Tip of the Day

Όλα τα μέτρα για την πάταξη της αισχροκέρδειας – Τι ισχύει για τα ενοίκια

20-04-2022 | 07:52
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τρία επιπλέον μέτρα που αφορούν στην αποτροπή και την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας μπαίνουν πλέον σε εφαρμογή, με τροπολογίες του υπουργείου Ανάπτυξης. Πρόκειται για τη δημοσιοποίηση της επωνυμίας επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα μέτρα κατά της αισχροκέρδειας, την επιβολή πλαφόν 3% στην αύξηση των ενοικίων επαγγελματικής στέγης και τη διεύρυνση της εφαρμογής του «κόφτη» στο περιθώριο κέρδους.

Αναλυτικά:

- Επιτρέπεται μέχρι τις 30 Ιουνίου η δημοσιοποίηση της επωνυμίας επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα έκτακτα μέτρα περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε δύο περιπτώσεις: Στην περίπτωση που επιβάλλεται στην επιχείρηση διοικητικό πρόστιμο μεγαλύτερο από 50.000 ευρώ, καθώς και στην περίπτωση που επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο για δεύτερη φορά, ανεξαρτήτως ύψους.

- Θεσπίζεται πλαφόν στην αύξηση του ενοικίου στις εμπορικές και επαγγελματικές μισθώσεις προκειμένου να προστατευτούν οι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις από ενδεχόμενες υπέρογκες αυξήσεις. Συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου έως και το τέλος του χρόνου η αναπροσαρμογή του μισθώματος επαγγελματικής στέγης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3% του μισθώματος του έτους 2021. Με τον τρόπο αυτό προστατεύεται, έμμεσα, και η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή από επιπρόσθετες ανατιμήσεις των προϊόντων και των υπηρεσιών που θα προκαλούνταν από την επιβάρυνση των επιχειρήσεων από δυσμενείς αυξήσεις των μισθωμάτων.

- Συμπληρώνονται οι διατάξεις που βάζουν «κόφτη» στο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα έτσι ώστε να μην υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα που ίσχυε πριν την 1η Σεπτεμβρίου 2021. Γίνονται, συγκεκριμένα, προσθήκες που αφορούν στην καταπολέμηση πρακτικών αποκόμισης αθέμιτου κέρδους στην αγορά των ζωοτροφών και των λιπασμάτων, προκειμένου να προστατευτεί ο πρωτογενής τομέας από ενδεχόμενες κερδοσκοπικές ανατιμήσεις, αλλά και να κρατηθεί χαμηλά, στο μέτρο του δυνατού, το κόστος των διατροφικών προϊόντων.

Οι δράσεις που ήδη εφαρμόζονται

- Από τις αρχές Μαρτίου έχει θεσπιστεί «κόφτης» στο περιθώριο μικτού κέρδους για σειρά αγαθών και υπηρεσιών. Απαγορεύεται, συγκεκριμένα, η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή που υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2021.

- Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να δηλώνουν κάθε πέντε εργάσιμες μέρες τα αποθέματα που έχουν σε πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων, λιπάσματα, ζωοτροφές, ωμά δημητριακά, άλευρα, φυτικά έλαια. Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης, επισύρει κυρώσεις όπως κατάσχεση και πρόστιμο από 1.000 έως 100.000 ευρώ.

- Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υπογραμμίσει ότι τα υπερκέρδη θα φορολογηθούν με συντελεστή 90%, ώστε να επιστραφούν στον Κρατικό Προϋπολογισμό και να χρησιμοποιηθούν για στοχευμένη ανακούφιση των πληττόμενων από τις ανατιμήσεις, πολιτών. Για τον σκοπό αυτό έχει δοθεί εντολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας, να αναλύσει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας από τον περασμένο Οκτώβριο έως σήμερα και να υποβάλει σχετικό πόρισμα. Το πόρισμα αναμένεται ως το τέλος του μήνα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:34

Fuel Pass: Άνοιξε η πλατφόρμα - Πώς να κάνετε αίτηση

16:19

Bloomberg: Συμφωνία 650 εκατ. ευρώ Ισραήλ-Ελλάδας για το πυραυλικό σύστημα PULS

16:11

Καράντζαλος: AI και data centers αλλάζουν το παιχνίδι - Το παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα

15:57

Ουκρανία: Έπληξε ρωσική φρεγάτα στο Νοβοροσίσκ και εξέδρα εξόρυξης κοντά στην Κριμαία

15:48

Βουτσινάς (ΚΕΕΕ): Το 54% των ελληνικών επιχειρήσεων δηλώνουν ότι η γραφειοκρατία αποτελεί εμπόδιο

15:41

Φρουροί της Επανάστασης: Στοχοθετήσαμε το αμερικανικό αμφίβιο πλοίο USS Tripoli

15:27

Πιερρακάκης: Σε τροχιά ανάπτυξης η Ελλάδα - Θα απορροφήσουμε το σοκ της κρίσης στη Μέση Ανατολή

15:27

Βουλή: Έκτακτα μέτα για τον αφθώδη πυρετό - Έντονη αντιπαράθεση Λαζαρίδη-Πολάκη

15:25

Χατζηδάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι χειρισμοί εξασφαλίζουν προστασία της παράταξης, των βουλευτών και της αλήθειας

15:21

Μπρατάκος: «Θετική δυναμική, αλλά με σαφείς προκλήσεις για την επόμενη φάση της οικονομίας»

15:16

Επιθέσεις σε πετροχημικές εγκαταστάσεις του Ιράν

15:14

Στα χέρια της Neurocrine η Soleno για 2,9 δισ. δολάρια

14:59

Άκαρπος ο διαγωνισμός του Υπερταμείου για το Επιχειρηματικό Πάρκο Φυλής

14:58

12 μικρές πόλεις της Ευρώπης με κινηματογραφική ομορφιά

14:49

Τυχερά παιχνίδια: Έφεραν στο Δημόσιο 1,16 δισ. ευρώ φορολογικά έσοδα το 2025

14:47

Κοντογεώργης: «Ο ορεινός τουρισμός στην αιχμή του δόρατος»

14:33

Βιομηχανία: Πακέτο 100 εκατ. τον χρόνο για το ενεργειακό κόστος - Αντιστάθμιση CO₂, «κούρεμα» ΥΚΩ και επενδύσεις 200 εκατ.

14:33

Η πορεία των τιμών και οι εντατικοί έλεγχοι στο επίκεντρο σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου

14:32

Κρεμλίνο: Ολόκληρη η Μέση Ανατολή «φλέγεται»

14:31

Μήνυμα ΠΟΥ για στήριξη της επιστήμης και διεθνείς συνεργασίες

14:27

Πρωτοβουλία-ορόσημο από την Allwyn για ανακαίνιση του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά»

14:26

Ισπανία: Δημοσκοπική άνοδος για τους Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ

14:26

Reuters: Η Paramount αναμένει υποστήριξη από τον Κόλπο στην εξαγορά της Warner

14:18

Μαρινάκης για ασυμβίβαστο: Ίσως θα πρέπει να συζητήσουμε και για μείωση βουλευτών

14:12

Οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να χάσετε λίπος

13:49

20 νεοφυείς επιχειρήσεις στο νέο κύκλο του EnvolveXL

13:47

Κόστα: Η ΕΕ προτρέπει το Ιράν να αποκαταστήσει την ελευθερία στο Στενό του Ορμούζ

13:42

Χαρδαλιάς: «Επιταχύνουμε τις παρεμβάσεις μας, η αντιπλημμυρική θωράκιση της Ανατολικής Αττικής δεν μπορεί να περιμένει»

13:27

Ντάιμον (JP Morgan): Ο πόλεμος στο Ιράν ίσως οδηγήσει πληθωρισμό και επιτόκια στα ύψη

13:14

Απώλειες για το πετρέλαιο με φόντο τα Στενά του Ορμούζ