαφάνεια σε όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού, από το αγρόκτημα μέχρι το ράφι. Απαιτεί αξιόπιστα δεδομένα μέτρησης της βιοποικιλότητας, της υγείας του εδάφους και των επιπέδων άνθρακα.

Αυτή η διαφάνεια προωθεί μια κουλτούρα συνεχούς βελτίωσης και προσδίδει μεγαλύτερη αξιοπιστία στις εταιρείες του κλάδου. Εσωτερικά, η επίτευξη αυτής της διαφάνειας απαιτεί συνεργασία μεταξύ των ομάδων προμηθειών, βιωσιμότητας και μάρκετινγκ για την απρόσκοπτη ενσωμάτωση των δεσμεύσεων αειφορίας σε όλα τα τμήματα.

Η απόκτηση αξιόπιστων πιστοποιήσεων προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο αξιοπιστίας. Αυτές οι πιστοποιήσεις επαληθεύουν και επικυρώνουν ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς της επιχείρησης, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:44

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης απέρριψε τις δύο προσφυγές για το δημοψήφισμα για τη ΔΕΘ

22:38

Βρετανία: Απορρίφθηκε η πρόταση έναρξης κοινοβουλευτικής έρευνας σε βάρος του Στάρμερ

22:33

Ξεκίνησε η δίκη του Μασκ εναντίον της OpenAI και της Microsoft - Ζητά αποζημίωση 150 εκατ. δολ.

22:28

Επίθεση Τραμπ σε Μερτς: «Δεν ξέρει τι λέει όταν μιλάει για το Ιράν»

22:20

Πετρέλαιο: Έκανε το «7 στα 7» με κέρδη άνω του 3%

22:10

Πιερρακάκης: «Η Ελλάδα μπορεί να καινοτομήσει περισσότερο, να εξάγει γνώση, τεχνολογία και αγαθά»

22:05

Δημοσκόπηση ΗΠΑ: Η στήριξη στον Τραμπ βυθίζεται σε νέο χαμηλό

21:48

Χρυσός: Πτώση άνω του 2% με φόντο την Μέση Ανατολή

21:33

Γερμανία: Σχεδιάζει 111 δισ. νέου χρέους για το 2027 - Εισηγείται φόρο ζάχαρης και πλαστικού

21:26

Χατζηδάκης: ΔΕΗ, ΕΦΚΑ και διαχείριση της πανδημίας χειροπιαστά παραδείγματα εκσυγχρονισμού του κράτους

21:24

Νέo «καμπανάκι» Ντάιμον για πιθανή κρίση στην αγορά κρατικών ομολόγων

21:08

Γεωργιάδης: «Η υγεία στην Ελλάδα αλλάζει προς το καλύτερο και με πολύ μεγάλη ταχύτητα»

20:56

Παπασταύρου και Ράιτ συζήτησαν για τον Κάθετο Διάδρομο και την συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ

20:48

Ρεσάλτο αμερικανών πεζοναυτών σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στην Αραβική Θάλασσα

20:34

Σαράντης: Διανέμει μέρισμα 0,39 ευρώ/μετοχή για το 2025

20:27

Μητσοτάκης: «Τα 36 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα είχαν επενδυθεί χωρίς το επιτελικό κράτος»

20:09

Μερτς: «Έχουμε λύσει μεγάλο μέρος του μεταναστευτικού» - Διαφωνεί η γερμανική αστυνομία

19:59

Κικίλιας: Επιπλέον 90 εκατ. ευρώ για την εκπαίδευση των ναυτικών τα επόμενα επτά χρόνια

19:54

Eurobank: Εγκρίθηκε διανομή μερίσματος 258,7 εκατ. ευρώ και πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών

19:49

Εισήγηση Πιερρακάκη - Κυρανάκη στο Υπουργικό: Το Δημόσιο παραιτείται από ένδικα μέσα κατά των αποζημιώσεων για τα Τέμπη

19:38

Έναρξη έργων για νέο πάρκο στον Πειραιά - Επένδυση 3,25 εκατ. από την ΟΛΠ ΑΕ

19:30

Αλλάζει o καιρός ενόψει Πρωτομαγιάς - Πτώση θερμοκρασίας και βροχές

19:16

Τράπεζα της Ελλάδος: Απαιτείται εγρήγορση στην εποπτεία των τραπεζών

19:11

Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα εν μέσω Ιράν και αποχώρησης ΗΑΕ από OPEC

18:54

Τουρκία: Τερματίστηκε μετά από 9 ημέρες η απεργία πείνας 110 απλήρωτων ανθρακωρύχων

18:46

Υδρόγειος Ασφαλιστική: Ισχυρή ανάπτυξη και νέο ιστορικό υψηλό στον Δείκτη Φερεγγυότητας

18:42

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Ζευγολατιό Κορινθίας

18:40

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην βιομηχανική ζώνη Τρίπολης - «Η εξαγωγική φαρμακοβιομηχανία είναι κλάδος αιχμής»

18:34

Vidavo: Άλμα 97,4% στον κύκλο εργασιών το 2025

18:29

To Ιράν απαγορεύει τις εξαγωγές χάλυβα μετά τα πλήγματα στις δύο μεγαλύτερες βιομηχανίες του