Tip of the Day

Όλα τα μέτρα για την πάταξη της αισχροκέρδειας – Τι ισχύει για τα ενοίκια

20-04-2022 | 07:52
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τρία επιπλέον μέτρα που αφορούν στην αποτροπή και την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας μπαίνουν πλέον σε εφαρμογή, με τροπολογίες του υπουργείου Ανάπτυξης. Πρόκειται για τη δημοσιοποίηση της επωνυμίας επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα μέτρα κατά της αισχροκέρδειας, την επιβολή πλαφόν 3% στην αύξηση των ενοικίων επαγγελματικής στέγης και τη διεύρυνση της εφαρμογής του «κόφτη» στο περιθώριο κέρδους.

Αναλυτικά:

- Επιτρέπεται μέχρι τις 30 Ιουνίου η δημοσιοποίηση της επωνυμίας επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα έκτακτα μέτρα περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε δύο περιπτώσεις: Στην περίπτωση που επιβάλλεται στην επιχείρηση διοικητικό πρόστιμο μεγαλύτερο από 50.000 ευρώ, καθώς και στην περίπτωση που επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο για δεύτερη φορά, ανεξαρτήτως ύψους.

- Θεσπίζεται πλαφόν στην αύξηση του ενοικίου στις εμπορικές και επαγγελματικές μισθώσεις προκειμένου να προστατευτούν οι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις από ενδεχόμενες υπέρογκες αυξήσεις. Συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου έως και το τέλος του χρόνου η αναπροσαρμογή του μισθώματος επαγγελματικής στέγης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3% του μισθώματος του έτους 2021. Με τον τρόπο αυτό προστατεύεται, έμμεσα, και η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή από επιπρόσθετες ανατιμήσεις των προϊόντων και των υπηρεσιών που θα προκαλούνταν από την επιβάρυνση των επιχειρήσεων από δυσμενείς αυξήσεις των μισθωμάτων.

- Συμπληρώνονται οι διατάξεις που βάζουν «κόφτη» στο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα έτσι ώστε να μην υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα που ίσχυε πριν την 1η Σεπτεμβρίου 2021. Γίνονται, συγκεκριμένα, προσθήκες που αφορούν στην καταπολέμηση πρακτικών αποκόμισης αθέμιτου κέρδους στην αγορά των ζωοτροφών και των λιπασμάτων, προκειμένου να προστατευτεί ο πρωτογενής τομέας από ενδεχόμενες κερδοσκοπικές ανατιμήσεις, αλλά και να κρατηθεί χαμηλά, στο μέτρο του δυνατού, το κόστος των διατροφικών προϊόντων.

Οι δράσεις που ήδη εφαρμόζονται

- Από τις αρχές Μαρτίου έχει θεσπιστεί «κόφτης» στο περιθώριο μικτού κέρδους για σειρά αγαθών και υπηρεσιών. Απαγορεύεται, συγκεκριμένα, η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή που υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2021.

- Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να δηλώνουν κάθε πέντε εργάσιμες μέρες τα αποθέματα που έχουν σε πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων, λιπάσματα, ζωοτροφές, ωμά δημητριακά, άλευρα, φυτικά έλαια. Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης, επισύρει κυρώσεις όπως κατάσχεση και πρόστιμο από 1.000 έως 100.000 ευρώ.

- Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υπογραμμίσει ότι τα υπερκέρδη θα φορολογηθούν με συντελεστή 90%, ώστε να επιστραφούν στον Κρατικό Προϋπολογισμό και να χρησιμοποιηθούν για στοχευμένη ανακούφιση των πληττόμενων από τις ανατιμήσεις, πολιτών. Για τον σκοπό αυτό έχει δοθεί εντολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας, να αναλύσει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας από τον περασμένο Οκτώβριο έως σήμερα και να υποβάλει σχετικό πόρισμα. Το πόρισμα αναμένεται ως το τέλος του μήνα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:18

Ισραηλινό δικαστήριο παρατείνει την κράτηση δύο ακτιβιστών του «Στολίσκου για τη Γάζα»

17:08

Γολγοθάς η μεταβίβαση ακινήτου: Έως 213 ημέρες στη Θεσσαλονίκη - 4 μήνες για την έκδοση άδειας

17:06

Στο ΔΣ του αμερικανικού Ινστιτούτου Έρευνας Ηλεκτρικής Ενέργειας (EPRI) ο Γεώργιος Στάσσης

17:04

Ρωσία: Το διυλιστήριο Κιρίσι διέκοψε την επεξεργασία πετρελαίου μετά από επίθεση ουκρανικών drones

16:52

Wall Street: Ανοδικά καθώς το πετρέλαιο υποχωρεί - Ρεκόρ για τον Nasdaq

16:47

Χέγκσεθ: «Η κατάπαυση πυρός με το Ιράν εξακολουθεί να ισχύει - Tο Ιράν δεν ελέγχει τo Ορμούζ»

16:45

Η Stoiximan εγκαινιάζει τα νέα της γραφεία στη Θεσσαλονίκη με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο

16:37

Πάνω από τις εκτιμήσεις τα κέρδη και τα έσοδα της Ferrari στο α' τρίμηνο

16:34

Εφορία: Συνεπείς στις φορο-πληρωμές 8 στους 10 φορολογούμενους

16:20

Πακιστάν: Οι δολοφονίες για λόγους «τιμής» αυξήθηκαν σε τουλάχιστον 470 το 2025

16:07

Πιερρακάκης στο Ecofin: Απαιτεί πολιτικό θάρρος για να επιτευχθεί ο οικονομικός μετασχηματισμός

15:59

ΕΚΠΑ: Αναβαθμίζονται οι φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Αθηνών

15:52

Μακρόν: Η ΕΕ να ενεργοποιήσει το «εμπορικό μπαζούκα» αν οι ΗΠΑ αυξήσουν τους δασμούς

15:47

Τουρκία: Ο εθνικιστής σύμμαχος του Ερντογάν ζήτησε να δοθεί επίσημο ρόλο στον Οτσαλάν

15:24

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αραγτσί μεταβαίνει στην Κίνα λίγο πριν την επίσκεψη Τραμπ

15:14

ΓΣΕΕ: Ξανά πρόεδρος ο Γιάννης Παναγόπουλος

15:13

Μιχαηλίδου για Νταντάδες της Γειτονιάς: Εντυπωσιακή ανταπόκριση, πάνω από 48.000 επισκέψεις στην πλατφόρμα

15:07

Βαρθολομαίος από Βουλή: «Ανάγκη συναίνεσης γύρω από κοινές θεμελιώδεις αξίες»

15:04

Πέντε παραθαλάσσιες πόλεις της Ελλάδας για καλοκαιρινές αποδράσεις

14:56

Mega Brokers: Πάνω από 1 εκατ. ευρώ σε bonus, επιπλέον αμοιβές και παροχές για συνεργάτες, προσωπικό

14:55

Παιδικοί Σταθμοί: Ξεκινούν 10 Μαΐου οι ηλεκτρονικές αιτήσεις εγγραφών

14:53

Ρουμανία: «Κατέρρευσε» η κυβέρνηση του Ίλιε Μπολοζάν - Πέρασε η πρόταση δυσπιστίας

14:49

Μελέτη: Σύμμαχος των ατόμων με υπερφαγική διαταραχή η αναγραφή των θερμίδων στο μενού σε καφέ, εστιατόρια

14:40

Έναρξη νέας εφαρμογής Φακέλου Ασφάλισης Υγείας - Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΕΟΠΥΥ

14:37

Νέα διοικητική ομάδα για την Randstad Ελλάδος

14:35

Η Κίνα χαρακτήρισε «παράνομες» τις ευρύτερες αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Κούβας

14:35

FixItBnB: Νέα υπηρεσία τεχνικής υποστήριξης για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης από τη ΔΕΗ

14:32

AtmoHub: Άνοδος της θερμοκρασίας και νέο επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

14:18

Η Kaspersky προειδοποιεί για επιθέσεις phishing μέσω Amazon Simple Email Service

14:10

Βρετανία: Νέες κυρώσεις στη Ρωσία για στρατολόγηση μεταναστών στον πόλεμο