Tip of the Day

Πώς μπορούν οι startups να γίνουν βιώσιμες από την πρώτη μέρα

30-10-2023 | 08:43
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς μπορούν οι startups να γίνουν βιώσιμες από την πρώτη μέρα
ESG
Το ESG επηρεάζει την πρόσβαση στη δημόσια χρηματοδότηση.

Ενώ προηγουμένως οι επενδυτικές αποφάσεις βασίζονταν αποκλειστικά σε παράγοντες όπως τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, η προσαρμογή προϊόντος-αγοράς, το μέγεθος της αγοράς, το επιχειρηματικό μοντέλο, η επεκτασιμότητα και η ικανότητα της ιδρυτικής ομάδας να εκτελεί ιδέες, το ESG αποτελεί πλέον κρίσιμο μέρος της αξιολόγησης κάθε επενδυτή για μια εταιρεία. Οι κίνδυνοι ESG εξετάζονται τώρα προσεκτικά πριν χρηματοδοτηθεί μια εταιρεία και τα αρνητικά σήματα που μπορεί να αφορούν τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης κριτήρια μπορούν να κάνουν τους επενδυτές να αποχωρήσουν από μια συμφωνία. Σε λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις, τα ζητήματα ESG μπορεί να επηρεάσουν τους όρους, καθώς τα venture capitals μπορούν να απαιτούν υψηλότερα ίδια κεφάλαια ή να προσφέρουν λιγότερη χρηματοδότηση από το αναμενόμενο.

Πολλά VC αρνούνται να συνεργαστούν με νεοφυείς επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ειδικό υπεύθυνο για τη βιωσιμότητα. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις πρέπει επίσης να χαράξουν πολιτικές που κυμαίνονται από τη διαφορετικότητα και την συμπερίληψη έως την αλυσίδα εφοδιασμού και τις προμήθειες και να συμφωνούν σε περιοδικές αξιολογήσεις ESG.

Ακόμη και πριν από την εισαγωγή του SFDR, το 75% των ομόρρυθμων εταίρων (GPs) δήλωναν ότι οι εταιρείες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ζητήματα ESG, ακόμη και αν αυτό θα είχε αντίκτυπο στη βραχυπρόθεσμη κερδοφορία τους.

Στην βιομηχανία στο πλαίσιο αυτό, αξιολογούνται παράγοντες όπως είναι το πόσο νερό και ενέργεια χρησιμοποιεί η διαδικασία, ποιες πρώτες ύλες χρησιμοποιούνται και από πού προέρχονται, πόσα απόβλητα δημιουργούνται και πώς χρησιμοποιούνται ή επεξεργάζονται. Τα ταμεία VC επικεντρώνονται πλέον στα ίδια θέματα κατά την αξιολόγηση των αρνητικών δεικτών της αρχής SFDR.

Επιπλέον, πρέπει να κατανοήσουμε πώς αντιμετωπίζονται τα κοινωνικά ζητήματα και τα θέματα διακυβέρνησης. Πώς ευθυγραμμίζεται η εταιρεία με τους κανονισμούς υγείας και ασφάλειας και δημιουργεί ένα ασφαλές, ποικιλόμορφο και χωρίς αποκλεισμούς περιβάλλον εργασίας;

Εν ολίγοις, η βιωσιμότητα δεν είναι πλέον προαιρετική εάν μια startup θέλει την ευρύτερη δυνατή πρόσβαση σε κεφάλαια. Ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί μια θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να επιτύχει την υψηλότερη δυνατή αποτίμηση, ακόμη και από το στάδιο πριν από το λανσάρισμά της ή πριν από την εκκίνησης, είναι να διασφαλίσει ότι τα θέματα ESG λαμβάνονται υπόψη και οι δυνητικοί επενδυτές μπορούν να είναι σίγουροι ότι η αναφορά βιωσιμότητας δεν θα επηρεάζονται αρνητικά από τη νεότερη επένδυσή τους.

Το ESG επηρεάζει την πρόσβαση στη δημόσια χρηματοδότηση

Πολλές, αν όχι οι περισσότερες, ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν μη μετοχικές επιχορηγήσεις ή δάνεια ως μέρος της δομής χρηματοδότησής τους. Η εκπλήρωση συγκεκριμένων κριτηρίων βιωσιμότητας είναι συχνά απόλυτη απαίτηση για πρόσβαση σε αυτά τα κεφάλαια. Μάλιστα, πολλές startups, ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας, δεν μπορούν να ξεκινήσουν χωρίς αυτές.

Η φύση του πλαισίου ελέγχου τέτοιων αιτήσεων χρηματοδότησης σημαίνει ότι είτε πληροί τα κριτήρια είτε όχι. Επομένως, το να έχει τη βιωσιμότητα ως οδηγό της όταν σχεδιάζει το επιχειρηματικό μοντέλο και την ιδέα παραγωγής και να θέσει σε εφαρμογή τις διαδικασίες ESG από την αρχή μπορεί να είναι κρίσιμο για μια νεοφυή εταιρεία.

Εκτός από τις δημόσιες επιχορηγήσεις, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ διαθέτουν κρατικές επενδυτικές εταιρείες που συνεπενδύουν με ιδιώτες. Για παράδειγμα, το φινλανδικό κρατικό επενδυτικό ταμείο, Tesi, έχει εισαγάγει μετρήσεις βιωσιμότητας στις επενδυτικές του αξιολογήσεις και συνεχίζει να τις αναπτύσσει περαιτέρω για να διασφαλίσει ότι οι επενδύσεις που γίνονται με δημόσιο χρήμα πηγαίνουν σε εταιρείες που ακολουθούν τους κανονισμούς ESG.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Συνελήφθησαν 12 μέλη συμμοριών για την ένοπλη συμπλοκή έξω από νυχτερινό κέντρο στον Πειραιά τον Σεπτέμβριο του 2024

23:37

Με συστήματα «έξυπνης» πόλης εξοπλίστηκε ο Δήμος Κιλκίς

23:16

ΗΠΑ: Η τροπική καταιγίδα Σαντάλ σχηματίζεται στον Ατλαντικό

23:01

Έπεσε η σελίδα για την διαφάνεια του ΟΠΕΚΕΠΕ - Έδειχνε on line τα ονόματα και τα ποσά κάθε δικαιούχου

22:47

Δύο Αμερικανοί εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας τραυματίστηκαν στη Γάζα

22:16

Χανιά: Στα χέρια της ΕΛΑΣ 51χρονος για παραβάσεις που αφορούν σε ναρκωτικές ουσίες και τον τελωνειακό κώδικα

21:47

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν 43χρονος και 29χρονη για διαρρήξεις καταστημάτων και οικιών

21:18

Κιλικίς: Εξιχνιάστηκε τηλεφωνική απάτη σε βάρος ηλικιωμένης

20:56

Στον ανακριτή αύριο ο άνδρας που συνελήφθη για την πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στα Μεσοχώρια Ευβοίας

20:53

Ισραήλ: Ετοιμάζεται να απαντήσει στη Χαμάς για τη διαπραγμάτευση κατάπαυσης του πυρός

20:45

Κουτσούμπας: Ο ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη από τις βάσεις του θανάτου

20:31

Παπαστεργίου: Η ψηφιακή διακυβέρνηση δεν γνωρίζει σύνορα

20:21

Ηράκλειο: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην Καρκαδιώτισσα

20:07

Σήμερα η πιλοτική 24ωρη λειτουργία των ΜΜΜ στην Αθήνα

20:00

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στέργιος Καλπάκης νέος Γραμματέας του κόμματος

19:49

ΗΠΑ: Στους 27 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στο Τέξας

19:38

Το 5G θα αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο των κινητών συνδρομών το 2025

19:33

Το τελευταίο αντίο στον Ντιόγκο Ζότα

19:23

Παροχή βοήθειας σε ορειβάτισσα που τραυματίστηκε στον Όλυμπο

19:06

ΗΠΑ: Η Πολεμική Αεροπορία εγκαταλείπει την SpaceX του Μασκ για την παράδοση φορτίων

19:00

Στη Euronext ξέρουν από... στρατηγική

18:43

Νεκρή 85χρονη έπειτα από πτώση από μπαλκόνι πολυκατοικίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

18:31

Βρετανία: Προχωρά σε αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεών της με τη Συρία

18:20

Διευκρινίσεις Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων για την υπερωριακή απασχόληση

18:14

Συνελήφθη 31χρονος που φέρεται να βίαζε και να εξέδιδε 17χρονη στην Ελευσίνα

17:53

Πεκίνο και Ουάσινγκτον αίρουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές βασικών προϊόντων

17:27

Μαχλούφ (ΕΚΤ): Το ευρώ δεν μπορεί να αντικαταστήσει σύντομα το δολάριο

17:13

Πολωνός καθηγητής το θύμα της δολοφονίας στην Αγία Παρασκευή

17:00

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν δύο νέα προγράμματα κατάρτισης με επίδομα από 750€ έως 2.000€ - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

16:51

ΣΥΡΙΖΑ: Εγκρίθηκε από την ΚΕ η πρόταση Φάμελλου για την ΠΓ