Tip of the Day

Όλα τα μέτρα για την πάταξη της αισχροκέρδειας – Τι ισχύει για τα ενοίκια

20-04-2022 | 07:52
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Τρία επιπλέον μέτρα που αφορούν στην αποτροπή και την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας μπαίνουν πλέον σε εφαρμογή, με τροπολογίες του υπουργείου Ανάπτυξης. Πρόκειται για τη δημοσιοποίηση της επωνυμίας επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα μέτρα κατά της αισχροκέρδειας, την επιβολή πλαφόν 3% στην αύξηση των ενοικίων επαγγελματικής στέγης και τη διεύρυνση της εφαρμογής του «κόφτη» στο περιθώριο κέρδους.

Αναλυτικά:

- Επιτρέπεται μέχρι τις 30 Ιουνίου η δημοσιοποίηση της επωνυμίας επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα έκτακτα μέτρα περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε δύο περιπτώσεις: Στην περίπτωση που επιβάλλεται στην επιχείρηση διοικητικό πρόστιμο μεγαλύτερο από 50.000 ευρώ, καθώς και στην περίπτωση που επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο για δεύτερη φορά, ανεξαρτήτως ύψους.

- Θεσπίζεται πλαφόν στην αύξηση του ενοικίου στις εμπορικές και επαγγελματικές μισθώσεις προκειμένου να προστατευτούν οι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις από ενδεχόμενες υπέρογκες αυξήσεις. Συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου έως και το τέλος του χρόνου η αναπροσαρμογή του μισθώματος επαγγελματικής στέγης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3% του μισθώματος του έτους 2021. Με τον τρόπο αυτό προστατεύεται, έμμεσα, και η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή από επιπρόσθετες ανατιμήσεις των προϊόντων και των υπηρεσιών που θα προκαλούνταν από την επιβάρυνση των επιχειρήσεων από δυσμενείς αυξήσεις των μισθωμάτων.

- Συμπληρώνονται οι διατάξεις που βάζουν «κόφτη» στο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα έτσι ώστε να μην υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα που ίσχυε πριν την 1η Σεπτεμβρίου 2021. Γίνονται, συγκεκριμένα, προσθήκες που αφορούν στην καταπολέμηση πρακτικών αποκόμισης αθέμιτου κέρδους στην αγορά των ζωοτροφών και των λιπασμάτων, προκειμένου να προστατευτεί ο πρωτογενής τομέας από ενδεχόμενες κερδοσκοπικές ανατιμήσεις, αλλά και να κρατηθεί χαμηλά, στο μέτρο του δυνατού, το κόστος των διατροφικών προϊόντων.

Οι δράσεις που ήδη εφαρμόζονται

- Από τις αρχές Μαρτίου έχει θεσπιστεί «κόφτης» στο περιθώριο μικτού κέρδους για σειρά αγαθών και υπηρεσιών. Απαγορεύεται, συγκεκριμένα, η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή που υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2021.

- Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να δηλώνουν κάθε πέντε εργάσιμες μέρες τα αποθέματα που έχουν σε πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων, λιπάσματα, ζωοτροφές, ωμά δημητριακά, άλευρα, φυτικά έλαια. Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης, επισύρει κυρώσεις όπως κατάσχεση και πρόστιμο από 1.000 έως 100.000 ευρώ.

- Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υπογραμμίσει ότι τα υπερκέρδη θα φορολογηθούν με συντελεστή 90%, ώστε να επιστραφούν στον Κρατικό Προϋπολογισμό και να χρησιμοποιηθούν για στοχευμένη ανακούφιση των πληττόμενων από τις ανατιμήσεις, πολιτών. Για τον σκοπό αυτό έχει δοθεί εντολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας, να αναλύσει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας από τον περασμένο Οκτώβριο έως σήμερα και να υποβάλει σχετικό πόρισμα. Το πόρισμα αναμένεται ως το τέλος του μήνα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:45

Κεφαλογιάννη: Η Αθήνα «ανοικτή» σε νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες

20:32

ΟΠΕΚΕΠΕ: Προθεσμία για να απολογηθούν οι 17 συλληφθέντες από Θεσσαλονίκη - Σέρρες

20:21

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη διασυνοριακή ανταλλαγή δικαιολογητικών

20:11

Λ. Οίκος: Επιβεβαιώνει τη συμφωνία εκεχειρίας 60 ημερών ΗΠΑ και Ιράν - Απομένει η υπογραφή Τραμπ

20:02

Πιερρακάκης: Υποδομή εθνικής ασφάλειας η βιομηχανία τροφίμων στην Ελλάδα - Ανάγκη για συνέργειες

20:00

ΗΠΑ - Ιράν: Ένας πόλεμος που υπήρχε πάντα και δεν τελειώνει ποτέ

19:46

Διαγράφει τα κέρδη του το πετρέλαιο μετά το διαφαινόμενο deal ΗΠΑ - Ιράν

19:46

Γιώτης: Ανάχωμα στις πληθωριστικές πιέσεις τα επώνυμα τυποποιημένα τρόφιμα

19:43

Μητσοτάκης - Μπάιρ: Στο επίκεντρο της συνάντησης τεχνητή νοημοσύνη, Δυτικά Βαλκάνια

19:32

Διάβημα Γεραπετρίτη στην Ουκρανία για το drone στη Λευκάδα

19:31

Κικίλιας: Το λιμάνι της Καλύμνου είναι η καθημερινή γέφυρα των νησιωτών με την Ελλάδα

19:27

Πτώση στις ευρωαγορές - Ράλι για τις μετοχές άμυνας

19:18

Η TAP Air Portugal ξεκινά πτήσεις προς Αθήνα

19:11

Χρηστίδης: Οι μητέρες σήμερα ζουν μια μεγάλη αδικία στην αγορά εργασίας

18:59

Μαρινάκης: «Η ανάπτυξη πρέπει να βασίζεται σε επενδύσεις και φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις»

18:48

Γκίλφοϊλ: Η Μύκονος συνεχίζει να αναδεικνύει ευκαιρίες για σύμπραξη ΗΠΑ- Ελλάδας

18:39

Στα Χανιά την Παρασκευή ο Κυρ. Μητσοτάκης

18:29

Στο Κονγκό ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ - Το μήνυμα για Έμπολα

18:18

Αγαπηδάκη: «Παγιδευμένοι» στην οθόνη 3 στους 4 νέους κάνουν doomscrolling

18:08

Μιχαηλίδου: Συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου για το παιδί, την αναπηρία και την κοινωνική προστασία

17:57

Lavipharm: Αύξηση EBITDA 11% στο α' τρίμηνο - Στα 3,13 εκατ. ευρώ

17:46

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μια συνεδρίαση μόνη της η ΔΕΗ

17:44

Μερτς: Αποφασισμένος για το νέο ξεκίνημα της Γερμανίας

17:35

Deal Ουκρανίας - Σουηδίας για 20 νέα μαχητικά αεροσκάφη Gripen

17:25

Axios: Συμφώνησαν ΗΠΑ και Ιράν - Εν αναμονή της έγκρισης Τραμπ

17:23

Παπασταύρου: Για την Ελλάδα και την κυβέρνηση, η προστασία του περιβάλλοντος αφορά την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη

17:22

Έναρξη Επιχείρησης: Τα πιο Συχνά Λάθη που Κοστίζουν

17:14

Ποσειδώνια 2026: Οικονομικό αποτύπωμα άνω των 100 εκατ. ευρώ

17:10

Αυστηρά μηνύματα από Χαμενεΐ και Φρουρούς της Επανάστασης κατά ΗΠΑ

17:01

ΑΣΕΠ: Πάνω από 130.000 οι αιτήσεις για κατάταξη υποψήφιων εκπαιδευτικών