Tip of the Day

Όλα τα μέτρα για την πάταξη της αισχροκέρδειας – Τι ισχύει για τα ενοίκια

20-04-2022 | 07:52
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τρία επιπλέον μέτρα που αφορούν στην αποτροπή και την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας μπαίνουν πλέον σε εφαρμογή, με τροπολογίες του υπουργείου Ανάπτυξης. Πρόκειται για τη δημοσιοποίηση της επωνυμίας επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα μέτρα κατά της αισχροκέρδειας, την επιβολή πλαφόν 3% στην αύξηση των ενοικίων επαγγελματικής στέγης και τη διεύρυνση της εφαρμογής του «κόφτη» στο περιθώριο κέρδους.

Αναλυτικά:

- Επιτρέπεται μέχρι τις 30 Ιουνίου η δημοσιοποίηση της επωνυμίας επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα έκτακτα μέτρα περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε δύο περιπτώσεις: Στην περίπτωση που επιβάλλεται στην επιχείρηση διοικητικό πρόστιμο μεγαλύτερο από 50.000 ευρώ, καθώς και στην περίπτωση που επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο για δεύτερη φορά, ανεξαρτήτως ύψους.

- Θεσπίζεται πλαφόν στην αύξηση του ενοικίου στις εμπορικές και επαγγελματικές μισθώσεις προκειμένου να προστατευτούν οι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις από ενδεχόμενες υπέρογκες αυξήσεις. Συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου έως και το τέλος του χρόνου η αναπροσαρμογή του μισθώματος επαγγελματικής στέγης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3% του μισθώματος του έτους 2021. Με τον τρόπο αυτό προστατεύεται, έμμεσα, και η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή από επιπρόσθετες ανατιμήσεις των προϊόντων και των υπηρεσιών που θα προκαλούνταν από την επιβάρυνση των επιχειρήσεων από δυσμενείς αυξήσεις των μισθωμάτων.

- Συμπληρώνονται οι διατάξεις που βάζουν «κόφτη» στο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα έτσι ώστε να μην υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα που ίσχυε πριν την 1η Σεπτεμβρίου 2021. Γίνονται, συγκεκριμένα, προσθήκες που αφορούν στην καταπολέμηση πρακτικών αποκόμισης αθέμιτου κέρδους στην αγορά των ζωοτροφών και των λιπασμάτων, προκειμένου να προστατευτεί ο πρωτογενής τομέας από ενδεχόμενες κερδοσκοπικές ανατιμήσεις, αλλά και να κρατηθεί χαμηλά, στο μέτρο του δυνατού, το κόστος των διατροφικών προϊόντων.

Οι δράσεις που ήδη εφαρμόζονται

- Από τις αρχές Μαρτίου έχει θεσπιστεί «κόφτης» στο περιθώριο μικτού κέρδους για σειρά αγαθών και υπηρεσιών. Απαγορεύεται, συγκεκριμένα, η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή που υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2021.

- Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να δηλώνουν κάθε πέντε εργάσιμες μέρες τα αποθέματα που έχουν σε πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων, λιπάσματα, ζωοτροφές, ωμά δημητριακά, άλευρα, φυτικά έλαια. Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης, επισύρει κυρώσεις όπως κατάσχεση και πρόστιμο από 1.000 έως 100.000 ευρώ.

- Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υπογραμμίσει ότι τα υπερκέρδη θα φορολογηθούν με συντελεστή 90%, ώστε να επιστραφούν στον Κρατικό Προϋπολογισμό και να χρησιμοποιηθούν για στοχευμένη ανακούφιση των πληττόμενων από τις ανατιμήσεις, πολιτών. Για τον σκοπό αυτό έχει δοθεί εντολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας, να αναλύσει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας από τον περασμένο Οκτώβριο έως σήμερα και να υποβάλει σχετικό πόρισμα. Το πόρισμα αναμένεται ως το τέλος του μήνα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:52

Macy's: «Βουτιά» 6% της μετοχής παρά τις ισχυρότερες συγκρίσιμες πωλήσεις σε πάνω από τρία χρόνια

14:42

Πώς οι ελλείψεις βιταμινών επηρεάζουν τη μνήμη

14:40

Skroutz: Αύξηση παραγγελιών 25% και άλμα τζίρου 37% στη φετινή Black Friday

14:36

Κρεμλίνο: Ο Πούτιν αποδέχθηκε ορισμένες αμερικανικές προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου

14:30

Αγρότες στους δρόμους (Νο ΙΙ): Πώς η δαιδαλώδης γραφειοκρατία μηδενίζει τη δουλειά στα χωράφια

14:24

«Στεγνώνουν» Μόρνος και Υλίκη παρά τις βροχές - Τι έδειξαν οι αυτοψίες της ΕΥΔΑΠ

14:22

Η Ουγγαρία θα προσφύγει κατά της απόφασης της ΕΕ για απαγόρευση εισαγωγών ρωσικής ενέργειας

14:18

Έρευνα της Unicef: 1 στους 6 εφήβους αυτοτραυματίζεται κρυφά

14:17

Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα το Σάββατο

14:15

Ουκρανία: Χώρες του ΝΑΤΟ υπόσχονται πάνω από 1 δισ. ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια

14:14

10 υπέροχοι προορισμοί για χριστουγεννιάτικες διακοπές στην Ελλάδα

14:13

Μαρινάκης: O διάλογος με τους αγρότες δεν σταμάτησε ποτέ, έχει και αποτέλεσμα

14:10

Τσάφος: Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι τιμές ρεύματος στην Ελλάδα

14:10

H Alpha Bank ενισχύει την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη σε Τέχνες και Πολιτισμό

14:06

Μητσοτάκης: Καθρέφτης για την πρόοδο μιας χώρας είναι και η φροντίδα για τους πολίτες της με αναπηρία

13:52

Αλλαγές στους ελέγχους της Τροχαίας - Τι έρχεται να προστεθεί στο αλκοτέστ

13:48

Αιφνιδιαστική αλλαγή ηγεσίας στην HSBC - Νέος πρόεδρος ο Μπρένταν Νέλσον

13:42

Ο Σάσα Βεζένκοφ επενδύει στην κυπριακή EMBIO Diagnostics

13:41

Η Foot Locker ανοίγει το πρώτο κατάστημα Reimagined Evolution στην Ελλάδα

13:40

ΤτΕ: Αμετάβλητο το επιτόκιο νέων καταθέσεων, μειώθηκε στο 4,45% στα νέα δάνεια

13:34

Παπαθανάσης: Επιπλέον χρηματοδότηση 240 εκατ. ευρώ σε ΜμΕ από το Ταμείο Δανείων του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ

13:32

Η SoftBank μειώνει το μερίδιό της στην Εutelsat, ανταγωνιστή της Starlink - «Βουτιά» 8% της μετοχής

13:32

Στο Πεκίνο ο Μακρόν - Αύριο η συνάντηση με τον Σι

13:24

Κεφαλογιάννης: Επικαιροποιήσαμε τον Χάρτη Εκτίμησης Κινδύνου Πυρκαγιών μετά από 45 χρόνια

13:21

Εξωδικαστικός: Νέο ιστορικό ρεκόρ τον Νοέμβριο 2.450 ρυθμίσεις οφειλών ύψους 600 εκατ. ευρώ

13:16

Τιμητικό βραβείο στην Ιουλία Τσέτη για την προσφορά της στην Επιστήμη και τον φαρμακευτικό κλάδο στα Health Care & Business Awards

13:15

«Κόκκινη» προειδοποίηση από ΕΜΥ για τη νέα κακοκαιρία - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

13:15

O Όμιλος Aktor Χρυσός Χορηγός της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες Los Angeles 2028

13:07

Politico: Η έρευνα για τη Μογκερίνι μπορεί να εξελιχθεί σε «μεγάλη κρίση» για την ΕΕ

13:04

Χονγκ Κονγκ: Στους 159 οι νεκροί από τη φωτιά στους ουρανοξύστες - Έξι νέες συλλήψεις