Tip of the Day

Πώς θα αποφύγει το Greenwashing η αναγεννητική γεωργία

Newsroom
02-05-2024 | 07:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα αποφύγει το Greenwashing η αναγεννητική γεωργία
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η αναγεννητική γεωργία, συμπεριλαμβανομένης της καλλιέργειας, της αγροδασοκομίας και της διαχείρισης παρασίτων, αποτελεί μια προσέγγιση που υποστηρίζεται ένθερμα. Ωστόσο, όπως συμβαίνει και σε άλλους κλάδους, παρατηρούνται παραπλανητικοί ισχυρισμοί βιωσιμότητας (Greenwashing). Πρόσφατη έκθεση αποκάλυψε ότι μεταξύ 79 εταιρειών αγροδιατροφής που εξετάστηκαν, οι 50 υπεραμύνονται της αφοσίωσής τους στην αναγεννητική γεωργία, ωστόσο μόνο 18 έχουν θέσει συγκεκριμένους στόχους, ενώ μόλις τέσσερις προσφέρουν οικονομική στήριξη στους αγρότες που πραγματοποιούν τη μετάβαση.

Σύντομα, οι εταιρείες θα πρέπει να συμμορφωθούν με την υφιστάμενη και μελλοντική νομοθεσία, όπως τον Κανονισμό της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών, τον Πράσινο Οδηγό των ΗΠΑ, τον κανόνα για τη γνωστοποίηση του κλίματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και την Οδηγία της ΕΕ για τις πράσινες απαιτήσεις, καθιστώντας την ακόμη πιο αδιαπραγμάτευτη. Σε αυτό το πλαίσιο οι επιχειρήσεις του κλάδου, πρέπει να υιοθετήσουν συγκεκριμένες προσεγγίσεις προκειμένου η στρατηγική τους να μην ταυτιστεί με το Greenwashing.

Πρώτον, απαιτούνται ένα σαφές πλαίσιο αλλά και μετρήσεις. Στον ιδιωτικό τομέα, οι ορισμοί της αναγεννητικής γεωργίας είναι συχνά ασαφείς, επιτρέποντας την υποκειμενική ερμηνεία και την ευέλικτη εφαρμογή τους. Αυτό καθιστά δύσκολη την μέτρηση και την επαλήθευση της αποτελεσματικότητας των αναγεννητικών προσεγγίσεων. Για ουσιαστική εφαρμογή, κάθε πλαίσιο θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τις υπεύθυνες πρακτικές της αγοράς και να περιγράφει ρητά τα προβλήματα που επιδιώκει να λύσει, να διατυπώνει τις βασικές αρχές και πρακτικές, να καθορίζει μεθόδους μέτρησης και να διασφαλίζει ότι βασίζεται στην επιστήμη με μετρήσιμες επιπτώσεις.

Ακόμη, η επιτυχημένη αναγεννητική γεωργία απαιτεί μια στενή κατανόηση των τοπικών πλαισίων, όπως το κλίμα, οι εδαφικές συνθήκες και η βιοποικιλότητα, με τη συμμετοχή των αγροτών ως τον ακρογωνιαίο λίθο της αλλαγής. Ίσως το πιο σημαντικό σημείο είναι ότι για να ευδοκιμήσει η αναγεννητική γεωργία, οι αγρότες πρέπει να δουν οικονομικά οφέλη. Αλλά μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια για να αρχίσουν να επωφελούνται από τη μετάβασή τους στην αναγεννητική γεωργία. Δεδομένου ότι πολλοί αγρότες δεν μπορούν –και δεν πρέπει– να επωμιστούν μόνοι τους το κόστος της μετάβασης, οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις πρέπει να ανταμείψουν τις πρακτικές αναγέννησης και να παράσχουν οικονομική στήριξη στους αγρότες, καθιστώντας τη μετάβαση εφικτή και ελκυστική.

Η καταπολέμηση του greenwashing στην αναγεννητική γεωργία ξεκινά με την πλήρη διαφάνεια σε όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού, από το αγρόκτημα μέχρι το ράφι. Απαιτεί αξιόπιστα δεδομένα μέτρησης της βιοποικιλότητας, της υγείας του εδάφους και των επιπέδων άνθρακα.

Αυτή η διαφάνεια προωθεί μια κουλτούρα συνεχούς βελτίωσης και προσδίδει μεγαλύτερη αξιοπιστία στις εταιρείες του κλάδου. Εσωτερικά, η επίτευξη αυτής της διαφάνειας απαιτεί συνεργασία μεταξύ των ομάδων προμηθειών, βιωσιμότητας και μάρκετινγκ για την απρόσκοπτη ενσωμάτωση των δεσμεύσεων αειφορίας σε όλα τα τμήματα.

Η απόκτηση αξιόπιστων πιστοποιήσεων προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο αξιοπιστίας. Αυτές οι πιστοποιήσεις επαληθεύουν και επικυρώνουν ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς της επιχείρησης, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:21

Ολική έκλειψη ηλίου - Live εικόνα από την πορεία του φαινομένου

21:11

Bank of America: Συμφωνία 1,9 δισ. δολαρίων για ποσοστό στην ινδική τράπεζα Jio

20:53

Ταγιάνι: «Δεν θεωρώ ότι με τη Γερμανία υπάρχει πρόβλημα με τις δευτερογενείς ροές»

20:44

Σεισμός σην Κολομβία: Για τρίτη ημέρα οι διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων

20:33

Ερντογάν: «Το Ισραήλ επιδιώκει να διαγράψει την Παλαιστίνη από την παγκόσμια ατζέντα»

20:21

Παρέμβαση στο Κογκρέσο υπέρ του Great Sea Interconnector

20:04

Σκέρτσος: «Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε παραδώσει ένα ουσιαστικά καινούριο ΟΑΚΑ»

19:56

Τρεις συλλήψεις για πυρκαγιές από αμέλεια - Από αγροτικές εργασίες με καταστροφέα η φωτιά στη Ροδόπη

19:44

Paramount: Σενάριο πώλησης του CNN για να «ξεκλειδώσει» η συμφωνία με τη Warner

19:38

Reuters: Η ΕΚΤ τείνει να εγκρίνει την εξαγορά της Commerzbank από UniCredit

19:29

Ο ρωσικός στρατός έπληξε φορτηγό πλοίο και λιμενικές εγκαταστάσεις στην Οδησσό

19:19

Πιέσεις στις ευρωαγορές από την αβεβαιότητα για την εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν

19:10

Δωρεάν ηλεκτρονικό Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας για μαθητές Γ΄ Γυμνασίου

18:45

Γαλλία: Τα κύματα καύσωνα μπορεί να κοστίσουν στη χώρα 10-15 δισ. ευρώ

18:33

Αγωγή στον Τραμπ για την επί πληρωμή πρόωρη πρόσβαση σε αναρτήσεις στο Truth Social

18:32

Τουρνάς: «Εξαιρετικά κρίσιμη η αυριανή ημέρα - κανένα περιθώριο εφησυχασμού»

18:30

Πυρκαγιές και ΔΕΘ: Ο «κρυφός» λογαριασμός των 600 εκατ. που προστατεύει τις παροχές

18:26

Πολωνία: Κυβερνοεπίθεση εκθέτει ιατρικά και προσωπικά δεδομένα περίπου 19 εκατομμυρίων πολιτών

18:19

Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με Ρούμπιο - Στο επίκεντρο στρατηγικός διάλογος, Μέση Ανατολή και Ουκρανία

18:16

NBA: Πουλήθηκαν οι Λέικερς για πάνω από 12 δισ. δολάρια

18:16

Η Ουκρανία ανακατέλαβε 26 οικισμούς και 745 τ. χλμ από την αρχή του έτους

17:58

Τραμπ: «Οι ΗΠΑ έχουν τον απολύτο έλεγχο στα Στενά του Ορμούζ»

17:53

DW: Σχεδόν ένας στους δύο Ιταλούς δεν θα πάει διακοπές

17:51

JPMorgan: Η Fed πρέπει να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια - Ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί

17:41

Σεισμός στην Κολομβία: Κήρυξη τριήμερου εθνικού πένθους ως φόρο τιμής στα θύματα

17:33

Χρηματιστήριο: Διελκυστίνδα λίγο πάνω από τις 2.600 μονάδες - Αμετάβλητος ο Γενικός Δείκτης

17:21

Περιφέρεια της Ρωσίας περιορίζει την προμήθεια καυσίμων έπειτα από ουκρανική επίθεση σε διυλιστήριο

17:19

Η Goldman Sachs εξαγοράζει τη Neos Investments έναντι 2,3 δισ. δολαρίων

17:09

«Η Τουρκία θέλει να επεκτείνει την αμυντική συμφωνία της Μέκκας», λέει ο Ερντογάν

16:54

Wall Street: Θετικό κλίμα μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό