Tip of the Day

Tip of the Day: Οδήγηση: 8 συμβουλές για οικονομία στα καύσιμα

12-08-2021 | 08:28
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η κατανάλωση ενός αυτοκινήτου δεν εξαρτάται μόνο από τις προδιαγραφές με τις οποίες «βγήκε» από το εργοστάσιο, όπως τα κυβικά του κινητήρα του, ή από το είδος του καυσίμου που χρησιμοποιεί. Αντίθετα, ο τρόπος που οδηγείται κάθε όχημα, αλλά και η συχνότητα με την οποία συντηρείται, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το κόστος μικρών και μεγάλων μετακινήσεων.

Επομένως, μερικές απλές αλλαγές στην οδηγική συμπεριφορά, αλλά και η σωστή φροντίδα του Ι.Χ. σας, μπορεί να σας βοηθήσουν να πετύχετε σημαντική εξοικονόμηση στα έξοδα χρήσης του. Ειδικά μάλιστα αν είστε από εκείνους που οι καλοκαιρινές εξορμήσεις «μεταφράζονται» σε αρκετά χιλιόμετρα στο τιμόνι, τότε με τις παρακάτω συμβουλές θα μπορέσετε να συγκρατήσετε το κόστος που θα έχουν τα καύσιμα στον προϋπολογισμό των διακοπών σας.

Μην επιταχύνετε και φρενάρετε «επιθετικά»

Αν «σανιδώνετε» το γκάζι στο ξεκίνημα, ή αν φρενάρετε απότομα, τότε μπορεί να αυξήσετε την κατανάλωση καυσίμου έως και 30%. Για πιο οικονομική (και οικολογική) οδήγηση, προτιμήστε τις όσο το δυνατόν πιο ήπιες αυξομειώσεις της ταχύτητας του αυτοκινήτου. Για παράδειγμα, όταν βλέπετε ότι το φανάρι μπροστά σας είναι κόκκινο, ή όταν πρόκειται να μπείτε σε στροφή, το ιδανικό είναι να ελαττώνετε προοδευτικά την ταχύτητα του οχήματος, αφήνοντας απαλά το γκάζι.

Με την ίδια λογική, θα πρέπει να αποφεύγετε το μαρσάρισμα στα φανάρια, αφού πέρα από την άσκοπη κατανάλωση καυσίμου, προκαλείτε και ηχορύπανση.

Οδηγείτε με σταθερή και όχι υπερβολική ταχύτητα

Οι απότομες αυξομειώσεις της ταχύτητας αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμου και στα δρομολόγια σε αυτοκινητόδρομους ή εθνικές οδούς. Επομένως, σε αυτές τις περιπτώσεις η πιο οικονομική οδήγηση σημαίνει κίνηση του οχήματος με σταθερή ταχύτητα, και την κατάλληλη σχέση μετάδοσης (ταχύτητα) ώστε οι στροφές να διατηρούνται στις 2.000-2.500.

Επίσης, η υπερβολική ταχύτητα κάνει τον κινητήρα πιο «αχόρταγο» σε καύσιμο, πέρα από το ότι αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος. Είναι ενδεικτικό ότι η μείωση της ταχύτητας κατά 10 χλμ./ώρα επιφέρει εξοικονόμηση 10-15%.

Χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό με μέτρο

Αν και η χρήση του κλιματιστικού αυξάνει την κατανάλωση κατά 8% περίπου, η αλήθεια είναι ότι δύσκολο μπορεί να αποφευχθεί η χρήση του όταν ο υδράργυρος «χτυπάει κόκκινο». Μπορείτε ωστόσο να περιορίσετε την κατανάλωσή του, φροντίζοντας κατ΄ αρχάς να παρκάρετε το όχημα σε κάποιο σημείο που δεν έχει ήλιο, ώστε να μην αναπτυχθούν θερμοκρασίες... θερμοκηπίου στο εσωτερικό του.

Επίσης με το φυσικό δροσισμό του Ι.Χ., αφήνοντας όλα τα παράθυρα ανοικτά για λίγα λεπτά όταν ξεκινάτε, θα «βοηθήσετε» το air-condition να πετύχει πιο γρήγορα την επιθυμητή θερμοκρασία. Αν το αυτοκίνητό σας διαθέσει πλήρως αυτοματοποιημένο κλιματισμό, ρυθμίστε το σε μία λογική θερμοκρασία, π.χ. στους 22 βαθμούς Κελσίου.

Οδηγείτε με κλειστά παράθυρα

Με εξαίρεση τα δρομολόγια μέσα στην πόλη σε συνθήκες κίνησης, όπου δεν αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες, σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις η οδήγηση με ανοικτά παράθυρα αλλοιώνει σημαντικά την αεροδυναμική συμπεριφορά του αυτοκινήτου, με συνέπεια να αυξάνεται η κατανάλωση. Γι΄ αυτό προτιμήστε να οδηγείτε με κλειστά παράθυρα, επιστρατεύοντας τον εξαερισμό (και όχι τον κλιματισμό) του αυτοκινήτου, όταν το επιτρέπουν οι εξωτερικές θερμοκρασίες.

Για ταχύτητες πάνω από 80 χλμ./ώρα, η επίπτωση στην αεροδυναμική συμπεριφορά είναι τόσο σημαντική, που είναι προτιμότερο να έχετε κλειστά τα παράθυρα και «αναμμένο» τον κλιματισμό – σε μία «ήπια», βέβαια, ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας.

Μην φορτώνετε υπερβολικά το αυτοκίνητο

Μετακινηθείτε με τις απολύτως απαραίτητες αποσκευές, οποιοδήποτε περιττό βάρος αυξάνει την κατανάλωση. Για κάθε επιπλέον 45 κιλά που υπάρχουν στο Ι.Χ., θα «κάψει» 1-2% περισσότερα καύσιμα.

Αφαιρείτε την μπαγκαζιέρα

Η μπαγκαζιέρα επηρεάζει την αεροδυναμική του οχήματος, αυξάνοντας την κατανάλωση έως 5%. Επομένως, θα πρέπει να αφαιρείται όταν δεν χρησιμοποιείται για τη μεταφορά αποσκευών.

Ελέγχετε τακτικά την πίεση των ελαστικών

Αν η πίεση των λάστιχων είναι μειωμένη κατά 25% από το κανονικό, τότε η κατανάλωση αυξάνεται κατά 2%-6%. Επομένως, είναι σημαντικό να ελέγχεται μία φορά τον μήνα.

Μην αμελείτε το service

Πέρα από το ότι θα εξασφαλίσετε πως το όχημά σας δεν θα πάθει βλάβη, η τακτική επίσκεψη στον τεχνικό είναι η απαραίτητη «δικλείδα ασφαλείας», ώστε τα μηχανολογικά του μέρη λειτουργούν όσο το δυνατόν πιο αποδοτικά. Έτσι, για παράδειγμα, ένα μπουζί που δεν αλλάχθηκε εγκαίρως μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση έως και 5%, ενώ αν το φίλτρο αέρα έχει βουλώσει, τότε το αυτοκίνητο θα «καίει» έως και 10% περισσότερο καύσιμο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:06

Social Media και τηλεόραση κερδίζουν την «κούρσα» της ενημέρωσης στην Ελλάδα

18:02

Ρωσία: Το λιμάνι του Νοβοροσίσκ επανέλαβε τις φορτώσεις πετρελαίου έπειτα από ουκρανική επίθεση

18:00

NAFTOGAZ και η ΔΕΠΑ Εμπορίας υπέγραψαν Δήλωση Προθέσεων Φυσικού Αερίου για τον χειμώνα 2025–2026

17:54

TREK Development: Εισάγεται στην Εναλλακτική Αγορά του  Χρηματιστηρίου Αθηνών 

17:43

Σδούκου: Η Ελλάδα, ως ενεργειακή πύλη, αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό της ρόλο

17:14

Ρεν (ΕΚΤ): Πρέπει να ληφθεί υπόψη ο κίνδυνος επιβράδυνσης του πληθωρισμού

17:00

Μπαράζ επενδύσεων στη βιομηχανία τροφίμων - Πού στοχεύουν

16:36

Πρωτοψάλτης: Νέο μοντέλο διαχείρισης στην ευλογιά αιγοπροβάτων

16:27

Γερμανία: Οι μοντέρνοι influencers του Ισλάμ

16:16

Ροδόπη: Αυτοκίνητο που μετέφερε μη νόμιμους μετανάστες έπεσε σε χαράδρα – Ένας νεκρός

16:09

Εκλογές στη Χιλή: Οκτώ υποψήφιοι διεκδικούν τον προεδρικό θώκο

16:00

Boeing: Σύντομα οι ανακοινώσεις για συνεργασία στην κατασκευή του εκπαιδευτικού αεροσκάφους T-7

15:47

ΥΠΕΝ: Ο Δήμος Μεγίστης αποκτά σύγχρονο χωρικό σχεδιασμό στρατηγικής σημασίας

15:30

Χατζηδάκης: Η επίσκεψη Ζελένσκι αναβαθμίζει ακόμη περισσότερο τη γεωστρατηγική θέση της πατρίδας μας

15:14

ΟΑΣΑ: Μεταβολές στη λειτουργία των ΜΜΜ λόγω των εκδηλώσεων εορτασμού της 52ης επετείου του Πολυτεχνείου

15:10

Ιράν: Oι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για ισότιμες και δίκαιες συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

14:55

Ανδρουλάκης: Εκατομμύρια πολίτες καλούνται να γίνουν Χάρι Πότερ, για να τα βγάλουν πέρα

14:36

Μητσοτάκης: Η Ουκρανία μπορεί να στηρίζεται στην Ελλάδα - Ευχαριστίες Ζελένσκι σε Αθήνα και Τραμπ

14:27

Δεν αναμένεται να κοπάσει σύντομα η κόντρα Τραμπ - BBC

14:17

Πέθανε ο πρώην υπουργός της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης - Συλληπητήρια του πρωθυπουργού

14:02

Ιαπωνία : Εξερράγη το ηφαίστειο Σακουρατζίμα

13:53

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Πώς θα λειτουργήσει το Γραφείο για τα fake news

13:38

Μακρόν: Απελευθερώθηκε απ' τη Βενεζουέλα ο Καμίλο Κάστρο

13:14

Σ. Αραβία: Το κρατικό επενδυτικό ταμείο απομακρύνεται από τις αμερικανικές μετοχές

13:00

AKTOR: Πώς γίνεται η μετεξέλιξη και ο στρατηγικός ανασχεδιασμός από κατασκευαστικό (και) σε ενεργειακό «παίκτη»

12:53

Στις ΗΠΑ μεταβαίνει ο Ν. Δένδιας

12:48

Μαρινάκης: H κυβέρνηση «μεγαλώνει την πίτα», ενισχύει τα εισοδήματα

12:45

Μυτιλήνη: Νεκρός εργάτης ύστερα από πτώση του από στέγη οικοδομής

12:42

Το rebranding της Ζακύνθου μέσα από την παράδοση, τον πολιτισμό και τον οινικό πλούτο

12:38

40η Philoxenia: Ο ελληνικός ιαματικός τουρισμός βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο καμπής