Tip of the Day

Το πράσινο marketing ως αντίδοτο κατά του Greenwashing

24-07-2023 | 09:56
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το πράσινο marketing ως αντίδοτο κατά του Greenwashing
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Καθώς όλο και περισσότερες ρυθμιστικές αρχές λαμβάνουν μέτρα για να χαλιναγωγήσουν την αταξία που επικρατεί στην αγορά του πράσινου μάρκετινγκ, οι εταιρείες επανεξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν πράσινες πρωτοβουλίες.

Σήμερα, τα πράσινα προϊόντα έχουν μεγάλη ζήτηση. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από τη McKinsey και τη NielsenIQ, τα προϊόντα που διαφημίζονται ως βιώσιμα παρουσίασαν σωρευτική ανάπτυξη 28% τα τελευταία πέντε χρόνια, σε σύγκριση με το 20% των προϊόντων που δεν χαρακτηρίζονται ως «πράσινα». Οι ολοένα και πιο έμπειροι πελάτες θέλουν να γνωρίζουν για τις πράσινες επιλογές που υπάρχουν και η συντριπτική πλειοψηφία θέλει επίσης να μάθει τι τις καθιστά πραγματικά «πράσινες».

Αυτή η μεταβαλλόμενη τάση, σε συνδυασμό με την παγκόσμια ρυθμιστική καταστολή κατά του Greenwashing που υποκινήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, σημαίνουν ότι οι εταιρείες πρέπει να κάνουν περισσότερα από το να παρέχουν απλώς ασαφείς ισχυρισμούς βιωσιμότητας. Πρέπει να είναι σε θέση να εξηγήσουν γιατί το εκάστοτε προϊόν αποτελεί μια σοφή περιβαλλοντική επιλογή.

Και αυτό έχει διπλό κέρδος. Γιατί όταν οι πρωτοβουλίες μάρκετινγκ είναι επίκαιρες, μπορούν να αυξήσουν την αξιοπιστία της επωνυμίας, την εμπιστοσύνη της επωνυμίας και την αφοσίωση των πελατών και κατ’ επέκταση τον τζίρο. Πώς μπορεί όμως μια εταιρεία να επικοινωνήσει ορθά τα πράσινα διαπιστευτήριά της;
Σύμφωνα με το μη κερδοσκοπικό οργανισμός Carbon Trust, για να παραμείνουν δίπλα στους εξελισσόμενους κανονισμούς greenwashing και να κοινοποιήσουν αποτελεσματικά τις πρωτοβουλίες βιωσιμότητας ή ESG, οι εταιρείες θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι σχετικές προσπάθειες μάρκετινγκ βασίζονται σε γεγονότα (όλοι οι ισχυρισμοί είναι συγκεκριμένοι, ειλικρίνεια και υπευθυνότητα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να παράγουν επαρκές ενημερωτικό υλικό, το οποίο αν και δεν μπορεί να ενσωματωθεί ολόκληρο σε μια ετικέτα, θα πρέπει τουλάχιστον να δημοσιεύεται σε ένα μπλοκ ή στα κοινωνικά δίκτυα.

Η λεπτομερής περιγραφή του προϊόντος, με τη σειρά της, μπορεί να συνδέεται με ένα σχετικό άρθρο βιωσιμότητας - ας πούμε, ένα σύντομο προφίλ για τον προμηθευτή - το οποίο μπορεί στη συνέχεια να συνδέεται με μια πιο εμπεριστατωμένη ιστορία σχετικά με τη δέσμευση της εταιρείας να υποστηρίζει ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Είτε είστε καταναλωτής είτε είστε επιχείρηση, η λήψη αποφάσεων φιλικών προς το περιβάλλον είναι δύσκολη. Και αυτό γιατί οι περισσότερες επιλογές είναι ατελείς.

Αυτήν ακριβώς την ανάγκη της αγοράς μπορεί να καλύψει το πράσινο marketing. Όταν μια εταιρεία έχει μια βαθιά οργανωτική δέσμευση να μειώσει τον περιβαλλοντικό της αντίκτυπο, το πράσινο μάρκετινγκ μπορεί να είναι ένα κανάλι μέσω του οποίου μπορεί να μοιραστεί αυτή τη γνώση.

Αυτό επιτρέπει στις εταιρείες όχι μόνο να παραμείνουν πιστές στους κανονισμούς κατά του greenwashing, αλλά να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πελατών, να ενισχύσουν τη φήμη και να εμπνέουν συλλογική περιβαλλοντική δράση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:34

Η Ελλάδα 50η και φέτος στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD

14:33

Κεραμέως: Ευρωπαϊκό πρότυπο κοινωνικού διαλόγου η Εθνική Κοινωνική Συμφωνία

14:31

Ουκρανία: Στο επίκεντρο της συνάντησης Ράμσταϊν η αντιαεροπορική άμυνα

14:28

Κάλας: «Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη σε μία εποικοδομητική σχέση με το Ισραήλ»

14:22

Πάτησε ξανά το κουμπί της παύσης η BoE - Στο 3,75% τα επιτόκια

14:17

Κουκ: Η Apple θα αυξήσει τις τιμές λόγω έλλειψης chip μνήμης

14:12

ΕΚΠΟΙΖΩ: Να σταματήσουν οι παρερμηνείες για τους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη

14:07

Χέγκσεθ: «Οι ΗΠΑ θα επανεξετάσουν την στρατιωτική τους παρουσία στην Ευρώπη»

14:00

Μητσοτάκης: Ευρωπαϊκό μοντέλο ο κοινωνικός διάλογος στην Ελλάδα

13:58

Σιδηρόδρομοι: Παραδίδεται το πρώτο ενισχυμένο τμήμα της γραμμής Αθήνα - Θεσσαλονίκη

13:58

Κάπλαν (Goldman Sachs): Η Fed ίσως χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια από τον Σεπτέμβριο

13:47

Τουρνάς: 550.000 καθαρισμοί οικοπέδων μέχρι σήμερα - Από 23 Ιουνίου οι έλεγχοι

13:43

Το νέο παγοθραυστικό δεξαμενόπλοιο της Ρωσίας είναι έτοιμο για υπηρεσία

13:30

Μαρινάκης: Η μάχη κατά της ακρίβειας παραμένει σταθερή προτεραιότητα της κυβέρνησης

13:28

ΔΟΕ - Μπιρόλ: «Το βάζο έσπασε. Τα Στενά του Ορμούζ έκλεισαν μία φορά και μπορεί να ξανακλείσουν»

13:23

Γερμανία: Ο όμιλος Volkswagen θα καταργήσει 50.000 θέσεις εργασίας ως το 2030

13:11

Ελβετία: ΗΠΑ και Ιράν θα έχουν συνομιλίες αύριο, Παρασκευή, στο Μπούργκενστοκ

12:59

Ακαθάριστα οικόπεδα: Τέλος οι παρατάσεις - Πότε ξεκινούν οι έλεγχοι

12:57

Βρούτσης: Αισθητή μείωση της αθλητικής βίας, ρεκόρ 15ετίας στην αύξηση εισιτηρίων

12:52

Η ΑΑΔΕ αναβαθμίζει τη φυσική εξυπηρέτηση με το νέο δίκτυο «myPoint»

12:47

Ισραήλ: Διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ για τη διατήρηση των στρατευμάτων του στον Λίβανο

12:46

Γαλλία: Στους 40°C αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία στο Παρίσι και στα κεντροανατολικά

12:46

«Καμπανάκι» Στουρνάρα για τις δημόσιες συντάξεις: «Δεν θα αρκούν στο μέλλον»

12:46

Ζαχαράκη: «Χτίζουμε την Ελλάδα ως περιφερειακό και διεθνή ακαδημαϊκό κόμβο»

12:40

Growthfund Investor Summit 2026: Η Ελλάδα στο επίκεντρο του διεθνούς επενδυτικού διαλόγου

12:34

Στις 2 Ιουλίου συνεχίζεται η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη

12:32

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση κατά 4,2% στις γεννήσεις στην Ελλάδα πέρυσι

12:12

Το Ισραήλ διακόπτει «κάθε επαφή» με την Κάγια Κάλας

12:12

Intel: «Άλμα» 9% μετά τις αναφορές Τραμπ για συνεργασία με την Apple για το σχεδιασμό τσιπ

12:09

Τι είναι το φαινόμενο Μέτε - Μάριτ