Tip of the Day

Πώς θα αποφύγει το Greenwashing η αναγεννητική γεωργία

Newsroom
02-05-2024 | 07:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα αποφύγει το Greenwashing η αναγεννητική γεωργία

Η αναγεννητική γεωργία, συμπεριλαμβανομένης της καλλιέργειας, της αγροδασοκομίας και της διαχείρισης παρασίτων, αποτελεί μια προσέγγιση που υποστηρίζεται ένθερμα. Ωστόσο, όπως συμβαίνει και σε άλλους κλάδους, παρατηρούνται παραπλανητικοί ισχυρισμοί βιωσιμότητας (Greenwashing). Πρόσφατη έκθεση αποκάλυψε ότι μεταξύ 79 εταιρειών αγροδιατροφής που εξετάστηκαν, οι 50 υπεραμύνονται της αφοσίωσής τους στην αναγεννητική γεωργία, ωστόσο μόνο 18 έχουν θέσει συγκεκριμένους στόχους, ενώ μόλις τέσσερις προσφέρουν οικονομική στήριξη στους αγρότες που πραγματοποιούν τη μετάβαση.

Σύντομα, οι εταιρείες θα πρέπει να συμμορφωθούν με την υφιστάμενη και μελλοντική νομοθεσία, όπως τον Κανονισμό της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών, τον Πράσινο Οδηγό των ΗΠΑ, τον κανόνα για τη γνωστοποίηση του κλίματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και την Οδηγία της ΕΕ για τις πράσινες απαιτήσεις, καθιστώντας την ακόμη πιο αδιαπραγμάτευτη. Σε αυτό το πλαίσιο οι επιχειρήσεις του κλάδου, πρέπει να υιοθετήσουν συγκεκριμένες προσεγγίσεις προκειμένου η στρατηγική τους να μην ταυτιστεί με το Greenwashing.

Πρώτον, απαιτούνται ένα σαφές πλαίσιο αλλά και μετρήσεις. Στον ιδιωτικό τομέα, οι ορισμοί της αναγεννητικής γεωργίας είναι συχνά ασαφείς, επιτρέποντας την υποκειμενική ερμηνεία και την ευέλικτη εφαρμογή τους. Αυτό καθιστά δύσκολη την μέτρηση και την επαλήθευση της αποτελεσματικότητας των αναγεννητικών προσεγγίσεων. Για ουσιαστική εφαρμογή, κάθε πλαίσιο θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τις υπεύθυνες πρακτικές της αγοράς και να περιγράφει ρητά τα προβλήματα που επιδιώκει να λύσει, να διατυπώνει τις βασικές αρχές και πρακτικές, να καθορίζει μεθόδους μέτρησης και να διασφαλίζει ότι βασίζεται στην επιστήμη με μετρήσιμες επιπτώσεις.

Ακόμη, η επιτυχημένη αναγεννητική γεωργία απαιτεί μια στενή κατανόηση των τοπικών πλαισίων, όπως το κλίμα, οι εδαφικές συνθήκες και η βιοποικιλότητα, με τη συμμετοχή των αγροτών ως τον ακρογωνιαίο λίθο της αλλαγής. Ίσως το πιο σημαντικό σημείο είναι ότι για να ευδοκιμήσει η αναγεννητική γεωργία, οι αγρότες πρέπει να δουν οικονομικά οφέλη. Αλλά μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια για να αρχίσουν να επωφελούνται από τη μετάβασή τους στην αναγεννητική γεωργία. Δεδομένου ότι πολλοί αγρότες δεν μπορούν –και δεν πρέπει– να επωμιστούν μόνοι τους το κόστος της μετάβασης, οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις πρέπει να ανταμείψουν τις πρακτικές αναγέννησης και να παράσχουν οικονομική στήριξη στους αγρότες, καθιστώντας τη μετάβαση εφικτή και ελκυστική.

Η καταπολέμηση του greenwashing στην αναγεννητική γεωργία ξεκινά με την πλήρη διαφάνεια σε όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού, από το αγρόκτημα μέχρι το ράφι. Απαιτεί αξιόπιστα δεδομένα μέτρησης της βιοποικιλότητας, της υγείας του εδάφους και των επιπέδων άνθρακα.

Αυτή η διαφάνεια προωθεί μια κουλτούρα συνεχούς βελτίωσης και προσδίδει μεγαλύτερη αξιοπιστία στις εταιρείες του κλάδου. Εσωτερικά, η επίτευξη αυτής της διαφάνειας απαιτεί συνεργασία μεταξύ των ομάδων προμηθειών, βιωσιμότητας και μάρκετινγκ για την απρόσκοπτη ενσωμάτωση των δεσμεύσεων αειφορίας σε όλα τα τμήματα.

Η απόκτηση αξιόπιστων πιστοποιήσεων προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο αξιοπιστίας. Αυτές οι πιστοποιήσεις επαληθεύουν και επικυρώνουν ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς της επιχείρησης, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Δύο νεκροί και δύο τραυματίες από χιονοστιβάδα στη Νορβηγία

23:45

IAEA: «Οι επιθέσεις κοντά σε πυρηνικούς σταθμούς πρέπει να σταματήσουν»

23:33

ΕΕ: Τέσσερις στους πέντε ευρωπαίους προτιμούν τα ηλεκτρικά οχήματα

23:17

Visa Express: Πενταπλασιάστηκε ο αριθμός Τούρκων τουριστών στα ελληνικά νησιά

23:12

Επιφυλακτική άνοδος στην Wall Street με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

22:59

Οι Χούθι δηλώνουν ότι εξαπέλυσαν νέα επίθεση εναντίον του Ισραήλ

22:50

Fuel Pass: Από αύριο πάλι η πλατφόρμα - Μόνο για ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2 και 3

22:33

Παπακώστα για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ζητώ άρση της ασυλίας μου» - Τι αναφέρει για τις επόμενες εκλογές

22:21

Τραμπ: «Θα καταστρέψουμε κάθε γέφυρα και σταθμό ενέργειας στο Ιράν μετά το τέλος της διορίας»

22:10

Ιταλία: Ακόμα τρία αεροδρόμια περιορίζουν αυστηρά τα διαθέσιμα καύσιμα

21:58

Διάστημα: Οι αστροναύτες του Artemis ΙΙ κατέρριψαν το ρεκόρ απόστασης από τη Γη

21:46

Σε συζήτηση για την οδική ασφάλεια θα συμμετάσχει αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

21:34

Από την Τρίτη η επιστροφή αδειών οδήγησης από τον δήμο Αθηναίων

21:20

ΗΠΑ: Η CIA διεξήγαγε «επιχείρηση αντιπερισπασμού» στο Ιράν ενώ αναζητούσε τον αεροπόρο

21:08

Τσίπρας: «Το μόνο ασυμβίβαστο που θα έπρεπε να θεσπιστεί είναι αυτό του πρωθυπουργού και του πολιτικού απατεώνα»

20:56

Τουρκία: Επαφές Φιντάν με ΗΠΑ και Ιράν για τον πόλεμο

20:48

Γάζα: Τουλάχιστον 10 νεκροί σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κοντά σε σχολείο

20:37

Δημοσκόπηση Alco: Στο 23,8% η Νέα Δημοκρατία - Απώλειες μετά τις εξελίξεις για ΟΠΕΚΕΠΕ

20:28

Aegean: Πληρότητες που ξεπερνούν το 75% στις πτήσεις για το Πάσχα - Οι top προορισμοί

20:18

O Τραμπ «δεν ανησυχεί» για το ενδεχόμενο διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στο Ιράν

20:13

Παπαθανάσης: Στόχος να αντληθούν πόροι ύψους 7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης το 2026

19:59

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου απέπεμψε τον προσωπάρχη του έπειτα από σειρά σκανδάλων

19:46

Μπαρό σε Αραγτσί: «Ανάγκη να τεθεί τέλος στον πόλεμο»

19:35

Η τεχνητή νοημοσύνη πάει... πόλεμο

19:29

Ιράν: «Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να κλέψουν ουράνιο στην επιχείρηση διάσωσης πιλότου»

19:18

Premier League: Η Τσέλσι κατέγραψε τις μεγαλύτερες ζημίες στην ιστορία αλλά ουδείς ανησυχεί

19:17

Fuel Pass: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι - 14 ερωταπαντήσεις

19:06

Πανελλήνια απεργία ΠΟΕ - ΟΤΑ στις 24 Απριλίου

18:55

ΤτΕ: Καθαρό μέρισμα 0,638 ευρώ/μετοχή - Από 30 Απριλίου η πληρωμή

18:45

e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Μαΐου - Αναλυτικά οι ημερομηνίες